Τουρισμός: Στόχος η γρήγορη επάνοδος στην κανονικότητα - Οι αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Στόχος η γρήγορη επάνοδος στην κανονικότητα - Οι αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή
Τα μηνύματα tour operators και αεροπορικών μετά τις πυρκαγιές - Λιγοστές οι ακυρώσεις - Η κλιματική αλλαγή προβληματίζει για την συνέχεια.

Προσπάθειες ανάκαμψης από το πλήγμα των πυρκαγιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, κάνει ο ελληνικός τουρισμός ποντάροντας τα «ρέστα» του στην υψηλή σεζόν του Αυγούστου. Στόχος, σύμφωνα με φορείς και παράγοντες του κλάδου, είναι η γρήγορη επάνοδος στην κανονικότητα, ώστε οι προσδοκίες για έσοδα πάνω από τα επίπεδα του 2019 να επιβεβαιωθούν.

Τα μηνύματα ωστόσο παραμένουν αντιθετικά. Αφενός, οι εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου είναι πώς οι προβληματισμοί που προκάλεσαν στους τουρίστες της χώρας οι μεγάλες πυρκαγιές, θα καταλαγιάσουν και η πλειονότητα των Βορειοευρωπαίων τουριστών θα μείνουν πιστοί στον προγραμματισμό τους, τουλάχιστον για φέτος. Από την άλλη βέβαια, εκφράζονται φόβοι ότι η κλιματική αλλαγή και οι καύσωνες που παρατηρούνται σε όλη τη λεκάνη τη Μεσογείου, οι οποίοι σε πολλές των περιπτώσεων συνοδεύονται από μεγάλες πυρκαγιές, θα μπορούσαν στο μέλλον να αποβούν μοιραίες για τον πολλά υποσχόμενο τουριστικό κλάδο.

Επάνοδος στην κανονικότητα

Ενδεικτικά της προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν tour operators και αεροπορικές εταιρείες. Για παράδειγμα, ο Όμιλος Nordic Leisure Travel Group ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι δεν προβαίνει σε καμία ακύρωση για τη Ρόδο: «Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας όπως το είχαμε σχεδιάσει, δεν έχουμε ακυρώσει τίποτα και δε θα ακυρώσουμε», ανέφεραν στελέχη του σε τοπικά μέσα κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο νησί, αφού όπως διαπίστωσαν «μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του νησιού είχε πληγεί από την πυρκαγιά» και το υπόλοιπο τμήμα παραμένει ανέπαφο και η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Αντίστοιχα σε ανακοίνωσή της η TUI France τόνιζε ότι μετά την προσωρινή διακοπή όλων των αναχωρήσεων για τη Ρόδο λόγω των πυρκαγιών τα πακέτα διακοπών συνεχίζονται πλέον κανονικά. «Η TUI France είναι σε θέση να εγγυηθεί την πλήρη υπόσχεσή της προς τους πελάτες της. Οι παραθεριστές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον προορισμό τους επωφελούνται πλήρως από το πρόγραμμα ψυχαγωγίας του Club Marmara Doreta Beach και οι εκδρομές που αναχωρούν από το ξενοδοχείο είναι ανοικτές, συμπεριλαμβανομένων των εκδρομών με πλοίο». Επιπρόσθετα μάλιστα, ανακοίνωσε επανέναρξη αναχωρήσεων προς τη Βόρεια Ρόδο από το Σάββατο 29 Ιουλίου με το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών να επιθυμούν να μεταβούν στον προορισμό.

Σε παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και η βρετανική Jet2 τονίζοντας στους πελάτες της ότι από 31 Ιουλίου τα ξενοδοχεία, οι βίλες και τα θέρετρα στη Βόρεια Ρόδο θα λειτουργούν κανονικά. Οι ακυρώσεις της, όπως διευκρίνιζε, αφορούν δύο περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι και την περίοδο έως και 31 Αυγούστου.

Επιπλέον και άλλοι tour operators, όπως Mondial Tourisme, Héliades και ÔVoyages αλλά και αεροπορικές εταιρείες όπως Ryanair και Easy Jet ανέφεραν ότι τα πακέτα διακοπών και οι πτήσεις από και προς τη Ρόδο εκτελούνται κανονικά και δεν επηρεάζονται από τις δασικές πυρκαγιές. Για την αντιστροφή της κατάστασης και την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την πραγματική κατάσταση στο νησί μάλιστα, αρμόδιοι φορείς (υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ και ΣΕΤΕ) ετοιμάζουν και σχετική καμπάνια ενημέρωσης. Επιχειρηματίες των δύο νησιών μάλιστα αναφέρουν ότι οι ακυρώσεις είναι περιορισμένες και ακόμα κι αυτές τείνουν να καλυφθούν από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε κάθε περίπτωση ο ποσοτικός στόχος είναι συγκεκριμένος: ο Αύγουστος θα πρέπει να φέρει στη χώρα μας πάνω από 5.865.800 ταξιδιώτες, που επισκέφτηκαν τη χώρα μας το 2022 και να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019 όπου είχαν αφιχθεί 6.762.000 ταξιδιώτες.

Η κλιματική αλλαγή φέρνει αλλαγές στα ταξίδια

Πέρα βέβαια από τον φετινό στόχο, η κατάσταση δείχνει να ανοίγει τη συζήτηση για την βιωσιμότητα του κλάδου σε καθεστώς κλιματικής αλλαγής. Παρότι μάλιστα παρατηρείται ομογνωμία ως προς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα ταξίδια, οι απόψεις διίστανται ως προς το είδος των αλλαγών που θα φέρουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (European Travel Commission-ETC), αλλά και οι ειδικοί είναι προς ώρας καθησυχαστικοί προβλέποντας μια μετατόπιση των τουριστικών ροών προς τη Μεσόγειο πριν και μετά το καλοκαίρι και μερικώς προς τις χώρες του βορρά.

«Ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα "υποφέρουν" τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του καύσωνα», ανέφερε πρόσφατα ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, Eduardo Santander. Γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει, όπως προσέθετε, στην επιλογή προορισμών της Βόρειας Ευρώπης ή σε μετατόπιση των ημερομηνιών που επιλέγουν να ταξιδέψουν.

Ήδη άλλωστε οι αναζητήσεις για προορισμούς της βόρειας Ευρώπης από άτομα που ζουν στη νότια Ευρώπη αυξήθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με τις ίδιες ημέρες του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με πλατφόρμες κράτησης ταξιδιών.

Η επιλογή Βόρειων χωρών βέβαια θα μπορούσε να πλήξει μερικώς την ανοδική πορεία του τουρισμού σε προορισμούς της Μεσογείου. Η εκτός υψηλής σεζόν ζήτηση ωστόσο - Άνοιξη ή Φθινόπωρο - θα μπορούσε να αποδειχθεί «σωτήρια» για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερτουρισμού που ήδη παρατηρούνται σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, αυξάνοντας παράλληλα και τα έσοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Αργεί το τέλος εποχής για την Μεσόγειο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Τουρισμός: Γερμανοί και Γάλλοι «γέμισαν» τα ελληνικά ταμεία τον Μάιο - Αύξηση εισπράξεων από Ρωσία κατά... 575%

Τουρισμός: 12% πάνω από το 2019 η πτητική δραστηριότητα τον Ιούλιο - Στην κορυφή των χωρών η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider