Εξαδάκτυλος: Ταλαιπωρία χωρίς αποτέλεσμα τα νέα μέτρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαδάκτυλος: Ταλαιπωρία χωρίς αποτέλεσμα τα νέα μέτρα
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα οποιονδήποτε νέων μέτρων στην αναχαίτιση και αναστροφή της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα οποιωνδήποτε νέων μέτρων στην αναχαίτιση και αναστροφή της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικού webinar, με θέμα τη Long Covid, την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σημείωσε ότι η επιβολή νέων μέτρων θα επιφέρει μία ταλαιπωρία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και τόνισε ότι η μόνη απάντηση στο πρόβλημα είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών.

«Είμαστε σε μία φάση που το μόνο που μπορεί να έχει πρακτική σημασία και χρησιμότητα είναι να εμβολιαστούν οι 600.000-700.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 50 ετών μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, χωρίς υπερβολές. Έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 100.000 άτομα την ημέρα, οπότε μέσα σε πέντε ημέρες μπορούμε να τελειώσουμε. Έτσι, παρότι θα υπάρχουν πολλά κρούσματα, η επίπτωση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι πολύ χαμηλή. Οι μολύνσεις θα αφορούν σε νέους, οι οποίοι θα ανοσοποιηθούν διά της νόσου, και έτσι θα μπορέσει η κατάσταση να αναχαιτιστεί και να αναστραφεί. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και να γίνει, με εξαίρεση ένα μαζικό lockdown που δεν πρόκειται να συμβεί, πιστεύω ότι θα είναι μία ταλαιπωρία χωρίς αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο τριπλασιασμός των κρουσμάτων κατά την τελευταία εβδομάδα, υπό το φόβο και του μεταδοτικότερου όλων στελέχους Δέλτα του ιού που αναμένεται να επικρατήσει στην Ελλάδα στο τέλος του καλοκαιριού, φέρνει νέα μέτρα στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η ολομέλεια της οποίας συνεδριάζει σήμερα, όπως κάθε Πέμπτη.

Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν σενάρια όπως:

• ισχυρή σύσταση ή ακόμα και επιβολή χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους (με ή χωρίς συνωστισμό)
• κατά τόπους απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (από τα μεσάνυχτα ή από τη 1:000)
• κατά τόπους περιορισμούς στην εστίαση (να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά ή να μην υπάρχει μουσική)
• πρόσβαση στα μαγαζιά της εστίασης μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες μετά τις 15 Ιουλίου και όχι τελικά «μικτά» μαγαζιά

Εμβολιασμός σε ιδιωτικά ιατρεία και σπίτια

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι επιστήμονες αυτή τη χρονική στιγμή αλλά και όλοι οι φορείς που έχουν δημόσιο λόγο, θα πρέπει να έχουν ένα και μόνο μέλημα: οι πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν πάει στο εμβολιαστικό κέντρο, για οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε σκέψη, «να διαβούν τις επόμενες ημέρες αυτό το κατώφλι και να φύγουν με ένα τσίμπημα στο μπράτσο».

Τέλος κάλεσε όλους τους ιδιώτες να δηλώσουν προθυμία και να ενταχθούν στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που προσεχώς θα αναλαμβάνουν εμβολιασμούς στα ιατρεία και στα σπίτια.

«Το σύστημα των κομπιούτερ, μέσω του οποίου λειτούργησαν μέχρι τώρα τα εμβολιαστικά κέντρα είναι άψογο μεν, άψυχο δε. Από εδώ και πέρα, αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν χρειάζονται το λόγο, τη χειρονομία, το χαμόγελο και την παρότρυνση του γιατρού, ακόμα ακόμα καμιά φορά και την επίπληξή μας, έτσι ώστε να εμβολιαστούν και να μην έχουμε βαριές απώλειες στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ο ΠΙΣ, με ανακοίνωσή του, προτρέπει τους πολίτες να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν χωρίς φόβο παρενεργειών, τονίζοντας ότι αυτές είναι απείρως πιο σπάνιες σε σχέση με τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου αν κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό.

«Ο ΠΙΣ σάς βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πανεπιστήμιο, ινστιτούτο ή άλλος επίσημος φορέας που να υιοθετεί τις αιτιάσεις όσων αποφεύγουν τον εμβολιασμό και ότι όσα μεταδίδονται από εκφραστές του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι αποτέλεσμα ημιμάθειας, γενικεύσεων και αντιεπιστημονικής πρακτικής.

Επάρκεια εμβολίων υπάρχει και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά όλο το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό που οι πολίτες της χώρας μας οι οποίοι έχουν αδυναμία προσέλευσης σε εμβολιαστικά κέντρα, αποκτούν αυτό το διάστημα τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στο σπίτι τους με την βοήθεια ιδιωτών ιατρών της περιοχής τους.

Δεν υπάρχει ως εκ τούτου πια, κανένα πρακτικό κόλλημα που να εμποδίζει κάποιον να προχωρήσει στην κίνηση η οποία θα τον κρατήσει υγιή και θα προστατεύσει τα αγαπημένα του πρόσωπα και το κοινωνικό σύνολο.
Μην αφήσετε να σάς βρει το φθινόπωρο χωρίς την δωρεάν ασπίδα προστασίας που σάς παρέχει η Ευρώπη και η ελληνική Πολιτεία», αναφέρει απευθυνόμενος προς τους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαδάκτυλος - Γκάγκα: Μόνο ανεμβολίαστοι σε ΜΕΘ

Αθ. Εξαδάκτυλος: Δε συζητάμε μαζικό εμβολιασμό παιδιών - Καμπανάκι για εμβολιασμό 60άρηδων

Εξάδακτυλος για κορονοϊό: Όσο συνεχίσουμε να προσέχουμε, θα αρθούν κι άλλα μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider