Πιθανός κίνδυνος για σοβαρή νευρολογική νόσο η αποθήκευση χημικών στα γκαράζ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιθανός κίνδυνος για σοβαρή νευρολογική νόσο η αποθήκευση χημικών στα γκαράζ
Την τελευταία δεκαετία, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνεχίζουν να διαπιστώνουν ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες συνδέεται με την ανάπτυξη της μυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (amyotrophic lateral sclerosis, ALS).

Την τελευταία δεκαετία, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνεχίζουν να διαπιστώνουν ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες - από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία έως πτητικές οργανικές ενώσεις στη μεταποιητική βιομηχανία - συνδέεται με την ανάπτυξη της μυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (amyotrophic lateral sclerosis, ALS).

Η μυατροφική πλευρική σκλήρυνση ή πλαγία μυατροφική, γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, είναι εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος. Η νόσος χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα, δεσμιδώσεις και προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην ομιλία, κατάποση και εν τέλει διακοπή της αναπνοής. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά στο 90% με 95% των περιπτώσεων, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι κληρονομική.

Η συσσωρευμένη έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες που σχετίζονται με τη νόσο, την οποία οι ερευνητές αποκαλούν «έκθεση ALS», συνδέεται πιθανώς με ψυχαγωγικές δραστηριότητες. όπως η ξυλουργική και η κηπουρική.

Τώρα, μια μελέτη του Michigan Medicine διαπιστώνει ότι η αποθήκευση χημικών ουσιών σε γκαράζ στο σπίτι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Amyotrophic Lateral Sclerosis and Frontotemporal Degeneration.

«Οι εκθέσεις στο οικιακό περιβάλλον είναι ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης ALS, καθώς είναι ένα μέρος όπου οι τροποποιήσεις συμπεριφοράς θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για τη νόσο», δήλωσε ο πρώτος συντάκτης της μελέτης, Stephen Goutman, M.D., M.S., διευθυντής της κλινικής Pranger ALS και αναπληρωτής διευθυντής του ALS Center of Excellence. στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Η αποθήκευση πτητικών χημικών ουσιών σε γκαράζ είναι εξαιρετικά συνηθισμένη, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο είτε για μοτοσικλέτα, για εξοπλισμό όπως αλυσοπρίονο ή διαλύτες, καθαριστικά, χρώματα και άλλα αντικείμενα.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις εκθέσεις σε οικιακό περιβάλλον από μια έρευνα με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες, τόσο με όσο και χωρίς ALS. Μέσω στατιστικής ανάλυσης, διαπίστωσαν ότι η αποθήκευση χημικών ουσιών - συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού που κινείται με βενζίνη, προϊόντων περιποίησης γκαζόν, φυτοφαρμάκων, χρωμάτων και προϊόντων επεξεργασίας ξύλου - συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο ALS.

Όλες οι αναφερόμενες χημικές ουσίες που συνδέονται με την ανάπτυξη ασθένειας ήταν πτητικές με τοξικά συστατικά. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αποθηκεύουν αρκετά από τα αντικείμενα στο γκαράζ τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ροή του αέρα και των ατμοσφαιρικών ρύπων από τα προσαρτημένα γκαράζ στον χώρο διαβίωσης μπορεί να εξηγήσει το εύρημα. Ωστόσο, η αποθήκευση χημικών σε ένα απομονωμένο γκαράζ δεν έδειξε τόσο ισχυρή σχέση με τον κίνδυνο.

«Ειδικά σε ψυχρότερα κλίματα, ο αέρας στο γκαράζ τείνει να εισχωρεί ορμητικά στο σπίτι όταν ανοίγει η πόρτα εισόδου και οι ροές αέρα γίνονται λίγο πολύ συνεχώς μέσα από μικρές ρωγμές και ανοίγματα σε τοίχους και δάπεδα», δήλωσε ο Stuart Batterman, Ph.D. , ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής της Επιστήμης της Περιβαλλοντικής Υγείας στο U-M School of Public Health.

«Έτσι, είναι λογικό ότι η διατήρηση των πτητικών χημικών ουσιών σε ένα συνδεδεμένο με το χώρο διαβίωσης γκαράζ δείχνει το ισχυρότερο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider