Φάρμακα: Άρση εμποδίων στην αναθεώρηση της «θετικής λίστας» - Ανανεώθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάρμακα: Άρση εμποδίων στην αναθεώρηση της «θετικής λίστας» - Ανανεώθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης
Με τη συγκρότηση της νέας Επιτροπής δίνεται το έναυσμα για την εξομάλυνση των διαδικασιών έκδοσης της νέας «θετικής λίστας», δηλαδή του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων

Συγκροτήθηκε η νέα Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Επιτροπή Αξιολόγησης), η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη της αναθεωρημένης «θετικής λίστας», με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη (δείτε τα σχετικά αρχεία στη δεξιά στήλη). Πρόεδρος της ενδεκαμελούς Επιτροπής παραμένει η Φλώρα Μπακοπούλου, με αντιπρόεδρο το Δημήτριο Βλαχάκη, ο οποίος αποτελεί "new entry" στη σύνθεσή της.

Με τη συγκρότηση της νέας Επιτροπής δίνεται το έναυσμα για την εξομάλυνση των διαδικασιών έκδοσης της νέας «θετικής λίστας», δηλαδή του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Σημειώνεται ότι η λήξη της θητείας της, στις 12 Ιανουαρίου, είχε προκαλέσει ανησυχία καθώς αποτελούσε πρόσκομμα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, ορατός ήταν ο κίνδυνος νέα φάρμακα που είχαν πάρει τιμή στο τέλος Δεκεμβρίου να μην ενταχθούν τελικά στον κατάλογο με αυτά που θα αποζημιώνονται. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε καθυστερήσεις στην πλήρη πρόσβαση (συνταγογράφηση και αποζημίωση) των ασθενών στις συγκεκριμένες θεραπείες μέχρι την επόμενη αναθεώρηση του καταλόγου, δηλαδή σε τουλάχιστον 3-4 μήνες, με δεδομένο ότι οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, είχε αποφασιστεί αφενός η μετάθεση της ημερομηνίας ισχύος του νέου Δελτίου Τιμών , από τις 30 Ιανουαρίου που αρχικά είχε οριστεί για τα φαρμακεία, στις 13 Φεβρουαρίου, αφετέρου η παράταση της θητείας της Επιτροπής, η οποία ωστόσο έληξε την 31η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, μέσα από ολιγάριθμες συνεδριάσεις επιδιώκεται πλέον να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα φάρμακα που έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα μείνουν «εκτός» κάποια φάρμακα τα οποία η Αριστοτέλους προτίθεται να εντάξει σε συμπληρωματική λίστα μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο νέος Κατάλογος θα περιλαμβάνει 100 νέα φάρμακα, μεταξύ των οποίων καινοτόμες θεραπείες, Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ορφανά φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, σκευάσματα για τον καρκίνο, την παχυσαρκία, τους αιματολογικούς καρκίνους, αλλά και άλλες σοβαρές ασθένειες. Επίσης, επεκτάσεις ενδείξεων, νέες περιεκτικότητες αλλά και παλιά φάρμακα.

Η νέα σύνθεση της Επιτροπής

1. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΛΩΡΑ του Χρήστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
2. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ του Αντωνίου, Ιατρός, Παιδιατρική Κλινική στο Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
3. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Παναγιώτη, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής, Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
4. ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής-Προληπτικής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α., Α΄ Χειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ».
5. ΜΠΕΝΕΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ιωάννη, Ειδικός Ιατρός - Αιματολόγος, Επιμελήτρια Β΄ Αιματολογίας/Ογκολογίας του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ».
6. ΚΟΡΜΕΝΤΖΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ, του Νικολάου, του κλάδου ΠΕ Νοσηλευτικής, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών «Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας». 3
7. ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Δημητρίου, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α΄, Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Γ.Ν. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
8. ΣΕΡΒΙΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ του Κίμωνα, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., ειδικότητας Παιδιατρικής, Ογκολογικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ».
9. ΧΑΝΤΖΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ευαγγέλου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Διδάσκων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Οικονομικά της Υγείας και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
10. ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ του Νικολάου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
11. ΠΡΙΝΕΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ του Παναγιώτη, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Φαρμακείων της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καρκίνος: Κοινές προτάσεις ασθενών, επιστημονικής κοινότητας και φαρμακοβιομηχανίας για τη διαχείρισή του

Στα 942 τα φάρμακα που εντάχθηκαν στη «θετική λίστα» την τελευταία τριετία -Το 1/3 ογκολογικές θεραπείες

gazzetta
gazzetta reader insider insider