Τι βλέπει ο «γίγαντας» Vanguard για τις αγορές το 2022

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι βλέπει ο «γίγαντας» Vanguard για τις αγορές το 2022
Με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 7 τρισ. δολάρια και μία θέση πίσω από τη BlackRock, η Vanguard ξεδιπλώνει τις εκτιμήσεις της για τις αγορές ενόψει της έλευσης του νέου έτους.

Με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 7 τρισ. δολάρια και μία θέση πίσω από τη BlackRock (άνω των 9 τρισ. δολαρίων AUM), η Vanguard ξεδιπλώνει τις εκτιμήσεις της για τις αγορές μετοχών ενόψει της έλευσης του νέου έτους.

Ο επενδυτικός «γίγαντας» των αμοιβαίων επισημαίνει στη νέα του στρατηγική και τις θέσεις του, πως ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα, σε συνδυασμό με τα μειωμένα προγράμματα στήριξης και των πιεσμένων αποτιμήσεων σε ορισμένες αγορές διαμορφώνει ένα περιβάλλον προκλήσεων παρά τα σταθερά θεμελιώδη μεγέθη. Στο μοντέλο της Vanguard που αποτυπώνει το fair value για μετοχές ενσωματώνοντας διάφορες τέτοιες επιδράσεις, συνεχίζεται να αποτυπώνεται μια παγκόσμια αγορά μετοχών που κινείται κοντά σε μια υπερτιμημένη περιοχή, κυρίως λόγω της πορείας των αμερικανικών μετοχών.

Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται μια χαμένη δεκαετία για τις αμερικανικές μετοχές, όπως φοβούνται ορισμένοι, αλλά για μια δεκαετία χαμηλών αποδόσεων, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Vanguard. Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως θα υπάρξουν οι χαμηλότερες χαμηλότερες ετήσιες αποδόσεις σε 10ετή βάση για τις παγκόσμιες μετοχές από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τις χαμηλότερες στις ΗΠΑ (2,3% - 4,3% ετησίως), με πιο ελκυστικές αναμενόμενες αποδόσεις για τις ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ (5,3% - 7,3%) και, σε μικρότερο βαθμό, για τις αναδυόμενες αγορές (4,2% - 6,2).

Παράλληλα, η προοπτική για το risk premium των παγκόσμιων μετοχών εξακολουθεί να είναι θετικό, αλλά χαμηλότερο από πέρυσι, με τις συνολικές αποδόσεις να αναμένονται από 2 - 4% υψηλότερα έναντι των αποδόσεων των ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Vanguard, για τους επενδυτές των ΗΠΑ, αυτή η μέτρια προοπτική απόδοσης έρχεται σε ρήξη με τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται για όσους επενδύουν σε μεγάλο βαθμό εκτός της εγχώριας αγοράς τους. Η πρόσφατη υπεραπόδοση άλλωστε, όπως σημειώνει η Vanguard, απλώς ενίσχυσε την εκτίμησή της πως οι μη αμερικανικές μετοχές έχουν πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις αμερικανικές. Αν και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι υψηλότερα από την εκτίμησή της στο σκέλος της δίκαιας αποτίμησης, ο επενδυτικός «γίγαντας» εξακολουθεί να αναμένει υψηλότερες αποδόσεις από τις ΗΠΑ και οφέλη από τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων.

Στην αμερικανική αγορά, η Vanguard εκτιμά ότι οι «value» μετοχές εξακολουθούν να είναι πιο ελκυστικές από τις «growth», παρά την υπεραπόδοση των πρώτων κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Ευρύτερα, η Vanguard εκτιμά πως η σταδιακή άρση των ευρύτερων μέτρων στήριξης συνιστά μια νέα πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες και έναν νέο κίνδυνο για τις αγορές. Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2022, αν και ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναμένει ότι ο «καρπός» της ανάκαμψης θα δώσει τη θέση του σε μια επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής είτε περιοριστούν είτε όχι οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ομαλοποιηθεί χαμηλότερα στο 4%, ενώ στη Βρετανία αναμένει ένα ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 5,5%, και στην Κίνα υποχώρηση στο 5% περίπου λόγω της επιβράδυνσης του real estate.

Παράλληλα, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, δεδομένων των αρνητικών «κραδασμών» από την πλευρά της προσφοράς, και της υποστήριξης της επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα απασχόλησης. Στις ΗΠΑ, αυτή η ισορροπία θα πρέπει να περιλαμβάνει και την αύξηση των επιτοκίων από την Fed το 2022 για να διασφαλιστεί ότι ο αυξημένος πληθωρισμός δεν λαμβάνει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Επί του παρόντος, η Vanguard «βλέπει» ότι οι κίνδυνοι της υπερβολικά εύκολης προσαρμογής υπερτερούν των κινδύνων από την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών στις αγορές εργασίας και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένοι πιθανότατα υποτιμούν πόσο ψηλά μπορεί να χρειαστεί τελικά να φτάσει η Fed για να αυξήσει τα επιτόκια σε αυτόν τον κύκλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider