Κορονοϊός: Προειδοποιήσεις Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Προειδοποιήσεις Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα
Το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει και θα είναι 90% πιο μεταδοτικό, ενώ η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, τα παιδιά.

Την έντονη ανησυχία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε η πρόεδρος της, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά της νόσου στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερης ανησυχίας, έχει καταγραφεί σε 92 χώρες όπως και στη χώρα μας, και σημείωσε πως το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει και θα είναι 90% πιο μεταδοτικό, ενώ η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, τα παιδιά.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το 60% των εμβολιασμών δεν είναι επαρκές για την μετάλλαξη Δ', η οποία έχει ανεβάσει το τείχος ανοσίας πάνω από το 80%.

Σημείωσε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία περίπου 96% και 92%, αντίστοιχα, τόνισε ότι η προστασία με μία δόση δεν ξεπερνά το 30% και μίλησε για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με δύο δόσεις.

Επίσης, ανέφερε πως το 96% των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, αφορά κατά 96% ανεμβολίαστους πολίτες.

Η πορεία των εμβολιασμών

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα. Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider