Κορονοϊός: Κίνδυνος για νεφρική νόσο τελικού σταδίου ακόμη και μετά από ήπια νόσο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Κίνδυνος για νεφρική νόσο τελικού σταδίου ακόμη και μετά από ήπια νόσο
Τα άτομα που νοσηλεύτηκαν ή COVID-19 ή χρειάστηκε να εισαχθούν στη ΜΕΘ διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν είναι μηδαμινός στις πιο ήπιες περιπτώσεις

Tα άτομα που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νεφρική βλάβη και νεφρική νόσο τελικού σταδίου, στο πλαίσιο της long covid, σύμφωνα με νέα μελέτη από τις ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν μολύνθηκαν, τα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από ένα σημαντικό ανεπιθύμητο συμβάν στα νεφρά, όπως χρόνια νεφρική νόσο, 30% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας νεφρικής βλάβης και πάνω από διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου τελικού σταδίου. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά δεν μπορούν πλέον να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα από τον οργανισμό και απαιτείται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού για να κρατηθούν στη ζωή οι ασθενείς.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη πιο αυξημένος για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και ιδιαίτερα για εκείνους που μπήκαν στη ΜΕΘ, Συγκεκριμένα, ήταν 7 φορές υψηλότερος για εμφάνιση ενός σημαντικού ανεπιθύμητου συμβάντος στα νεφρά, 8 φορές για οξεία νεφρική βλάβη και 13 φορές για νεφρική νόσο τελικού σταδίου).

Η νεφρική δυσλειτουργία και η νεφρική νόσος συνήθως είναι ανώδυνες και ασυμπτωματικές και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρών των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι το 90% των ατόμων με νεφρικά προβλήματα δεν το γνωρίζουν. Η νεφρική νόσος επηρεάζει 37 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία βετεράνων σε μια βάση δεδομένων που διατηρεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

Δημιούργησαν ένα ελεγχόμενο σύνολο δεδομένων που περιλάμβανε πληροφορίες για την υγεία περισσότερων από 1.700.000 υγιών και μολυσμένων βετεράνων, από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 15 Μαρτίου 2021. Από αυτούς, 89.216 είχαν επιβεβαιωμένη COVID-19 και είχαν περάσει από την οξεία φάση της νόσου.

Οι ασθενείς με COVID-19 στη μελέτη ήταν κυρίως άνδρες και στα τέλη της δεκαετίας των 60. Ωστόσο, οι ερευνητές ανέλυσαν και δεδομένα που περιλάμβαναν 151.289 γυναίκες-εκ των οποίων 8.817 ενήλικες όλων των ηλικιών με COVID-19.

Μεταξύ όλων των ασθενών με COVID-19, 12.376 (13.9%) χρειάστηκαν νοσηλεία, συμπεριλαμβανομένων 4.146 (4.6%) που εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

«Τα άτομα που νοσηλεύτηκαν ή COVID-19 ή χρειάστηκε να εισαχθούν στη ΜΕΘ διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν είναι μηδαμινός στις πιο ήπιες περιπτώσεις.», υπογραμμίζουν οι ερευνητές, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι ακόμα γνωστές οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία όσων εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα μετά την αποδρομή της νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας (American Society of Nephrology).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Ποια είναι η διάρκεια της long covid - Ποιες οι θεραπευτικές επιλογές

Long covid (μακροχρόνια covid): Έρχεται «κύμα» ασθενών στο μέλλον

Οι ηλικίες 35-49 ετών στο «στόχαστρο» της long Covid

gazzetta
gazzetta reader insider insider