Νευρικότητα στις ευρωαγορές, με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στις ευρωαγορές, με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα
Μικρές διακυμάνσεις των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινούνται για την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έφτασε κοντά σε υψηλό 40 ετών.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για στήριξη των οικονομιών ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού και η ανησυχία για την επιβολή νέων lockdown από τις κυβερνήσεις των κρατών.

Εξάλλου, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ' τρίμηνο του 2021 και στο κατά πόσο οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας επηρέασαν τα επιχειρηματικά κέρδη, ιδιαίτερα εν μέσω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,22% στις 485,27 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,02% στις 4.135 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,22% στις 7.534 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,25% στις 15.965 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,42% στις 7.206 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,02% στις 27.721 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,11% στις 8.779 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σημαντική αύξηση για τις πωλήσεις της Marks & Spencer στη χρήση του γ' τριμήνου, διεθνώς αλλά και στη Βρετανία, ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου λιανικής.

Ειδικότερα, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου που πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν 19% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σε 3,27 δισ. στερλίνες.

Η διοίκηση της Marks & Spencer αναφέρει πως εάν δεν προκύψουν νέα lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναμένει κέρδη προ φόρων για το σύνολο του οικονομικού έτους στα 500 εκατ. στερλίνες.

Θετικά μηνύματα για την ανοσοποιητική θωράκιση του οργανισμού έναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού δείχνουν οι κλινικές δοκιμές για την τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για την τρίτη δόση του Vaxzevria (εμπορική ονομασία του εμβολίου) έδειξαν πως τα άτομα που έχουν κάνει τις πρώτες δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο ή με εμβόλια τεχνολογίας mRNA, αποκτούν ενισχυμένη ανοσία απέναντι στις μεταλλάξεις Βήτα, Δέλτα, Άλφα και Γάμα του κορονοϊού. Ξεχωριστή μελέτη έδειξε το ίδιο και απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με την AstraZeneca.

Η εικόνα στην Ασία

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν για την Πέμπτη στις περισσότερες μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, στον απόηχο των προβληματισμών από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,96% στις 28.489 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,48% στις 7.474 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi έπεσε 0,35% στις 2.962 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component διολίσθησε 1,96% στις 14.138 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng απώλεσε 0,05% στις 24.930 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider