Σαρώνουν οι ιώσεις - «Καμπανάκι» για επιδείνωση λόγω εορτών

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαρώνουν οι ιώσεις - «Καμπανάκι» για επιδείνωση λόγω εορτών
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ηλικιωμένους, στα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και στους ανοσοκατεσταλμένους.

«Καταιγίδα» ιώσεων πλήττει την Ευρώπη, με κυρίαρχους ιούς, αυτούς της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού (RSV), την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζει στασιμότητα και τάσεις υποχώρησης.

Στην Ελλάδα, σημαντική αύξηση καταγράφεται στις επισκέψεις σε γιατρό ατόμων με γριπώδη συνδρομή και κυρίως στις ηλικίες 0 έως 14 ετών. Η αύξηση του ποσοστού θετικότητας της γρίπης ανέρχεται στο 35%, ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινούνται και τα ποσοστά του RSV.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση και στα κρούσματα κορονοϊού μέχρι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με την επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση στα άτομα που συνιστάται.

Ήδη, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την Covid-19, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη (20/12), σημαντική αύξηση παρουσίασαν την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Αυξημένος ήταν και ο αριθμός όσων έφυγαν από τη ζωή από επιπλοκές της νόσου, ενώ μειωμένα ήταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, και κυρίως της γρίπης, αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους που είθισται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Οι επιστήμονες επισείουν την προσοχή στους ηλικιωμένους, στα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και στους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι συνιστάται να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Πανικός στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Η μεγάλη αύξηση στις ιώσεις του αναπνευστικού αποδίδεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, τα μικρά παιδιά δεν εκτέθηκαν σε ιούς, κατά συνέπεια δεν ανέπτυξαν αντισώματα έναντι των εποχικών ιώσεων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για «πανικό» στα παιδιατρικά νοσοκομεία, απίστευτη ταλαιπωρία των παιδιών και ράντζα.
Παράλληλα, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την εορταστική περίοδο και ζητά για μία ακόμη φορά να ληφθούν μέτρα.

«Όταν κατεβάζει ρολά η πρωτοβάθμια περίθαλψη στα εφημερεύοντα παιδιατρικά Νοσοκομεία επικρατεί πανικός. Η κατάσταση είναι απελπιστική τις νύχτες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Δεν ξέρεις ποιον να πρωτολυπηθείς. Τα παιδάκια που ταλαιπωρούνται έως και 8 ώρες στην αναμονή να εξετασθούν ή το λιγοστό προσωπικό που τρέχει και δεν φθάνει», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος. Και προσθέτει:

«Δεν επαρκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ανοίξουν περισσότερα ιατρεία στα εφημερεύοντα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι κλίνες νοσηλείας γέμισαν. Νοσηλεύονται παιδάκια σε ράντζα. Και όμως… Ακόμη και τώρα τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων συνεχίζουν να φιλοξενούν κακοποιημένα παιδιά με εισαγγελική εντολή, αν και λιγότερα, μάλλον συγκυριακά».

Η κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

• Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
Το νοσοκομείο εφημέρευε χθες, Τρίτη. Το βράδυ εφημέρευαν δύο παιδιατρικές κλινικές, μία κάθε έξι ώρες. Ήδη, από το μεσημέρι, η μία είχε δύο παιδιά σε ράντζα, ενώ η άλλη ήταν γεμάτη.
Στην εφημερία λειτουργούν τρία ιατρεία για παιδιατρικά περιστατικά. Η αναμονή φθάνει τις 8 ώρες για εξέταση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, εάν υπήρχε προσωπικό, θα μπορούσαν να λειτουργούν 5 ιατρεία ή και περισσότερα για τα παιδιατρικά περιστατικά με σαφώς λιγότερη ταλαιπωρία. «Καταγράφουμε συνεχείς επιθετικές συμπεριφορές γονέων για την ταλαιπωρία των παιδιών στα επείγοντα προς το προσωπικό που δεν φταίει σε τίποτα. Κλήσεις προς την αστυνομία που επεμβαίνει να ηρεμήσει τη κατάσταση. Δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί να εξετάζονται ταυτόχρονα από τρία ιατρεία 150 παιδιά που είναι στην αναμονή», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

• Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Λειτουργούν συνήθως 4 παιδιατρικά ιατρεία στην εφημερία. Η ταλαιπωρία των παιδιών στα επείγοντα φθάνει τις 5 ώρες. Ράντζα δεν υπάρχουν, ωστόσο, παιδιά νοσηλεύονται στη διασπορά, δηλαδή σε άλλες κλινικές από την κλινική χρέωσης.

• Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
Χθες, Τρίτη, ήταν γεμάτο, με 98 νοσηλευόμενα παιδιά. Υπάρχουν αναμονές 2 ώρες στα επείγοντα, κάτι που, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, δεν είναι και τόσο συνηθισμένο για το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Αναγκαία τα μέτρα στις γιορτές

Η ΠΟΕΔΗΝ συνιστά προσοχή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και καλεί τον Υπουργό Υγείας να λάβει μέτρα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μην κατεβάσει ρολά τις εορταστικές ημέρες.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, η πρωτοβάθμια περίθαλψη κλείνει και τα παιδιά κυκλοφορούν περισσότερο μεταδίδοντας λοιμώξεις. Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, τονίζοντας ότι τόσο η γρίπη όσο και η Covid-19 μπορούν να οδηγήσουν αυτήν την ομάδα του πληθυσμού στο θάνατο.

«Στις αργίες των εορτών που έχουμε μπροστά μας θα γίνει κόλαση αν δεν ληφθούν μέτρα. Η πρωτοβάθμια θα είναι με κατεβασμένα ρολά εκείνες τις ημέρες, θα υπάρχει μεγάλη κινητικοτητα των παιδιών άρα και μεγαλύτερη μετάδοση λοιμώξεων», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιώσεις στα παιδιά: Επιπτώσεις στην υγεία του αναπνευστικού μέχρι και την ενηλικίωση

Αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή: Ξεκίνησε κανονικά στα φαρμακεία - Επιλύθηκαν τα προβλήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider