Υγεία
31-08-2021 | 08:35

Βατόπουλος: Πιθανό να τελειώσουμε με τον κορονοϊό το 2022

Newsroom
Μοιράσου το
Βατόπουλος: Πιθανό να τελειώσουμε με τον κορονοϊό το 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πιθανό να τελειώσουμε με την κορονοϊό το 2022, εκτίμησε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας πως θα έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σιγά σιγά θα αρχίσει να φεύγει η επιδημία.

«Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα να νοσήσουμε γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι μόλις 9% των εμβολιασμένων βρίσκεται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχολίασε πως αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού και πως αν στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένο το 9% από το 50% μέχρι το 9% είναι πολύ μεγάλη διαφορά και συνεπώς μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το εμβόλιο προστατεύει.

Άνοιγμα Σχολείων - Μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, επεσήμανε πως είμαστε στην τρίτη χρονιά με την πανδημία και ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να μην χάσουν τα παιδιά ακόμα μια χρονιά. Υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, πως στην επιτροπή γίνεται αυτή η συζήτηση και πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορονοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λόγους, όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι ή προφυλάσσονται.

Ωστόσο, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά ανέφερε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.