Ξεκινά το πρόγραμμα νοσηλείας στο σπίτι - Πρώτη «στάση» οι ογκολογικοί ασθενείς

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά το πρόγραμμα νοσηλείας στο σπίτι - Πρώτη «στάση» οι ογκολογικοί ασθενείς
Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το τέλος του 2025

Εντός του Απριλίου αναμένεται η έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας (Hospital@home), με τον προγραμματισμό να θέτει πρώτους στη λίστα τους ασθενείς με καρκίνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόκειται να δημιουργηθούν ειδικά κέντρα σε 8 νοσοκομεία της χώρας, τα οποία θα συντονίζουν και θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία ασθενών εκτός νοσοκομειακών δομών.

Στόχος του προγράμματος είναι να λαμβάνουν οι πάσχοντες τις θεραπείες τους στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους, απαλλάσσοντας τους ίδιους και τους φροντιστές τους, από την ταλαιπωρία των μετακινήσεων και των αναμονών, αλλά και από το οικονομικό κόστος που αυτές συνεπάγονται. Παράλληλα, στόχος είναι να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων.

«Οίκοθεν» για ογκολογικούς ασθενείς

Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας αναμένεται να ξεκινήσει με τη δράση «Οίκοθεν» στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή.

Τα οφέλη για τον ασθενή περιλαμβάνουν την ποιοτική θεραπεία σε οικείο και φιλικό περιβάλλον, τη μείωση των χρονοβόρων μετακινήσεων και των νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και το σεβασμό στην αξιοπρέπειά του ατόμου.

Υπολογίζεται πως η θεραπεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ακόμη και ανά δύο εβδομάδες) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις του και περίπου 200 χαμένες ώρες (μετακινήσεις, αναμονές κλπ) για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τον φροντιστή του.

Σε βάθος χρόνου το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει ένα 20-30% της συνολικής κίνησης του νοσοκομείου, αποδεσμεύοντες κλίνες και χώρους που σήμερα δεσμεύονται στα νοσοκομεία για τη χορήγηση αυτών των θεραπειών. Τελικός αποδέκτης θα είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής, μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας.

Hospital@Home με 1.000 δικαιούχους

Στη συνέχεια, η νοσηλεία κατ' οίκον αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες σοβαρές και χρόνιες νόσους, ενώ στον προγραμματισμό είναι αργότερα να συμπεριληφθούν και παιδιατρικοί ασθενείς. Μετά τον καρκίνο, νοσηλεία στο σπίτι θα παρέχεται σε όσους μπορούν να λάβουν με ασφάλεια την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους και πιο συγκεκριμένα σε πάσχοντες από:

• χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα,
• νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια,
• κυστική ίνωση,
• χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Στο πρόγραμμα Hospital@Home οι ωφελούμενοι, σε πρώτη φάση, αναμένεται να φτάσουν σχεδόν τους 1.000. Και τα δύο προγράμματα, «Οίκοθεν» και “Hospital@home”, πρόκειται να στελεχωθούν από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, ενώ οι υπηρεσίες τους θα υποστηρίζονται από συστήματα τηλε-συμβουλευτικής.

14 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2025

Η σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει του όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, αναμένεται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το τέλος του 2025. Στο ποσό περιλαμβάνεται η δαπάνη για το προσωπικό, αλλά και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την υποστήριξη της νοσηλείας των ασθενών στο οικείο περιβάλλον.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), η οποία θα κληθεί να εκπονήσει το ειδικό σχέδιο της κατ’ οίκον νοσηλείας των βαρέως πασχόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κινέζος επιστήμονας: Δεν υπάρχουν αποδείξεις αναφορικά με την προέλευση της COVID από τα ζώα

Ελλείψεις φαρμάκων: Αναθεωρήθηκαν οι λίστες του ΕΟΦ – Ποια σκευάσματα περιλαμβάνουν

ΕΟΠΥΥ: Στον… πάγο οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider