Στο «μικροσκόπιο» τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης - Δείκτες παρακολούθησης από το υπουργείο Υγείας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης - Δείκτες παρακολούθησης από το υπουργείο Υγείας
Σκοπός της εφαρμογής των δεικτών παρακολούθησης είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των πρωτοκόλλων.

Δείκτες παρακολούθησης στα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης για 9 παθήσεις βάζει το υπουργείο Υγείας, με απόφαση που υπογράφουν ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, θεσπίζεται η εφαρμογή δεικτών παρακολούθησης των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη δυσλιπιδαιμία, την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα, την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο Crohn και την οστεοπόρωση.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αποτελούν, στην ουσία, την περιγραφή της επιστημονικά τεκμηριωμένης φαρμακευτικής αντιμετώπισης μιας νόσου ή παθολογικής κατάστασης, η οποία πρέπει να ακολουθείται κατά τη συνταγογράφηση. Στόχος είναι να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή, η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με την απόφαση, σκοπός της εφαρμογής των δεικτών παρακολούθησης είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των πρωτοκόλλων, τα οποία σημειωτέον είναι ένα πεδίο στο οποίο εστιάζει το υπουργείο, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (5/2), οι δείκτες παρακολούθησης αποτελούν μέσο, ώστε να ελέγχεται ο βαθμός στον οποίο τα πρωτόκολλα επιτελούν τον στόχο τους.

Καθορισμός δεικτών

Ως δείκτες παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων καθορίζονται οι εξής:

• Δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, όπως αυτό ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.
• Δείκτες ρυθμού ένταξης στο πρωτόκολλο και δείκτες ρυθμού και συνθηκών μετάβασης σε επόμενα βήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται:
-συνολικός αριθμός ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο,
-ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου,
-αριθμός νέο- διαγνωσθέντων ασθενών,
-ποσοστό νέο-διαγνωσθέντων ασθενών που εισάγονται σε θεραπευτικό βήμα μεγαλύτερο του πρώτου και κατανομή ποσοστού με βάση την παράμετρο που επιλέχθηκε για την είσοδο σε βήμα μεγαλύτερο του πρώτου,
-μέσος χρόνος για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα,
-ειδικότητες ιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος,
-ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου για πάθηση, για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο.
• Δείκτες μη ενδεδειγμένης συνταγογραφικής πρακτικής (ενδεικτικά αναφέρεται η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη συγχορήγησης), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή προειδοποιητικών μηνυμάτων ή περιορισμών κατά τη συνταγογράφηση.

Εξαγωγή και αξιολόγηση δεικτών

Την υποχρέωση για την εξαγωγή των δεικτών αναλαμβάνει η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.). Οι δείκτες θα εξάγονται δύο φορές το χρόνο:

• εντός του Ιανουαρίου για τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους, και
• εντός του Ιουλίου για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους

Στη συνέχεια, η ΗΔΙΚΑ, θα αποστέλλει τα συγκεντρωτικά αριθμητικά δεδομένα (από τα οποία δεν θα μπορεί να προκύψει ταυτοποίηση ούτε των ασθενών, ούτε των ιατρών) στο Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών, της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, του Υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία αυτά, θα αξιοποιούνται σε συνεργασία με την Επιτροπή παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωσης των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και δημιουργίας Μητρώων Ασθενών, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τόσο των θεραπευτικών πρωτόκολλων όσο και της συνταγογράφησης, γενικότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Δίνουμε κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ

Στα 734 εκατ. η συμμετοχή των ασθενών για φάρμακα το 2023 –  Στο 50% η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας

Γενόσημα, πρωτόκολλα, συνταγογράφηση – Τα μέτρα Γεωργιάδη για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 

gazzetta
gazzetta reader insider insider