ΠΑΚΟΕ: Βλαβερές για την υγεία οι χρωστικές στα τρόφιμα - Με ποιες παθήσεις σχετίζονται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΑΚΟΕ: Βλαβερές για την υγεία οι χρωστικές στα τρόφιμα - Με ποιες παθήσεις σχετίζονται
Τη συσχέτιση των χρωστικών ουσιών στα τρόφιμα με διάφορες παθήσεις επισημαίνει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), δίνοντας παράλληλα συμβουλές για την προστασία των καταναλωτών.

Τη συσχέτιση των χρωστικών ουσιών στα τρόφιμα με διάφορες παθήσεις επισημαίνει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), δίνοντας παράλληλα συμβουλές για την προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΚΟΕ (2018), από πολλές πρόσθετες χημικές ουσίες, οι χρωστικές θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες. Είναι στην ουσία οι «μπογιές των τροφίμων» και χρησιμοποιούνται για να δίνουν χρώμα στο κάθε τρόφιμο. Σε τροφές για βρέφη και νήπια απαγορεύεται η προσθήκη χρωστικών ουσιών, αλλά πολλές φορές υπάρχουν. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, μαρμελάδες, παγωτά, γαριδάκια – πατατάκια, ζελεδάκια και καραμέλες, γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, τσίχλες κτλ με σκοπό την αύξηση της αγοραστικής τους αξίας.

Συσχέτιση με διάφορες παθήσεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα η μακροχρόνια κατανάλωση της χρωστικής τροφίμων Allura Red μπορεί να αποτελέσει πιθανό έναυσμα για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBDs), νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Την έρευνα για της επιπτώσεις της χρωστικής φυτών διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster Waliul Khan, με πειράματα σε ζώα. Αποδεικνύεται, όλο και περισσότερο, πως ορισμένες από τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως, προκαλούν σοβαρότατες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και ενοχοποιούνται για τις διαταραχές όπως αλλεργίες, νευρολογικές και εντερικές διαταραχές, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα.

Η χρωστική Yellow 5 μπορεί να προξενήσει άσθμα, ημικρανίες, αλλεργικές αντιδράσεις, άγχος και θολή όραση. Παίρνοντας λοιπόν μια αναλυτικότερη εικόνα της επικινδυνότητας των τεχνητών χρωστικών στην διατροφή μας, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να περιορίσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών στο διατροφικό μας πρόγραμμα.

Χρωστικές Ε⃰ , που προκαλούν προβλήματα σε άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, είναι: Ε173, ενώ το Ε117 προκαλεί προβλήματα σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες αλλεργίες. Οι χρωστικές Ε είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα παιδιά: Ε102, Ε104, Ε107, Ε110, Ε112, Ε122, Ε123, Ε124, Ε127, Ε128, Ε131, Ε132, Ε150, Ε151, Ε154, Ε155, Ε160 .

ΠΑΚΟΕ: Συμβουλές για τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν με σκεπτικισμό τα προϊόντα που περιέχουν χρωστικές ουσίες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα προϊόντα που καταναλώνουν μικρά παιδιά, διότι οι παιδικοί οργανισμοί είναι κατά πολύ περισσότερο ευάλωτοι κατά την έκθεσή τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες. Παρακάτω μερικές συμβουλές:

• Δώστε στα παιδιά περισσότερες τροφές ολικής άλεσης και αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών στο διατροφικό τους πρόγραμμα.

• Αποφύγετε ή περιορίστε τις τροφές των οποίων το χρώμα σας φαίνεται πολύ λαμπερό κι έντονο.

• Όταν ψωνίζετε φρούτα, λαχανικά ή ψάρι, επεξεργαστείτε πρώτα το προϊόν πριν το αγοράσετε και ψάξτε για σημάδια που μπορεί να αποδεικνύουν ότι η τροφή έχει εμπλουτιστεί με διάφορες τεχνητές ουσίες. Δεν είναι λίγοι οι έμποροι που προσθέτουν τεχνητές χρωστικές για να κάνουν το τρόφιμο να μοιάζει φρέσκο και πιο νόστιμο, γι’ αυτό γίνετε λίγο καχύποπτοι με τα φρούτα και τα λαχανικά που μοιάζουν πολύ χρωματιστά.

Συμπερασματικά αποφύγετε να αγοράζετε επεξεργασμένες τροφές με τεχνητά χρώματα και έχετε υπόψη σας ότι όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες χρωστικές, συνήθως ξεπερνούν τις επιτρεπτές ποσότητες, ενώ μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι πολύ συχνά οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται δεν είναι εγκεκριμένες.

*Η Ε.Ε έχει ορίσει το γράμμα έψιλον “Ε” μπροστά από τους κωδικούς των ουσιών οπού και αναφέρονται αυτοί. (Επιτρεπόμενα Πρόσθετα Τροφίμων (Αριθμοί Ε) 2014, Κανονισμός (ΕΕ), με αρ.1129/2011, της Επιτροπής της 11/11/11). Αυτού του είδος κωδικών των προσθετικών δίνει την δυνατότητα στο εμπόριο να ελέγχει το τρόφιμο καθώς όμως και στον καταναλωτή δίνεται η ευκαιρία να διαλέξει μια ισορροπημένη διατροφή με την αποφυγή των πρόσθετων χημικών ουσιών ή λόγω ότι έχει μια ευαισθησία στον οργανισμό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HIV/AIDS: Αύξηση των διαγνώσεων στην Ελλάδα το 2023 – Έσπασε το πτωτικό σερί των τελευταίων ετών

Φαρμακοποιοί για ελλείψεις: Εμφανή θετικά αποτελέσματα από την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider