Ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι: Πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα - Τι θα περιλαμβάνει

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι: Πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα - Τι θα περιλαμβάνει
Το καινοτόμο μοντέλο υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον νοσηλείας, το οποίο έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχορηγείται με 14 εκατομμύρια ευρώ.

Από το Φεβρουάριο - Μάρτιο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά η χορήγηση ογκολογικών θεραπειών στο σπίτι, στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΙΚΟΘΕΝ.

Η αρχή θα γίνει στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου ασθενείς με καρκίνο που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή λείπει από την ελληνική πραγματικότητα και θα μπορούσε να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών», ανέφερε κατά την παρέμβαση της στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, η διοικήτρια του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Όλγα Μπαλαούρα. Και πρόσθεσε: «Μετρήσαμε το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος των ασθενών που κάνουν τη θεραπεία τους στην πρότυπη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος” και αποφασίσαμε ότι αυτό το μοντέλο μπορούμε να το εφαρμόσουμε στο σπίτι. Μιλήσαμε με πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού για να κατασταλάξουμε στο τι πρέπει να κάνουμε ΄Ετσι, με τη βοήθεια της Roche και της Εrnst and Young, κάναμε μελέτη προκειμένου να ξεκινήσουμε να χορηγούμε ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι».

Τα τρία στάδια του προγράμματος

Όπως ανέφερε ο Παθολόγος - Ογκολόγος, Επιμελητής Α', στο ΓΑΟΝΑ «ο Άγιος Σάββας» και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Μιχάλης Νικολάου, το ΟΙΚΟΘΕΝ θα εφαρμοστεί σε 3 στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι το ΟΙΚΟΘΕΝ 1, το οποίο αφορά στην Α΄ παθολογική κλινική, που θα λειτουργήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές ατέλειες που δεν έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί. Το ΟΙΚΟΘΕΝ 2 αφορά στη δράση όλου του νοσοκομείου, και των δύο παθολογικών ογκολογικών κλινικών, όπου θα μπορούν οι ασθενείς του νοσοκομείου να προσδένονται πλέον σε αυτή τη δράση. Το ΟΙΚΟΘΕΝ 3 είναι μία παγκόσμια πρώτη και θα αφορά στον σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο. Το πώς, δηλαδή, αυτή η δράση θα μπορούσε να διευρυνθεί σε όλη την επικράτεια. «Για να είμαστε ειλικρινείς δεν θα μπορούσαν όλα τα νοσοκομεία να την εκπληρώσουν, γιατί έχει πολύ υψηλά στάνταρ κι έτσι έχουμε επιλέξει κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορούν να συμμετέχουν τα νοσοκομεία», διευκρίνισε ο κ. Νικολάου.

Τα κριτήρια ένταξης των ασθενών

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι ασθενείς οι οποίοι φέρουν ΑΜΚΑ και απεικονιστικά είναι σταθεροποιημένοι στη νόσο. Θα μπορούσαν, επίσης, να ενταχθούν οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν δυνατότητα να πάρουν βιολογικούς παράγοντες ή ανοσοθεραπεία, αφού όμως έχουν κάνει τις τρείς πρώτες θεραπείες στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, τις πρώτες δύο φορές χορήγησης των συγκεκριμένων θεραπειών υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται η πιθανότητα να υποστεί ο ασθενής αλλεργικό σοκ στο σπίτι.

Τα οφέλη για τον ασθενή

Σύμφωνα με την κ. Μπαλαούρα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται μία αύξηση της τάξης του 15-20% στην κίνηση του νοσοκομείου. Τα οφέλη για τον ασθενή περιλαμβάνουν την ποιοτική θεραπεία σε οικείο και φιλικό περιβάλλον, τη μείωση των χρονοβόρων μετακινήσεων και των νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και το σεβασμό στην αξιοπρέπειά του ατόμου. «Έχουμε υπολογίσει ότι ένας ογκολογικός ασθενής, ο οποίος έρχεται στην ημερήσια νοσηλεία, ξοδεύει για μετακίνηση περίπου 560 ευρώ το μήνα, ή και σε δύο εβδομάδες, ενώ ο χρόνος αναμονής είναι πάνω από 200 ώρες το μήνα», τόνισε η κ. Μπαλαούρα.

Τα οφέλη για το νοσοκομείο

Όσον αφορά στα οφέλη για το νοσοκομείο, επεσήμανε μεταξύ άλλων την προοδευτική μείωση του κόστους, την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών, την αύξηση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, τη μεγαλύτερη προσέλκυση δωρεών, την ανταγωνιστικότητα και την αειφορία. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, σε βάθος χρόνου το πρόγραμμα αυτό θα καλύψει ένα 20-30% της συνολικής κίνησης του νοσοκομείου, αποδεσμεύοντες κλίνες και χώρους. «Όσο έχουμε ποιότητα και παράταση του προσδόκιμου ζωής, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα στην πορεία αυτού του χρόνου να εμφανίσουμε καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου τα περιστατικά του καρκίνου θα είναι πολλαπλάσια από ότι σήμερα. Άρα, ως Πολιτεία, έχοντας αυτό σαν γνώση, θα πρέπει από σήμερα να δούμε πολύ σοβαρά πώς θα σχεδιάσουμε το αύριο», πρόσθεσε.

Εναρμόνιση με την Ευρώπη

Οι πολύ καλές θεραπείες που πλέον υπάρχουν στην Ογκολογία φέρνουν τους ασθενείς σε μία κατάσταση σταθεροποίησης για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκεί από λίγους μήνες έως και πολλά χρόνια. «Αυτό προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε, την καλή φάση των ασθενών μας, κυρίως των μεταστατικών, και να τους δώσουμε την υπηρεσία στο σπίτι, με ασφάλεια. Και φυσικά όλα αυτά με άυλη συνταγογράφηση. Έχουμε ασχοληθεί σε τόσο μεγάλη λεπτομέρεια που υπάρχει ακόμη και φυλλάδιο αξιολόγησης ι και του σπιτιού του ασθενούς. Αν είναι εύκολη η πρόσβαση για τους ιατρούς και τους νοσηλευτές ή αν υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να φοβίσουν το υγειονομικό προσωπικό, όπως πχ άγρια σκυλιά, αν κάποιος είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ή φέρει όπλα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να αποσιωπήσουμε το ατύχημα. Με το ΟΙΚΟΘΕΝ εναρμονιζόμαστε με τις πολιτικές υγείας στην Ευρώπη».

Το παραπάνω καινοτόμο μοντέλο υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον νοσηλείας, το οποίο έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχορηγείται με 14 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται ότι εντός των επόμενων μηνών σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας, θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς με καρκίνο, σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, στο σπίτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωπικός γιατρός: Χωρίς «ποινές» έως την 1η Απριλίου – Νέα παράταση από το υπ. Υγείας

Υπ. Υγείας: Πως θα γίνει η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα καθήκοντα τους

ΠΟΥ: Η COVID-19 δεν θα είναι πλέον επείγουσα κατάσταση το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider