Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Απαραίτητη η συμμετοχή εκπροσώπου μας στην Επιτροπή Ελέγχου του ΣΗΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Απαραίτητη η συμμετοχή εκπροσώπου μας στην Επιτροπή Ελέγχου του ΣΗΠ
Τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή που συστήνει το υπουργείο Υγείας, για τον έλεγχο εισαγωγής και χορήγησης ακριβών φαρμάκων, διεκδικούν οι ασθενείς.

Τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή που συστήνει το υπουργείο Υγείας, για τον έλεγχο εισαγωγής και χορήγησης ακριβών φαρμάκων, διεκδικούν οι ασθενείς.

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (12/3) και θα εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται η σύσταση μη αμειβόμενης Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Η Επιτροπή θα ελέγχει τα αιτήματα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει πλήρως, με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αξία της συμμετοχής των ασθενών στον εκσυγχρονισμό και την αξιολόγηση όλων των διαδικασιών με στόχο την καθολική πρόσβαση, την ποιότητα και βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, καλούμε να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι Ασθενών στη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας, η οποία προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει, η Επιτροπή αυτή, που θα ελέγχει αιτήματα φαρμάκων για παθήσεις σπάνιες και απειλητικές για τη ζωή, παθήσεις που προκαλούν σοβαρή αναπηρία και παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες στη χώρα, έχουν όμως εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, θα κρίνει ζητήματα καθοριστικά για την πρόσβαση αυτών των ασθενών σε θεραπείες απαραίτητες για την επιβίωση τους.

«Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, έχοντας επίγνωση της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των περιορισμένων πόρων του Συστήματος Υγείας, πρέπει να αποτελεί εγγυητή της διαφάνειας, αλλά και της αποδοτικότητας σε κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συνεπώς, η φωνή των ασθενών, δηλαδή των άμεσα ενδιαφερόμενων, δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα τέτοιο όργανο κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τις θεραπείες, αλλά και για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, πολιτική σύμφυτη με τις σύγχρονες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μικροσκόπιο» ειδικής επιτροπής οι εισαγωγές ακριβών φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ

Φάρμακα: Περί τα 700 εκατ. η εξοικονόμηση από τις διαπραγματεύσεις τιμών το 2023

Γεωργιάδης: Τα μεγαλύτερα έργα στην υγεία γίνονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – Ιστορικές οι αλλαγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider