Γιατί δεν έπεισε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο - Στα «ρηχά» ο τζίρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί δεν έπεισε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο - Στα «ρηχά» ο τζίρος
Με άνοδο που ξεπέρασε το 1% έκλεισε το Χρηματιστήριο, χωρίς ωστόσο να πείσει. Χαμηλά η συναλλακτική δραστηριότητα. Επανήλθαν μετοχές του FTSE 25 μετά τη διόρθωση. Νέο limit down σε Attica και στο -97% το δικαίωμα.

Μπορεί το Χρηματιστήριο να ανέκοψε το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων ανακάμπτοντας σε ένα βαθμό, ωστόσο η αντίδραση δεν έπεισε καθώς ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό αποτυπώνει πιθανώς και την διατήρηση της ρευστότητας από τη μεριά των επενδυτών εν μέσω και της risk off διάθεσης.

Εξάλλου, οι φόβοι για την πανδημία παραμένουν, με την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει νέα κρούση για lockdown στη Γερμανία και τον Όλαφ Σολτς να είναι κάθετα αντίθετος, τη στιγμή που η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας πλήττεται εκ νέου από το σφοδρό κύμα του Covid-19. Και στη χώρα μας ωστόσο η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική καθώς καθημερινά καταγράφονται πάνω από 8.000 κρούσματα με υψηλό αριθμό θανάτων. Πλέον μένει να φανεί αν θα υπάρξουν νέα μέτρα από τη μεριά της κυβέρνησης. Ωστόσο το Χρηματιστήριο, με την έντονη διόρθωση που κατέγραψε, έχει αφομοιώσει ένα σημαντικό τμήμα ενός ενδεχόμενου lockdown ή και νέων πιο αυστηρών μέτρων, με τους επενδυτές να επανέρχονται σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη, ειδικά από τη στιγμή που υπήρξαν σημεία εισόδου.

Στα της αγοράς, αξίζει να επισημάνουμε, πως η αναθεώρηση των δεικτών FTSE έφερε αλλαγές στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να βγαίνει από το δείκτη και τη θέση της να παίρνει η Quest, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε αναφέρει χθες το insider.gr. Έτσι συνεχίστηκαν οι εισροές στην Quest με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη 3,55% στα 17,50 ευρώ. Παράλληλα, στο δείκτη FTSE Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Entersoft, Epsilon Net και η ΕΧΑΕ, ενώ διαγράφονται η ΕΛΤΟΝ και ο ΟΛΘ.

Στα εταιρικά αποτελέσματα η Aegean ανακοίνωσε δυνατά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου όπως αναμενόταν, λόγω της άρσης του μεγαλύτερου μέρους των περιορισμών στην μετακίνηση και της ανόδου του τουρισμού. Ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε στο 70,3% έναντι 65,7% πέρυσι. Οι εν. πωλήσεις ανήλθαν σε 333,9 εκατ. ευρώ (+115%), τα οργανικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 104,6 εκατ. ευρώ (+4.084%) και τα καθαρά κέρδη σε 51,3 εκατ. ευρώ από ζημίες 28,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank και αύριο παίρνει σειρά η ΕΤΕ.

Ευρύτερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 898,97 μονάδες «βλέποντας» εκ νέου τις 900 μονάδες που αποτελούν πλέον την πρώτη κρίσιμη αντίσταση. Ωστόσο ο τζίρος παρέμεινε στα «ρηχά» καθώς δε ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 37,22 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε τα 13,57 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 2.158,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,74% στις 583,77 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει ελαφρώς σε πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 907 μονάδες, και σημεία στήριξης τις 890 και τις 880 μονάδες και σημείο αντίστασης τς 900 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ έκλεισε με άνοδο 1,74% στα 2,69 ευρώ, με την Alpha Bank να ακολουθεί στο 1,34% και στα 1,10 ευρώ, την Πειραιώς στο +0,66% και τα 1,379 ευρώ και τη Eurobank ηπιότερα στο 0,54% και στα 0,93 ευρώ.

Ξανά στο limit down η Attica Bank (-29,90%) που έφτασε πλέον στα 0,612 ευρώ, συμπαρασύροντας όλο τον FTSE Mid προς τα κάτω, και συνεχίζοντας στο βαθύ κόκκινο και στο -90% σε τρεις συνεδριάσεις. Παράλληλα το δικαίωμα προτίμησης ενόψει της ΑΜΚ με τιμή εκκίνησης στα 33,35 ευρώ πάει ολοταχώς για μηδενισμό τη στιγμή που δεν υπάρχουν και όρια ημερήσιας διακύμανσης. Για την ακρίβεια, η τιμή του δικαιώματος κατέγραψε πτώση 97,66% στα 0,78 ευρώ και με όγκο 56,34 χιλ. τεμάχια.

Ξεχώρισαν στα blue chips, η Ελλάκτωρ με κέρδη 3,46% στα 1,316 ευρώ, με την Aegean να ακολουθεί στο 3,4% και τα 5,02 ευρώ, και την Motor Oil να κλείνει μια ισχυρή τριάδα με κέρδη 3,18% στα 14,29 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρές εντολές καταγράφηκαν στην ElvalHalcor αλλά και στο ΟΠΑΠ που σημείωσαν άνοδο 2,15% και 2,07% αντίστοιχα στα 1,90 και 12,80 ευρώ.

Θετικές κινήσεις σε Μυτιληναίο, Jumbo, και ΟΤΕ ενώ από την άλλη πιέσεις καταγράφηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ, έστω και ήπιες, αλλά και σε ΕΧΑΕ ενόψει και της εξόδου της από το δείκτη FTSE Large Cap. Οι δύο μετοχές ήταν οι μόνες από τα blue chips που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «ράλι» κατέγραψε η μετοχή της ΑΒΑΞ με κέρδη 6,09% στα 1,08 ευρώ, με τα Πλαστικά Θράκης, το Πλαίσιο και την Autohellas να ακολουθούν με σημαντική άνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΒΑΞ έδωσε διευκρινίσεις για τη θυγατρική της, Volterra, κατόπιν ερωτήματος της Eπιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Αναλυτικά, διευκρινίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με την πάγια πολιτική της, η Εταιρεία εξετάζει πάντοτε κάθε δυνατή επιλογή, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς και την ευρύτερη στρατηγική της, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των συμμετοχών της.

Στα πλαίσια αυτά διερευνάται και η επιλογή αξιολόγησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ως άνω θυγατρική της, χωρίς να έχει ληφθεί οιαδήποτε σχετική απόφαση ή να έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις με οιοδήποτε μέρος προς οιαδήποτε κατεύθυνση.

Η Εταιρεία θα προβεί, όπως πάντα, σύμφωνα με τον νόμο και αμελλητί, στις δέουσες γνωστοποιήσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, εάν και εφόσον συντρέξουν οι σχετικές προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider