Deutsche Bank: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Γιατί παραμένουν ελκυστικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Γιατί παραμένουν ελκυστικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Σε άκρως ελκυστικά επίπεδα διαπραγματεύονται οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών όπως εκτιμά η Deutsche Bank σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Σε άκρως ελκυστικά επίπεδα διαπραγματεύονται οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών όπως εκτιμά η Deutsche Bank σε έκθεσή της για τον κλάδο, καθώς κινούνται με discount 30% επί της ενσώματης λογιστικής αξίας για διψήφια αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων - ROTE, κάτι που ωστόσο δεν καθίστανται επαρκές για να προσφέρει θετικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, η άνοδος των επιτοκίων αλλάζει το παιχνίδι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επιταχύνοντας την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία και που δεν έχει ενσωματωθεί στο consensus των αναλυτών.

Επιπλέον, η ποιότητα των περιουσιακών του στοιχείων είναι η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών και τα «ευάλωτα» ανοίγματά τους είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμα. Παρ' όλα αυτά, μια σοβαρή ύφεση (π.χ. εξαιτίας μιας πιθανής εφαρμογής ενός δελτίου στο φυσικό αέριο) είναι πιθανό να προκαλέσει μια ουσιαστική καθαρή υποβάθμιση για τον κλάδο κατά περίπου 30%, αν και τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να την αμβλύνουν και να αντισταθμίσουν αυτή την υποχώρηση στο 15% περίπου.

Παράλληλα, οι δείκτες κεφαλαίου είναι ισχυροί ουσιαστικά σε ολόκληρο τον κλάδο, παρέχοντας μια άνεση και επιτρέποντας υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου περίπου 10% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μέσω μερισμάτων και επαναγορές μετοχών.

Ωστόσο, οι τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο πληθωρισμό κόστους, κάτι που ωστόσο είναι συγκριτικά διαχειρίσιμος και η Deutsche Bank εξακολουθεί να αναμένει ότι πάνω από το 70% των τραπεζών θα βελτιώσουν τον δείκτη κόστους προς έσοδα στο μέλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα αυξάνει συγκρατημένα την έκθεση στις κορυφαίες επιλογές της στην Ευρωζώνη, που είναι η BAWAG, η Bank of Ireland, η UBS, ενώ εντάσσει τις ING και Νordea, αφαιρεί την DNB και αλλάζει από τη Βρετανία τη Lloyds στη NatWest, ενώ διατηρεί μια ποιοτική προτίμηση στην κερδοφορία, στις αποδόσεις των κεφαλαίων και στην ποιότητα του ενεργητικού εξαιτίας των κινδύνων ύφεσης.

Παράλληλα, για τις ελληνικές τράπεζες οι προτιμήσεις και οι τιμές στόχοι ορίζονται ως εξής: για την Εθνική Τράπεζα η σύσταση είναι «buy» και η τιμή στόχος στα 4,40 ευρώ για την Alpha Bank στα 1,5 ευρώ με σύσταση «buy», ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, η σύσταση είναι «ουδέτερη», με τιμές στόχους τα 1,4 ευρώ και 1,2 ευρώ, αντίστοιχα.

Deutsche Bank
Deutsche Bank

Ως προς τις αποτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η ομάδα της Deutsche Bank επισημαίνει πως βρίσκονται σε ακόμα πιο υποτιμημένα επίπεδα, καθώς διαπραγματεύονται σε τιμές περίπου 6,5x τα κέρδη του 2023 και περίπου 5,8x τα κέρδη του 2024. Αυτές οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο ενώ το discount είναι μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως σε σύγκριση με τις αμερικανικές τράπεζες και τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές που καλύπτουν τον κλάδο της περιοχής, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 30% επί της ενσώματης λογιστικής αξίας για περίπου 10% αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων - ROTE. Παράλληλα, προσφέρουν ελκυστική επαναλαμβανόμενη απόδοση κεφαλαίου περίπου 10% λόγω των ελκυστικών μερισμάτων, που συμπληρώνονται όλο και περισσότερο από επαναγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Βλέπει κίνδυνο για «κρίση στερλίνας»

JP Morgan: Ποιες είναι τώρα οι αποτιμήσεις για τον MSCI Greece

gazzetta
gazzetta reader insider insider