Με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ενώ αμφίβολο είναι αν τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της επιδότησης, ακόμη και αν την λάβουν, καθώς το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει την επιδότηση μετά τη δαπάνη.

Η επιδότηση κλειδώνει στα 25 λεπτά το λίτρο και δεδομένου ότι το ΥΠΟΙΚ έχει περιορίσει την ετήσια δαπάνη από 210 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι στα 105 εκατ. ευρώ, το σενάριο που μελετάται είναι να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, οι οποίοι θα φθάσουν περίπου τους 500.000. Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια εξετάζεται μείωση του εισοδηματικού ορίου για τον άγαμο από τα 30.000 ευρώ στα 15.000 ευρώ και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο (από τα 40.000 ευρώ που ίσχυαν πέρυσι).

Σε ότι αφορά την αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να έχει ο δικαιούχος αναμένεται να περιορισθεί σε επίπεδα κάτω από τα 300.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στη ποσότητα των λίτρων ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη των δικαιούχων.