ΕΟΔΥ: «Άλμα» των κρουσμάτων σαλμονέλωσης στην Ελλάδα - 488 από τις αρχές του έτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΟΔΥ: «Άλμα» των κρουσμάτων σαλμονέλωσης στην Ελλάδα - 488 από τις αρχές του έτους
Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα σαλμονέλωσης σημειώνεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα σαλμονέλωσης σημειώνεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, περισσότεροι από 480 άνθρωποι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από το βακτήριο «σαλμονέλα» στην χώρα μας, εκ των οποίων περισσότεροι από έξι στους δέκα είχαν μολυνθεί από τον τύπου s. enteritidis. Υπενθυμίζεται ότι ένας συγκεκριμένος ορότυπος του s. enteritidis προκάλεσε εφέτος δύο συρροές κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε 11 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε σημερινή του ανακοίνωση, την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2023 καταγράφηκαν 488 κρούσματα μη τυφυο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης στην Ελλάδα. Από τα κρούσματα αυτά, το 66% οφείλονταν στον ορότυπο s. enteritidis, που είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος.

Tο ποσοστό απομόνωσης του συγκεκριμένου ορότυπου παρουσίασε αύξηση κατά 43% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019. Από την σύγκριση εξαιρέθηκε η περίοδος της πανδημίας ως μη τυπική όσον αφορά την καταγραφή της συχνότητας της σαλμονέλλωσης.

Με τα εφετινά κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν από σαλμονέλα στην Ελλάδα από το 2004 ανέρχεται σε 12.143.

Τα κρούσματα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι δύο συρροές κρουσμάτων που προκάλεσε η σαλμονέλα στην Ευρώπη αναφέρθηκαν:

  • Τον Ιούλιο 2023

Η συρροή αυτή άρχισε στη Δανία. Έως τις 25 Αυγούστου 2023 είχαν δηλωθεί συνολικώς 97 κρούσματα σε 11 χώρες.

  • Τον Αύγουστο 2023.

Η συρροή άρχισε στην Αυστρία. Τα κρούσματά της δηλώθηκαν μεταξύ Μαρτίου 2023 και Ιουλίου 2023. Έως τις 25 Αυγούστου 2023 δηλώθηκαν συνολικά 37 κρούσματα από 6 χώρες.

Και στις δύο περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ως υπαίτιος ένας ορότυπος της σαλμονέλας που λέγεται Salmonella Enteritidis Sequence Type ST11.

«Και στην Ελλάδα εμφανίζονται περιοδικά τέτοια περιστατικά. Έχουμε μικρές επιδημικές εκρήξεις σαλμονέλωσης κατά καιρούς, με τοπικό χαρακτήρα. Δεν είναι κάτι που είναι παράξενο ή έχει εμφανιστεί μόνο φέτος. Το ECDC αναφέρει ότι υπάρχει μια έξαρση, ωστόσο αυτό δεν μας ανησυχεί πολύ», είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο Insider, o αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής.

Τι είναι η σαλμονέλωση

Σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Πρόκειται ένα για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων), η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και έμετο.

Συνήθως τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τη σηψαιμία και το σχηματισμό αποστημάτων κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου (βρέφη, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με γαστρική αχλωρυδρία, άτομα με χαμηλή οξύτητα γαστρικού υγρού). Οι θάνατοι από σαλμονέλωση δεν είναι συχνοί, εκτός αν πρόκειται για βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Προστατευτικά μέτρα

Για την προστασία από τη σαλμονέλα ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής μέτρα:

  • Επαρκές μαγείρεμα του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών
  • Λήψη μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης τροφίμων που καταναλώνονται ωμά (π.χ. σαλάτες) από μολυσμένα τρόφιμα ή μολυσμένες επιφάνειες
  • Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Ακυρώσεις χημειοθεραπειών λόγω ελλείψεων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

EY: Παραμένουν ανησυχητικές οι ενδείξεις για την ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider