Θεοδωρίδου: Τι μπορεί να γίνει αν η δεύτερη δόση «πέφτει» στις μέρες των διακοπών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρίδου: Τι μπορεί να γίνει αν η δεύτερη δόση «πέφτει» στις μέρες των διακοπών
Αναφερόμενη στην περίοδο των διακοπών, που προβληματίζει πολλούς πολίτες, σημείωσε ότι είναι λάθος να αναβάλλεται εξ ολοκλήρου ο εμβολιασμός για μετά την πάροδό τους, κάτι που όμως δεν ισχύει κα

Στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς φορείς (FDA, EMA), και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson) είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό, διευκρινίζοντας ότι η προστασία από τη σοβαρή νόσο, την ανάγκη για νοσηλεία και το θάνατο αγγίζει το 96%, για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, το 92% για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ -σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα- για το εμβόλιο της Johnson&Johnson φτάνει το 85%.

Τόνισε, ωστόσο ότι το αντίστοιχο ποσοστό της προστασίας με μία μόνο δόση ανέρχεται στο 33%, επομένως είναι αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση.

Αναφερόμενη στην περίοδο των διακοπών, που προβληματίζει πολλούς πολίτες, σημείωσε ότι είναι λάθος να αναβάλλεται εξ ολοκλήρου ο εμβολιασμός για μετά την πάροδό τους, κάτι που όμως δεν ισχύει και για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, όσον αφορά στα διδοσικά εμβόλια.

«Είναι γνωστό ότι στις διακοπές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, να θεωρηθεί ότι οι ημερομηνίες δεν ταιριάζουν και άρα να γίνει ο εμβολιασμός μετά τις διακοπές. Αυτό είναι λάθος. Μπορούν όλα να προσαρμοστούν. Κανένα εμβόλιο δεν χάνεται μετά την πρώτη δόση. Μπορεί η δεύτερη δόση, αν πέφτει μέσα στο χρόνο των διακοπών, να μετατεθεί και για δύο και για τρεις εβδομάδες», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας την σημαντικότητα της παράλληλης τήρησης των μέτρων, όπως χρήση μάσκας, διατήρηση αποστάσεων, ατομική υγιεινή.

«Οι εικόνες της φυγής λόγω καλοκαιριού που μεταφέρονται από την τηλεόραση, δυστυχώς δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκλείψει. Προσοχή!», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός ηλικιών 15-17 ετών με mRNA στην Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Γιατί αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των εφήβων

Θεοδωρίδου: Αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι δράσης και όχι ραστώνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider