Έντονη ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με «αέρα» Ελλάκτωρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με «αέρα» Ελλάκτωρ
Ελλάκτωρ και Alpha Bank σε θέση «οδηγού» στο ΧΑ που ξεπέρασε και τις 890 μονάδες με άνοδο 18,32 μονάδων.

Με ορμή και δυναμική το Χρηματιστήριο ξεπέρασε το «εμπόδιο» και των 890 μονάδων, «φλερτάροντας» πλέον με τις 900 μονάδες. Ώθηση στην εγχώρια αγορά έδωσε το ξεκαθάρισμα στον όμιλο της Ελλάκτωρ που ανοίγει το δρόμο για την ΑΜΚ ύψους 120 εκατ. ευρώ. Η εγχώρια αγορά, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, επιβραβεύει την ολοκλήρωση των κινήσεων τόσο στην Ελλάκτωρ αλλά και στην Τρ. Πειραιώς, έχοντας αφήσει πίσω τα χειρότερα.

Έτσι, την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,09% στις 893,76 μονάδες με τον τζίρο στα 89,76 εκατ. ευρώ. Άνοδο 2,09% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.164 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη μετά την επιστροφή της Πειραιώς, να υπεραποδίδει με κέρδη 3,12% στις 594,30 μονάδες.

Τα πακέτα σε χαμηλά επίπεδα μόλις στα 2,84 εκατ. ευρώ (δύο σε ΟΠΑΠ, ένα σε ΔΕΗ).

Από τις τράπεζες, η Alpha Bank κατέγραψε κέρδη 6,59% στα 1,213 ευρώ, η ΕΤΕ στο 3,4% στα 2,58 ευρώ, η Eurobank 0,21% στα 0,77 ευρώ, ενώ η Πειραιώς συνέχισε στο κόκκινο κλείνοντας με απώλειες 1,68% στα 1,76 μετά το reverse split και την ΑΜΚ.

Από την άλλη η αγορά ήδη από το άνοιγμα της συνεδρίασης προεξοφλούσε θετική έκβαση στη «μάχη» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα στην Ελλάκτωρ με τη μετοχή να καταγράφει άνοδο 4,67%, ενώ μετά το «πράσινο φως» για την ΑΜΚ η μετοχή εκτοξεύθηκε στο 14,64% φτάνοντας τα 1,42 ευρώ.

Ξεκάθαρες long θέσεις σε Μυτιληναίο Βιοχάλκο και ElvalHalcor, (887 εκατ. ευρώ κεφαλαιοπ.) και ΕΥΔΑΠ που έφτασε στα 9,05 ευρώ.

Άνοδος για MOH μετά τα ενθαρρυντικά σήματα που έστειλε ο CEO του ομίλου για το α' τρίμηνο.

Η Πειραιώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον λόγω της ΑΜΚ, όπου δόθηκε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία σημείωσε υπερκάλυψη ήδη από τις πρώτες ώρες του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών χθες το πρωί. Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει το insider.gr, αναφέροντας ότι ήδη από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η Τράπεζα είχε συγκεντρώσει ενδιαφέρον ύψους 1,5 δισ. ευρώ έναντι αιτούμενου ποσού νέων κεφαλαίων 1,2 – 1,38 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, με συμμετοχή η οποία θα τους δώσει ποσοστό χαμηλότερο του 5% έκαστο στη νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, έχουν εγγραφεί τρία από τα μεγαλύτερα διεθνή funds. Πρόκειται για την BlackRock, την Fidelity και το Norwegian Government Pension Fund, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με ενεργητικό 1,3 τρισ. δολ., το οποίο εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Παράλληλα, σημαντική είναι και η παρουσία της Μυτιληναίος στις αγορές μέσω του πράσινου ομολόγου, που πέτυχε ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο από το αρχικό guidance.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε σημαντική υπερκάλυψη, καθώς οι προσφορές (κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ) ξεπέρασαν κατά σχεδόν τέσσερις φορές τα κεφάλαια των 500 εκατ. ευρώ που τελικώς άντλησε ο όμιλος. Το βιβλίο έκλεισε σε λιγότερο από 24 ώρες, ενώ το roadshow διήρκεσε μόλις δύο ημέρες, κάτι που αποτυπώνει πλήρως το βάρος και τις προοπτικές του ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider