ΠΟΕΔΗΝ: «Τραγωδία» στη Θεσσαλονίκη – Εκτός ορίων η κατάσταση στα νοσοκομεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕΔΗΝ: «Τραγωδία» στη Θεσσαλονίκη – Εκτός ορίων η κατάσταση στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της  ΠΟΕΔΗΝ, οι 106 κλίνες ΜΕΘ Covid που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη είναι γεμάτες, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας

Δραματικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με την πίεση που δέχονται από την έξαρση της επιδημίας κορονοϊόύ να ξεπερνά τις δυνατότητες τόσο των υποδομών όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, κάνει λόγο για «τραγωδία», τονίζοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον εκτός ορίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι 106 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για περιστατικά Covid που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη είναι «ασφυκτικά γεμάτες», ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός Μονάδας, αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου νοσηλεύονται στα όρια της διασωλήνωσης στις κλινικές, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν επίσης σε κλινικές.

Την Τετάρτη το πρωί, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έκλεισε την εφημερία του με 41 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊο και 15 ύποπτα περιστατικά. Oι 15 κλίνες που διαθέτει η ΜΕΘ Covid ήταν κατειλημμένες και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν εκτός Μονάδας, στις κλινικές για τον κορονοϊό.

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε την εφημερία του με γεμάτες τις 25 κλίνες ΜΕΘ Covid που διαθέτει. Εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής, βρίσκονταν διασωληνωμένοι 11 ασθενείς, εκ των οποίων οι 9 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και 2 στη Στεφανιαία Μονάδα. Στις 3 κλινικές νοσηλεύονταν ήδη 78 περιστατικά και χθες άνοιξε και τέταρτη κλινική.

Ανάλογη ήταν την Τετάρτη το βράδυ και η κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο. Οι 15 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες και υπήρχαν 7 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Επίσης, κατειλημμένες ήταν και οι18 κλίνες για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά που λειτουργούν στο νοσοκομείο.

Στο «Γ. Παπανικολάου» κατέφθασαν χθες με μετακίνηση εντατικολόγοι, προκειμένου να ανοίξουν οι 18 κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της επιτροπής «Ελλάδα 2021», για περιστατικά κορονοϊού. «Τώρα γίνονται οι μεταφορές των διασωληνωμένων ασθενών. Οι κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού γίνονται 36 από 30 και η ΜΕΘ 12 κλινών που διευθύνει ο κος Καπραβέλος μετατρέπεται σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Οι 36 κλίνες ΜΕΘ θα γεμίσουν αμέσως γιατί υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία», ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ στο Insider ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δραματικές είναι οι συνθήκες για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία. « Δουλεύουν ατέλειωτες ώρες με τη στολή υψηλής προστασίας. Μένουν 8 ώρες με τη στολή χωρίς διάλειμμα. Η δουλειά αυτή δεν πληρώνεται», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Περαιτέρω ενισχύσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Ο αριθμός των κρουσμάτων, ο οποίος παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, η οποία από τη Βόρεια Ελλάδα έχει επεκταθεί στη μισή χώρα, έχουν θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να «ξεδιπλώνουν» το εναλλακτικό σχέδιο για την περίθαλψη των ασθενών με κορονοϊό αλλά και των γενικών περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επικρατούσες συνθήκες όσο και τις εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε διεύρυνση της συνεργασίας με τους ιδιώτες.

Την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού Θάνου Πλεύρη και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 απλές κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, όπου επίσης δέχεται μεγάλη πίεση το σύστημα Υγείας, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, σε όλες τις περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid, απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Ύστατη λύση η επίταξη ιδιωτών γιατρών

Σε δεύτερη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Συλλόγων Μακεδονίας και Θράκης, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους προέδρους των Συλλόγων αναλυτικά για τις ελλείψεις γιατρών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα, ζητώντας τη συνδρομή τους στην προσέλκυση εθελοντών γιατρών για την κάλυψή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, από το περασμένο Σάββατο, η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση εθελοντών ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, την αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν δόθηκε «τελεσίγραφο« για επίταξη, αλλά ένα χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας, προκειμένου να φανεί εάν θα υπάρξει ανταπόκριση για να καλυφθούν έστω και μερικώς αρχικά οι ανάγκες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider, ανάγκη υπάρχει για παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς, αλλά και για αναισθησιολόγους και εντατικολόγους, δύο ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη στην Ελλάδα.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί ήδη αλλαγές στο μοντέλο επιλογής των ειδικοτήτων από τους γιατρούς, προκειμένου αυτές να λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Εκτός από τον υπουργό Υγείας, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι πρόεδροι των Ενώσεων Παθολόγων και Πνευμονολόγων, καθώς και οι διοικητές των δύο Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) Μακεδονίας – Θράκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Οι πιο επικίνδυνες περιοχές στην Ελλάδα - Που εντοπίζεται η μεγαλύτερη θετικότητα

Κορονοϊός: Πάνω από 7.000 τα νέα κρούσματα - 70 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο, στους 489 οι διασωληνωμένοι

Το ΙΦΕΤ παρέλαβε τις 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορoνοϊό

gazzetta
gazzetta reader insider insider