ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενείς αρνούνται να φύγουν από τα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν χρήματα να πάνε στο σπίτι τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενείς αρνούνται να φύγουν από τα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν χρήματα να πάνε στο σπίτι τους
Στις 17 Νοεμβρίου εισήχθη ηλικιωμένη γυναίκα, με σύνταξη των 400 ευρώ, που αρνούνταν να πάρει εξιτήριο, γιατί στο σπίτι  της ήταν κομμένο το ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ): ασθενείς που νοσηλεύονται αρνούνται να πάρουν εξιτήριο, επειδή δεν έχουν χρήματα να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή να πάνε σε προνοιακή δομή.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ο αριθμός των αστέγων που εισάγονται στα νοσοκομεία και δεν θέλουν να πάρουν εξιτήριο είναι αυξητικός, ειδικά τώρα το χειμώνα, αφού στο νοσοκομείο έχουν εξασφαλισμένη τροφή και ζεστό κρεβάτι. Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πέραν των αστέγων, υπάρχει μεγάλος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία ηλικιωμένων ατόμων, αυτοεξυπηρετούμενων ή μη, που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, περί των 400 ευρώ και, παρότι ξεπερνούν τα προβλήματα υγείας, αρνούνται να φύγουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σπίτι τους με την πενιχρή σύνταξή τους.

«Αξίζει να αναφέρω την περίπτωση μιας ηλικιωμένης στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Στις 17 Νοεμβρίου εισήχθη ηλικιωμένη γυναίκα, με σύνταξη των 400 ευρώ, που αρνούνταν να πάρει εξιτήριο, γιατί στο σπίτι της ήταν κομμένο το ρεύμα από τη ΔΕΗ. Η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου επικοινώνησε άπειρες φορές με τη ΔΕΗ να της επανασυνδέσουν το ρεύμα, αλλά εισέπραττε την απάντηση ότι για να συνδεθεί το ρεύμα πρέπει να πληρώσει το 1/4 των οφειλών, που αντιστοιχούν σε 70 ευρώ. Ευτυχώς που η ηλικιωμένη είχε τα τελευταία της 70 ευρώ και πλήρωσε τη ΔΕΗ. Οι συνάδελφοι κοινωνικοί λειτουργοί του νοσοκομείου ανέλαβαν τις διαδικασίες και επανασυνδέθηκε το ρεύμα. Έτσι δέχθηκε να πάρει εξιτήριο. Βέβαια, χωρίς χρήματα τώρα πως θα ζήσει; Καμία πρόνοια», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Η έλλειψη προνοιακών δομών «φουλάρει» τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα παρατηρείται στα νοσοκομεία και με ηλικιωμένους νοσηλευόμενους ασθενείς, μη αυτοεξυπηρετούμενους χαμηλόσυνταξιούχους, οι οποίοι αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν φθάνουν τα χρήματα να αναζητήσουν προνοιακή δομή.

«Που είναι λοιπόν οι προνοιακές μονάδες ηλικιωμένων να τους φιλοξενήσουν; ΠΟΥΘΕΝΑ. Μόνο ένα δημόσιο θεραπευτήρο χρονίων πασχόντων υπάρχει στην Αγία Βαρβάρα Δυτικής Αττικής, που είναι γεμάτο. Λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν μπορεί να αναπτύξει νέες θέσεις φιλοξενίας. Η αναμονή για φιλοξενία ηλικιωμένων χρονίων πασχόντων ξεπερνάει τον ένα χρόνο. Οι ιδιωτικές προνοιακές μονάδες στοιχίζουν 700 ευρώ το μήνα το λιγότερο.

Ακόμη και αυτές της Εκκλησίας, πού να βρούνε τα χρήματα για φιλοξενία σε ιδιωτική προνοιακή μονάδα με 400 ευρώ σύνταξη που λαμβάνουν; Τι κάνουν οι συνάδελφοι κοινωνικοί λειτουργοί των νοσοκομείων; Απευθύνονται σε συλλόγους πολιτιστικούς, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων. Στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκουν κλειστές πόρτες. Για τις ΜΚΟ υπάρχουν χρήματα. Εδώ που πιάνουν τόπο όχι. Που είναι οι προνοιακές δομές του Υπουργείου Εργασίας να υποδεχθούν τα περιστατικά;», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι, ελλείψει κρατικών προνοιακών μονάδων, τα κοινωνικά περιστατικά «λιμνάζουν» χωρίς θεραπευτικό λόγο στα νοσοκομεία, αποδίδοντας εν μέρει σε αυτήν την συνθήκη την ανάπτυξη ράντζων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider