Αυτοάνοσα νοσήματα: Πως η διατροφή βοηθά στα συμπτώματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτοάνοσα νοσήματα: Πως η διατροφή βοηθά στα συμπτώματα
Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα από επιβλαβείς εισβολείς που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες και λοιμώξεις.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα από επιβλαβείς εισβολείς που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες και λοιμώξεις. Στη περίπτωση ενός αυτοάνοσου, το ανοσοποιητικό χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα κύτταρα του σώματος και τα θεωρεί ξένα. Έτσι, αντί να τα προστατεύει, επιτίθεται σε όργανα και ιστούς.

Ένα αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτεθεί σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος (ψωρίαση), του ενδοκρινικού συστήματος (νόσος Hashimoto και Grave), των αρθρώσεων και των μυών (λύκος και ρευματοειδής αρθρίτιδα) και του πεπτικού συστήματος (Κρον και κοιλιοκάκη).

Υπάρχουν περισσότερα από 80 γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής επιπολασμός, οι ειδικοί πιστεύουν ότι περίπου 5 έως 8 τοις εκατό του πληθυσμού ζει με μία ή περισσότερες αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι αιτίες που προκαλούν τα αυτοάνοσα εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστες, παρ' όλα αυτά οι ερευνητές υποθέτουν ότι ενδέχεται να οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, λοιμώξεις, έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή στον τρόπο ζωής. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων, με μερικές προσαρμογές στην καθημερινότητα, αυτά μπορούν να μπουν σε «ύφεση» και να περιοριστούν σημαντικά.

Η λήψη φαρμάκων δεν είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή για όσους ζουν με ένα αυτοάνοσο. Η αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων και σε καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider