Κορονοϊός: Ελεγχόμενες οι νοσηλείες - Το σενάριο για τον εμβολιασμό το φθινόπωρο

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Ελεγχόμενες οι νοσηλείες - Το σενάριο για τον εμβολιασμό το φθινόπωρο
Παρότι τα στοιχεία δεν είναι προς το παρόν ανησυχητικά, η ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας για ηλικιωμένους και ευάλωτους πληθυσμούς έναντι της Covid-19 ενόψει του φθινοπώρου και ενώ είναι σε εξέλιξη νέο επιδημικό «κύμα», παραμένει.

Σταθερά σε χαμηλό αριθμό κινούνται οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, παρά την μεγάλη κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου. Αν και έχουν αυξηθεί σημαντικά από το τέλος Ιουνίου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η υποπαραλλαγή «Eris» της Όμικρον οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων και μια επιβάρυνση του φορτίου στα νοσοκομεία, ωστόσο οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, κρίνοντας ότι το επιδημικό «κύμα» είναι ακόμη ελεγχόμενο, όπως και οι εισαγωγές σε επίπεδο απλών κλινών, ενώ -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν καταγράφεται μεγάλος αριθμός σοβαρών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), χθες 21 Αυγούστου 2023, νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 546 ασθενείς με κορονοϊό. Από αυτούς οι 496 βρίσκονταν σε δημόσια νοσοκομεία, 35 σε ιδιωτικά και 15 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών και 10 παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 22 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid.

Σημειώνεται ότι συνολικά δεσμεύονται 2.283 κλίνες για κορονοϊό στα νοσοκομεία και συνολικά 47 κλίνες ΜΕΘ.

Την περασμένη εβδομάδα 14 Αυγούστου υπήρχαν 508 νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και 21 διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

«Στο νοσοκομείο Σωτηρία σήμερα νοσηλεύονται 42 ασθενείς με κορονοϊό και πέρυσι πάνω από 200 ασθενείς.
Προς τι λοιπόν ο πανικός συγκρίνοντας στοιχεία διαφορετικών κοντινών περιόδων; Σήμερα νοσηλεύονται 726 ασθενείς στις ΜΕΘ από άλλες παθήσεις πλην κορονοϊού. Τα νοσοκομεία, παρότι καλοκαίρι, πιέζονται στα επείγοντα από ασθενείς που πάσχουν από άλλες λοιμώξεις. Εξ αιτίας αυτού, ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, λόγω πληρότητας των κλινικών νοσηλεύονται σε ράντζα ή τη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων με κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων.

Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία εν όψει χειμώνα. Θα είναι βαρύς για το ΕΣΥ, με δεδομένες τις μαζικές αποχωρήσεις υγειονομικών και την έξαρση των ιώσεων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ραντεβού για εμβόλιο το φθινόπωρο

Παρότι τα στοιχεία δεν είναι προς το παρόν ανησυχητικά, η ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας για ηλικιωμένους και ευάλωτους πληθυσμούς έναντι της Covid-19, ενόψει του φθινοπώρου και ενώ είναι σε εξέλιξη νέο επιδημικό «κύμα», παραμένει.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται νέο ραντεβού με τα εμβολιαστικά κέντρα τον Οκτώβριο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες θα χορηγηθούν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υπο-παραλλαγές τής Όμικρον, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ τέλη Σεπτεμβρίου και στη χώρα μας αναμένονται στα μέσα φθινοπώρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προχωρήσει σε μια πρώτη επεξεργασία των ομάδων που θα εμβολιαστούν και προσανατολίζεται να απευθύνει ισχυρή σύσταση αναμνηστικής δόσης σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και απειλούνται με βαριά νόσηση ή επιπλοκές εφόσον μολυνθούν με τον ιό, κατ’ αντιστοιχία του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα από 60 ετών και άνω, όλα τα άτομα από 12 ετών και άνω που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων. Επίσης, η σύσταση αναμένεται να αφορά και σε επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενους σε γηροκομεία, όσους φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και όσους διαμένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μικροσκόπιο» ΠΟΥ - ΗΠΑ μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Κορονοϊός: Πώς θα εξελιχθεί με τις νέες παραλλαγές - Το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Τον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid

gazzetta
gazzetta reader insider insider