ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ
Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος,  έπειτα από επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας, καταθέτει αύριο, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στις 9 π,μ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), παρουσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, έπειτα από επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα πάνω από 120 ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ. Πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Για καθέναν από αυτούς θα έπρεπε να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία, για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις. Το σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους. Γι' αυτό και εμείς τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα κι ελπίζουμε να ερευνηθεί το θέμα», είχε δηλώσει σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος είχε κάνει λόγο για επιλογή των ασθενών που εισάγονται στις Μονάδες καθώς και για ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές για ενδεχόμενη νοσηλεία VIP προσώπων.

Ειδικότερα, ισχυρίστηκε ότι από τις 647 κλινικές ΜΕΘ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα για ασθενείς με κορονοϊό, οι 47 κρατούνται κενές με σκοπό να διατεθούν, εφόσον χρειαστεί, σε επιφανείς ασθενείς, την ίδια ώρα που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, περισσότεροι από 100 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ.

Εισαγγελικές παρεμβάσεις

Για τι δηλώσεις αυτές παρενέβη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και η Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσαν την οργή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του Μιχάλη Γιαννακου και παντός υπευθύνου «που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς».

Πάντως, οι εντατικολόγοι εξέφρασαν διά των εκπροσώπων τους την απογοήτευσή τους για τα όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, την Παρασκευή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γίνεται κανενός είδους επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή βάσει πολύ σοβαρών επιστημονικών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης για τις ΜΕΘ: Δεν θα επιτρέψω να προσβάλλουν γιατρούς και νοσηλευτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider