Covid-19: Μικρότερο από 1% το ποσοστό της επαναλοίμωξης μετά από σοβαρή νόσο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Covid-19: Μικρότερο από 1% το ποσοστό της επαναλοίμωξης μετά από σοβαρή νόσο
Κορονοϊός κρούσματα στην Ελλάδα
Η μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases

Πιθανή είναι η επαναμόλυνση με Sars-Cov-2 μετά από σοβαρή Covid 19, ενώ η διάρκεια της ανοσίας μετά την αρχική λοίμωξη δεν είναι σαφής, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Μια ανασκόπηση περισσότερων από 9.000 ασθενών στις ΗΠΑ με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 κατέδειξε ότι ποσοστό μικρότερο από το 1% εμφάνισε ξανά τη λοίμωξη, με μέσο χρόνο επανεμφάνισης, 3,5 μήνες μετά από το αρχικό θετικό τεστ.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι (MU) και του MU Health Care συνεργάστηκαν με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Δεδομένων και Πληροφορικής του MU και το Ινστιτούτο για την Καινοτομία Υγείας Tiger, προκειμένου να επανεξετάσουν δεδομένα από 62 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

Διαπίστωσαν ότι 63 από τους 9.119 ασθενείς (0,7%) με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 προσβλήθηκαν από τον ιό για δεύτερη φορά, με μέση περίοδο επανεμφάνισης 116 ημερών. Από τους 63 που μολύνθηκαν ξανά, δύο (3,2%) έχασαν τελικά τη ζωή τους. Οι ασθενείς που κατηγοριοποιήθηκαν ως μη λευκοί είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης από τους λευκούς ασθενείς.

«Η ανάλυσή μας διαπίστωσε επίσης ότι το άσθμα και η εξάρτηση από τη νικοτίνη συσχετίστηκαν με την επαναμόλυνση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Adnan I. Qureshi, MD, καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στη Σχολή Ιατρικής του MU. «Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό πνευμονίας, καρδιακής ανεπάρκειας και οξείας νεφρικής βλάβης με την επαναμόλυνση, σε σύγκριση με την πρωτογενή λοίμωξη».

Οι ερευνητές όρισαν την επαναμόλυνση με δύο θετικά τεστ σε ένα διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες μετά την ανάρρωση από την αρχική λοίμωξη, όπως επιβεβαιώθηκε από δύο ή περισσότερες αρνητικές δοκιμές.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονταν από ασθενείς που έκαναν εξετάσεις μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2020.

"Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους της στις ΗΠΑ, και το σημαντικό μήνυμα εδώ είναι ότι η επαναμόλυνση με COVID-19 μετά από την αρχική λοίμωξη είναι δυνατή και η διάρκεια της ανοσίας που παρέχει μια αρχική λοίμωξη δεν είναι απολύτως σαφής", δήλωσε ο Qureshi.

Η μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider