Λίστα χειρουργείων: Στην τελική ευθεία η εκκαθάρισή της– Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίστα χειρουργείων: Στην τελική ευθεία η εκκαθάρισή της– Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Το 70%-75% των χειρουργείων με τη μεγαλύτερη αναμονή αφορά σε περίπου 4 με 5 είδη επεμβάσεων.

Ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα η εκκαθάριση της λίστας χειρουργείων, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιοποιημένης διαδικασίας ένταξης στην ενιαία πλέον λίστα, με στόχο τη διαφάνεια και τη μείωση των αναμονών.

«Από τον Φεβρουάριο του 2024 κανείς δεν θα μπορεί να εισάγει ασθενή στη λίστα με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή με ένα δελτίο. Όλα τα στοιχεία θα περνούν στο ψηφιακό σύστημα, θα έχουμε όλη την πληροφορία συγκεντρωμένη και εκεί δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει κανείς», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα χειρουργείων εισήχθη για πρώτη φορά στα νοσοκομεία και στον δημόσιο διάλογο το 2017. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Υφυπουργός, έγινε με τέτοιον τρόπου που δεν επέτρεπε την παρακολούθησή της και την εξακρίβωση εάν τα στοιχεία που περιέχει είναι σωστά. Κατά συνέπεια, δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ούτε από τους ασθενείς, αλλά ούτε και από το υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε να μπορεί να χαράξει πολιτική. Για το λόγο αυτό δρομολογήθηκε η εκκαθάρισή της.

«Έπρεπε να δούμε εάν πραγματικά έχουμε λίστες χειρουργείου με πάρα πολλούς ασθενείς, όπως έχει περάσει στον δημόσιο διάλογο, χωρίς όμως να έχει μετρήσει κανείς αυτούς τους ασθενείς. Αυτό γινόταν κατά κόρον τα τελευταία 4 – 5 χρόνια. Τώρα θα πρέπει να καθαρίσουμε τις λίστες στα νοσοκομεία και για να γίνει αυτό, πρέπει να πάρει κάποιος 60 χιλιάδες τηλέφωνα. Τα 60 χιλιάδες τηλέφωνα έχουν γίνει και τη Δευτέρα τα νοσοκομεία θα ολοκληρώσουν το έργο αυτό. Έχουμε ήδη πάρει τα πρώτα δεδομένα και αυτά δείχνουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, με την πρώτη ανάγνωση. Ειδικότερα, κάποια από αυτά τα στοιχεία, τα οποία θα είναι έτοιμα να δοθούν στις αρχές του Ιανουαρίου του 2024, καταδεικνύουν μια πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των χειρουργείων», ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Και πρόσθεσε: «Μεσοσταθμικά οι λίστες πέφτουν γύρω στο 40% - 45% από αυτό που είχαμε αρχικά υποθέσει».

Τα νοσοκομεία και οι επεμβάσεις

Μεταξύ των νοσοκομείων υπάρχουν ανομοιογένειες, καθώς ορισμένα παρουσίασαν πολύ μεγάλη πτώση στον αριθμό των ασθενών που αναμένουν για χειρουργική επέμβαση μετά την εκκαθάριση, ενώ άλλα, στη Βόρεια Ελλάδα, εμφανίζουν μικρότερη πτώση.

Όσον αφορά στις επεμβάσεις που έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές, το 70%-75% αφορά σε περίπου 4 με 5 είδη επεμβάσεων: ολική αρθροπλαστική γόνατος, ολική αρθροπλαστική ισχίου, χολολιθίαση, βουβουνοκήλη κ.ά.. Ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχει ανομοιογένεια και στις αναμονές, με τις μεγαλύτερες να παρουσιάζονται και πάλι στη Βόρεια Ελλάδα.

Ιδιαίτερα θετικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι στις λίστες αυτές δεν υπάρχουν ογκολογικά περιστατικά. «Είμαστε πολύ περήφανοι που στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχουμε αναμονή για ογκολογικά περιστατικά. Σε άλλα συστήματα υγείας είναι έντονο αυτό το πρόβλημα, αλλά στην Ελλάδα, παρ' όλα τα άλλα προβλήματα, δεν έχουμε αναμονή», ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, από τις αρχές του χρόνου ο ασθενής θα μπορεί ηλεκτρονικά να έχει πρόσβαση και να ενημερώνεται σχετικά με την αναμονή που υπάρχει για χειρουργείο. Έτσι, εάν ένα νοσοκομείο έχει μεγάλη αναμονή θα μπορεί να βρίσκει και να απευθύνεται σε ένα άλλο με μικρότερη.

Photo: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Διαρκές και ακανθώδες ζήτημα τα οικονομικά της Yγείας

Ενιαία λίστα χειρουργείων από τις αρχές του 2024

Πνευμονία της Κίνας: Σίγουρα τα κρούσματα και στην Ελλάδα - Τι λένε οι πνευμονολόγοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider