Εμβόλια mRNA: Τι έδειξε η πρώτη μελέτη για την επίδραση τους στην ανδρική γονιμότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλια mRNA: Τι έδειξε η πρώτη μελέτη για την επίδραση τους στην ανδρική γονιμότητα
Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη αποδείξει ότι ο ιός Sars-Cov-2, μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα και να αποτελέσει πιθανή αιτία για στυτική δυσλειτουργία.

Μια πρώτη απάντηση στους προβληματισμούς των ανδρών σχετικά με την επίδραση του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 στη γονιμότητά τους, δίνει νέα επιστημονική μελέτη, η οποία έβαλε στο "μικροσκόπιο" τα mRNA εμβόλια.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν αποτελούν απειλή για την ανδρική γονιμότητα, σε αντίθεση με τον ίδιο τον κορονοϊό και τη λοίμωξη που προκαλεί. Δεδομένου ότι στις αρχικές κλινικές δοκιμές των δύο mRNA εμβολίων δεν αξιολογήθηκε η επίδρασή τους στη γονιμότητα, οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα νέα στοιχεία θα ωθήσουν περισσότερους άνδρες στον εμβολιασμό.

«Η διστακτικότητα αναφορικά με τον εμβολιασμό είναι ένα εμπόδιο για τη λήξη της πανδημίας COVID-19 και πιστεύουμε ότι μέρος αυτής της διστακτικότητας οφείλεται στην κοινή ανησυχία σχετικά με το εάν το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα», δήλωσε ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης Δρ. Ranjith Ramasamy, διευθυντής του Προγράμματος Αναπαραγωγικής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα του έχει ήδη αποδείξει ότι ο ιός Sars-Cov-2, μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.

«Ήμασταν οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι ο ίδιος ο ιός μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανδρών και να αποτελέσει πιθανή αιτία για στυτική δυσλειτουργία. Τώρα είμαστε οι πρώτοι που εξετάζουμε εάν υπάρχει κάποια επίδραση του εμβολίου στην ανδρική γονιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη περιλάμβανε 45 υγιείς άνδρες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, οι οποίοι δεν είχαν προβλήματα γονιμότητας. Παρείχαν ένα δείγμα σπέρματος πριν λάβουν την πρώτη δόση, είτε του εμβολίου της Pfizer είτε αυτού της Moderna και ένα δεύτερο δείγμα περίπου 70 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτός είναι ο πλήρης κύκλος ζωής του σπέρματος και οι 70 ημέρες είναι αρκετός χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο επηρεάζει τις παραμέτρους του.

Τα αποτελέσματα δεν κατέδειξαν μείωση στις μετρήσεις του όγκου, της συγκέντρωσης και της κινητικότητας του σπέρματος, σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα. Ωστόσο, επειδή το δείγμα ήταν μικρό, στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να πραγματοποιήσει μια ακόμα μεγαλύτερη έρευνα.

Η μελέτη δεν αξιολόγησε την επίδραση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ούτε αυτού της AstraZeneca. Εντούτοις, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επειδή η δράση τους είναι παρόμοια με αυτή των mRNA, δεν αναμένεται να προκαλούν αναπαραγωγικά προβλήματα στους άνδρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 17 Ιουνίου, στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca είναι αποτελεσματικές άνω του 90% έναντι της νοσηλείας από τη μετάλλαξη Δέλτα

Moderna: Αιτήθηκε την χορήγηση του εμβολίου της σε εφήβους 12-17 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider