Ο μητρικός θηλασμός μειώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο μητρικός θηλασμός μειώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης
Το μητρικό γάλα μπορεί να προάγει την  υγεία του παιδιού και να εξοικονομεί κόστος υγειονομικής περίθαλψης, μειώνοντας τις παιδικές ασθένειες και τη χρήση του συστήματος υγείας τα πρώτα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Γλασκώβη.

Σημαντικά οφέλη παρέχει ο μητρικός θηλασμός για την υγεία των βρεφών αλλά και την οικονομία. Το μητρικό γάλα μπορεί να προάγει την υγεία του παιδιού και να εξοικονομεί κόστος υγειονομικής περίθαλψης, μειώνοντας τις παιδικές ασθένειες και τη χρήση του συστήματος υγείας τα πρώτα χρόνια της ζωής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Γλασκώβη.

Ο θηλασμός έχει βρεθεί στο παρελθόν ότι προάγει την ανάπτυξη και την πρόληψη ασθενειών στα βρέφη. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σύνολα δεδομένων από 502.948 μωρά που γεννήθηκαν στη Σκωτία, μεταξύ 1997 και 2009. Ήταν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το εάν τα βρέφη θήλαζαν ή όχι τις πρώτες 6-8 εβδομάδες, την εμφάνιση δέκα κοινών ασθενειών παιδικής ηλικίας από τη γέννηση έως τους 27 μήνες και τις λεπτομέρειες αναφορικά με εισαγωγές στο νοσοκομείο, επισκέψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα και συνταγογραφήσεις.

Μεταξύ όλων των βρεφών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 27% θήλαζαν αποκλειστικά, το 9% είχαν μικτή σίτιση και το 64% ταΐστηκαν με γάλα κατά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες της ζωής τους. Τα ποσοστά των βρεφών που θήλαζαν αποκλειστικά κυμαίνονταν από 45% στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές έως 13% στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που θήλαζαν αποκλειστικά χρησιμοποιούσαν λιγότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και είχαν χαμηλότερο κόστος, σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονταν με οποιοδήποτε γάλα. Κατά μέσο όρο, τα βρέφη που θηλάζονταν είχαν χαμηλότερο μέσο κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης ανά εισαγωγή (42 £) σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονταν με γάλα (79 £) τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και λιγότερες επισκέψεις σε γιατρό (1,72) από τα βρέφη που τρέφονταν με γάλα (1,92). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια λίρες από το κόστος υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν όλα τα βρέφη που τρέφονταν με γάλα, αντ' αυτού είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τις πρώτες 6-8 εβδομάδες της ζωής τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπογραφή συμβάσεων για λειτουργική αναβάθμιση του ΓΝ Κέρκυρας και ανακαίνιση 3 Κέντρων Υγείας στην 6η ΥΠΕ

Υπουργείο Υγείας: Στενό «μαρκάρισμα» στους διοικητές για τις δαπάνες των νοσοκομείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider