Χρηματιστήριο: «Γεμάτες οι τσέπες» των επενδυτών από bonus άνω των 2-2,1 δισ. ευρώ εν μέσω δύσκολης συγκυρίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Γεμάτες οι τσέπες» των επενδυτών από bonus άνω των 2-2,1 δισ. ευρώ εν μέσω δύσκολης συγκυρίας
Αυξημένες οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων μέσω μερισμάτων ή/και επιστροφών κεφαλαίου. Οι επιδόσεις και οι αντοχές του 2021 «γλυκαίνουν» τους μετόχους το 2022 παρά την κρίση που προηγήθηκε κι ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγορές έχουν… «νεύρα». Η «λίστα» με τους «συνήθεις υπόπτους», οι εκπλήξεις και η μερισματική απόδοση που ξεπερνά καταθέσεις και yields ομολόγων.

Ποσά που παραπέμπουν σε προ 5ετίας περίπου νούμερα προσφέρουν φέτος συνολικά οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω χρηματικών διανομών (μερίσματα κυρίως ή/και επιστροφές κεφαλαίου σε κάποιες περιπτώσεις) στους μετόχους τους.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι το 2022 οι επενδυτές – μέτοχοι θα έχουν πιο… «γεμάτες τσέπες» καθώς τα μερίσματα, όπως εκτιμάται τουλάχιστον από χρηματιστηριακούς παράγοντες και αναλυτές, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ίσως και τα 2,1 δισ. ευρώ (αφορούν στη χρήση 2021), χωρίς βέβαια, ως γνωστόν, να συμπεριλαμβάνονται στη «λίστα» οι τράπεζες που κάποτε έδιναν από μόνες τους μεγάλα bonus στους μετόχους τους.

Αυτή η διαφαινόμενη τάση στα μερίσματα δίνει μάλιστα πρόσθετες «ανάσες» αλλά και «αντοχές» σε κωδικούς σε μια συγκυρία που μάλλον δεν δείχνει εύκολη για τη χρηματιστηριακή αγορά και τους επενδυτές. Με το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό να «καλπάζουν», τις αποδόσεις των ομολόγων να παίρνουν τον ανήφορο, την ΕΚΤ να δείχνει ότι βάζει «στοπ» στο φθηνό χρήμα, όπως τουλάχιστον είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι αγορές, τη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή να «ανεβαίνει» εκ νέου και τα σενάρια των εκλογών (για φθινόπωρο) να έχουν αναζωπυρωθεί οι αγορές είναι σε… «νεύρα».

«Γλυκαίνουν» τους μετόχους τους

Κόντρα σε αυτά, οι εισηγμένες εταιρείες, που κεφαλαιοποίησαν την καλή οικονομική επίδοση του 2021 βελτιώνοντας τα λειτουργικά τους κέρδη αλλά και άλλους δείκτες (μόχλευσης κ.α.), σπεύδουν να «γλυκάνουν» τους μετόχους τους, παραδοσιακούς ή ευκαιριακούς, μέσω μικρότερης ή υψηλότερης διανομής. Η υψηλή κερδοφορία του 2021 ανεβάζει και τον πήχη των διανεμόμενων κερδών με τη μορφή μερισμάτων ή και επιστροφής κεφαλαίου προκαλώντας προφανώς ικανοποίηση στην τάξη των επενδυτών

Μάλιστα, ήδη έχουν δώσει «πίσω» μέσω τέτοιων bonus ποσά που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν λίγο ως πολύ το σύνολο των διανομών, καθώς το 2018 οι εισηγμένες είχαν διανείμει μερίσματα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ (και το 2019 ύψους 1,1 δισ. ευρώ), ενώ το 2020 περί τα 1,8 δισ. ευρώ. Εάν τελικά επαληθευθούν, όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί, νούμερα της τάξεως των 2 – 2,1 δις ευρώ ως προς την καταβολή χρηματικών διανομών σε μετόχους, τότε θα έχουμε να κάνουμε με αύξηση διψήφια σε ποσοστό, άνω του 10%-12%, και μάλιστα σε μια συγκυρία στην οποία αγορά και επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν (το 2021) τόσο τα απόνερα της πανδημίας όσο και την έναρξη του κύκλου ανόδου των τιμών σε ενέργεια, υλικά κ.α. Βέβαια, συνήθως μερίσματα ή επιστροφή κεφαλαίου προσφέρουν μερικές δεκάδες εισηγμένων (35-60 ανά περίσταση τα τελευταία έτη), ωστόσο, εν μέσω δύσκολου περιβάλλοντος, με το Χρηματιστήριο να μην είναι από τις αγορές διεθνώς που πέρυσι «έβγαλαν μάτια» και με αρκετές εισηγμένες που παραδοσιακά προσφέρουν bonus να έχουν «πληγεί» από την αύξηση του κόστους, τελικά, το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα θετικό και οι… αντοχές των επιχειρηματικών ομίλων δυνατές.

Ποιοι δίνουν bonus (μέρισμα ή/και επιστροφή κεφαλαίου)

Να σημειωθεί μάλιστα ότι πέραν των παραδοσιακών περιπτώσεων που προσφέρουν bonus… «βρέχει ή χιονίσει», έχουμε και πάλι νέα μέλη στο κλαμπ, όπως η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η διοίκηση της οποίας έβαλε ως θέμα στην προσεχή Γ.Σ. την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ακόμα υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν «κλειδώσει» (μέσω Γ.Σ.) τις διανομές, σε αρκετές δεν έχει γίνει αποκοπή, αναμένονται και νέες ανακοινώσεις ή εκπλήξεις, υπάρχουν σενάρια για «δυνατά» bonus (π.χ. για επιστροφή κεφαλαίου από ΕΥΔΑΠ) που όμως μένει να επιβεβαιωθούν ή διαψευσθούν. Δηλαδή, ο «λογαριασμός» μπορεί να ανέβει και άλλο, εξ ου και κάποιοι αναλυτές έβαλαν τον πήχη προς τα 2,1 δισ. ευρώ συνολικές διανομές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται ότι οι εισηγμένες άφησαν πίσω τους τη διετή πανδημία και τα συνεχή όσο και διευρυμένα lock downs της ελληνικής οικονομίας, επιβραβεύοντας και τους μετόχους τους.

Αν και η… ονοματολογία ενίοτε «κουράζει», είναι γνωστό ότι η «λίστα» των εισηγμένων που δίνουν (ή συνηθίζουν να δίνουν) bonus στους μετόχους τους περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΤτΕ, Autohellas, Quest Holdings , Jumbo, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Prodea, Motor Oil, Coca Cola, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, Fourlis, Entersoft, BYTE, Briq Properties, Παπουτσάνης, ΓΕΒΚΑ, ΝΑΚΑΣ, Mermeren, Sarantis, Viohalco, ElvalHalcor, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Καρέλιας, Έλαστρον, Epsilon Net, Performance Technologies, ΕΛΒΕ, Πετρόπουλος, Πλαίσιο, AS Company, Profile, Trastor, Flexopack, Mevaco, Κρι Κρι, ΑΔΜΗΕ, Λύκος, Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, ΕΚΤΕΡ, Ideal και άλλους που «αδικούμε» μη αναφέροντάς τους.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλα «ανοιχτά μέτωπα» όσον αφορά στη διανομή μερισμάτων, είτε από περιπτώσεις εισηγμένων που αποφασίζουν συχνά τη διανομή προμερισμάτων κατά τους τελευταίους μήνες κάθε χρόνου είτε με εταιρείες (λίγες όμως) που εκπλήσσουν θετικά με έκτακτες χρηματικές διανομές μέσα στο 2022, είτε, εν τέλει, με την επιβεβαίωση (εάν συμβεί) σεναρίων για κάποιες επιστροφές κεφαλαίου (π.χ. της ΕΥΔΑΠ, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως).

Η μερισματική απόδοση

Να αναφερθεί επίσης ότι βάσει των μερισμάτων και των αποτιμήσεων στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, διαγράφεται μέση μερισματική απόδοση σαφώς άνω του 3%, που μάλλον κυμαίνεται στο 3,1% με 3,3%, και «ψηλώνει» περαιτέρω αν αφαιρέσουμε τον τραπεζικό τομέα που εδώ και πολλά χρόνια στερεί από την αγορά μεγάλα bonus. Προφανώς δε, αποδόσεις άνω του 3-3,5% (μερισματική απόδοση) δεν περνούν απαρατήρητες σε μια περίοδο που το επιτόκιο των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων είναι στον «πάτο» ενώ ξεπερνά και yields ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενδείξεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι μετοχές έχουν «αμυντικά» χαρακτηριστικά και αποτελούν μια καλή πηγή εσόδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Trastor: 0,02 ευρώ το μέρισμα ανά μετοχή - Από 29 Ιουλίου η πληρωμή

ΕΛΠΕ: Μέρισμα 0,095 ευρώ ανά μετοχή - Στις 27 Ιουνίου η αποκοπή

Alpha Trust: Στις 14 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος - Στα 0,325 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider