AstraZeneca: «Γρίφος» τα τρία περιστατικά που εμφάνισαν επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό τους στην Κρήτη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AstraZeneca: «Γρίφος» τα τρία περιστατικά που εμφάνισαν επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό τους στην Κρήτη
Και τα τρία περιστατικά θα διερευνηθούν διεξοδικά από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, η οποία και θα εκδώσει το σχετικό πόρισμα. 

Προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τα τρία διαδοχικά περιστατικά στην Κρήτη, που εμφάνισαν πιθανές επιπλοκές μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ειδικοί αναφέρουν στο Insider ότι τρία περιστατικά, με το ίδιο εμβόλιο, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο στην Κρήτη είναι στατιστικά πολλά για να συνδέονται με τη χορήγησή του και αναζητούν πιθανές εξηγήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην παρτίδα του εμβολίου που έφτασε στην περιοχή, ούτε όμως -αν και λιγότερο πιθανό- να πρόκειται για σύμπτωση. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση θα δοθεί έπειτα από σχετική διερεύνηση των περιστατικών και εφόσον αποδειχθεί ότι οι επιπλοκές όντως σχετίζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται ότι είναι 1 προς 100.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων 2 στο 1.000.000.

Η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους. Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο Covid είναι συντριπτικά μεγαλύτερη.

Και τα τρία περιστατικά θα διερευνηθούν διεξοδικά από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, η οποία και θα εκδώσει το σχετικό πόρισμα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές μέχρι στιγμής δεν έχει συμπληρωθεί η Κίτρινη Κάρτα για τις περιπτώσεις των δύο γυναικών, οι οποίες αναμένεται να τεθούν στο «μικροσκόπιο» και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πάντως, πιθανότερο θεωρούν το ενδεχόμενο να σχετίζεται με το εμβόλιο η περίπτωση του 35χρονου στην Ιεράπτερα.

Τρία περιστατικά στην ίδια περιοχή

Μετά τον 35χρονο, ο οποίος εμφάνισε δύο θρομβωτικά επεισόδια με διαφορά λίγων ημερών, ακόμη δύο γυναίκες στην Κρήτη παρουσίασαν «ύποπτες» βάσει της βιβλιογραφίας επιπλοκές που συσχετίζονται χρονικά με τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου.

Ειδικότερα, η πρώτη γυναίκα, 44 ετών, εμβολιάστηκε πριν από περίπου 13 ημέρες και 6 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της εμφάνισε ήπια συμπτώματα. Αφού προσήλθε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο την περασμένη Τετάρτη διαπιστώθηκε διαταραχή πήξης στο αίμα και θρομβοπενία με πιθανότητα θρόμβωσης, η οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση.

Μέχρι στιγμής οι γιατροί δεν εντόπισαν άλλη χρόνια νόσο, που να συνδέεται με το πρόβλημα της πηκτικότητας στο αίμα, αλλά ούτε και στοιχεία που να συνδέουν την θρομβοπενία και τις διαταραχές πήξης με το εμβόλιο.

Η δεύτερη γυναίκα, η οποία είναι 47 ετών, εμφάνισε έντονα συμπτώματα την έβδομη ημέρα μετά τον εμβολιασμό της. Διακομίστηκε αρχικά στο πλησιέστερο νοσοκομείο και από εκεί στο Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) όπου μετά από αξονική τομογραφία εντοπίστηκε θρόμβος στον εγκέφαλο. Η γυναίκα νοσηλεύεται στη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου και περισσότερα στοιχεία αναμένονται εντός της εβδομάδας, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των προβλεπόμενων εξετάσεων.

Ερωτηθείσα σχετικά με την περίπτωση του 35χρονου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης. Δηλαδή, όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ασθενή, το ιστορικό, τα ευρήματα, όλα πηγαίνουν προς σχολαστικό έλεγχο σε αυτή την Επιτροπή. Νομίζω ότι η κίτρινη κάρτα του νέου ο οποίος πάει καλά, να το πούμε και αυτό, στάλθηκε στον ΕΟΦ το Σάββατο. Επομένως να έχετε λίγη υπομονή να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και το τελικό πόρισμα θα σας ανακοινωθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανακάλυψαν νέο παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη από κορονοϊό

Βασιλακόπουλος: Περιττό το τεστ για κορονοϊό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί καλά και ως επαναληπτική, τρίτη δόση

gazzetta
gazzetta reader insider insider