Τουρισμός: Στο «κόκκινο» η ζήτηση για δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Στο «κόκκινο» η ζήτηση για δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς
Η Μεσόγειος πρωταγωνιστής της ζήτησης - Οι ελληνικοί προορισμοί που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής

«Κόκκινο» δείχνει να χτυπά η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο tour operator που δραστηριοποιείται στη χώρα, με τις δημοφιλείς νησιωτικές περιοχές να βρίσκονται, όπως κάθε χρόνο, στο επίκεντρο των προτιμήσεων των δυνητικών επισκεπτών.

«H Ελλάδα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό κρατήσεων», ανέφερε πρόσφατα ο CEO της TUI, Σεμπάστιαν Έμπελ, τονίζοντας μάλιστα ότι σε συγκεκριμένα resorts της χώρας τα πακέτα που προσφέρει η TUI είναι ήδη sold out.

Σε Κρήτη, Κω και Ρόδο, όπου η παρουσία της TUI είναι έντονη, δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου διαθέσιμα πακέτα, όπως εξήγησε. Επιπλέον υψηλή ζήτηση καταγράφουν και η Ζάκυνθος, η Κάρπαθος, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική και η Δυτική Πελοπόννησος.

Στον αντίποδα μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Έμπελ, διαθεσιμότητα υπάρχει ακόμη για τη Μαγιόρκα, την ηπειρωτική Ισπανία και την Τουρκία, καθώς και για πιο προσιτούς οικονομικά προορισμούς όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Κύπρος και η Ταϊλάνδη.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Tui είναι ενδεικτικές της δημοφιλίας της χώρας μας για διακοπές, δεδομένου του διευρυμένου χαρτοφυλακίου του tour operator στη χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο τουριστικός κολοσσός εχει συνάψει συνεργασία με 4.500 ξενοδοχεία σε 24 ελληνικούς προορισμούς, ενώ «τρέχει» και 49 ξενοδοχεία υπό τα brands TUI Kids Club, TUI Blue, TUI Magic Life, Robinson, TUI Suneo και Atlantica. Στις φετινές προσθήκες της περιλαμβάνεται και το 4 αστέρων TUI Suneo Althea Village στα Χανιά της Κρήτης και το TUI Suneo Niriides Beach Hotel στην Κω.

Χαρακτηριστικός της ζήτησης είναι και ο αριθμός των πτήσεων που εκτελεί η αεροπορική του ομίλου, TUIfly, προς τη χώρα μας. Για την ακρίβεια ο Όμιλος εκτελεί 144 πτήσεις την εβδομάδα προς την Ελλάδα, με την πλειονότητα αυτών να κατευθύνεται προς το Ηράκλειο, τη Ρόδο και την Κω. Ενδιαφέρον μάλιστα καταγράφεται και για την κρουαζιέρα μέσω της TUI Cruises, η οποία ταξιδεύει σε δημοφιλή ελληνικά νησιά αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μεγάλη ζήτηση για διακοπές «αλά ελληνικά» παρατηρείται και από την Αυστρία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI Αυστρίας Gottfried Math, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των δημοφιλών προορισμών των πελατών της, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Τουρκία. Σε επίπεδο προορισμών δε, ρεκόρ σημειώνουν μέχρι στιγμής η Αττάλεια, η Κρήτη, η Ρόδος και η Μαγιόρκα, οι κρατήσεις για τους οποίους κινούνται πάνω και από τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο στην Ελλάδα, πέρα από την Ρόδο, μεγάλη δημοφιλία στους Αυστριακούς παρουσιάζουν και η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα.

Κι ενώ η κίνηση έχει ανακάμψει και κινείται σε υψηλότερα από το 2019 επίπεδα και για τον προορισμό της πρωτεύουσας, οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι και φέτος, ο πρωταγωνιστής της τουριστικής κίνησης θα είναι το Νότιο Αιγαίο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πέρα από την αύξηση της ζήτησης σε Μύκονο και Σαντορίνη, αύξηση 30% παρατηρήθηκε στην τουριστική κίνηση της Πάρου, ήδη από τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, η θεαματική αύξηση των αφίξεων καταγράφηκε από το Λιμεναρχείο, σύμφωνα με το οποίο το δεύτερο ανοιξιάτικο φετινό μήνα, 41.070 επισκέπτες, 5.981 Ι.Χ., 870 δίκυκλα και 1090 φορτηγά, έφθασαν με πλοίο στο νησί, έναντι 32.365 επισκεπτών, 5.380 Ι.Χ., 786 δικύκλων και 1067 φορτηγών που είχαν αφιχθεί τον Απρίλιο του 2022.

Σχολιάζοντας τα πρώτα αυτά ενθαρρυντικά μηνύματα, ο Δήμαρχος της Πάρου Μάρκος Κωβαίος δήλωσε ότι «η Πάρος, χάρη στη συνεπή και συνεχή στρατηγική ανάδειξή της, ως προορισμού με ποιοτικά ενδιαφέροντα που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, κατόρθωσε να ανέβει στην κορυφή των προτιμήσεων τουριστών σε επίπεδο Κυκλάδων, σημειώνοντας χρόνο με το χρόνο σημαντικές επιτυχίες σε εισροές και πληρότητες. Σε αυτό συνέβαλε και η επέκταση του αεροδρομίου το οποίο δίνει ακόμα σημαντικότερες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα «η τουριστική ανάπτυξη του νησιού, πέρα από τους αριθμούς των αφίξεων, αποτυπώνεται και στις μετρήσεις καταξιωμένων οίκων αξιολόγησης τιμών ακινήτων όπου διαφαίνεται η υπεραξία του προορισμού, πράγμα που έχει θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο στους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν τις περιουσίες τους να αναβαθμίζονται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι Σποράδες έτοιμες για νέα ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι

Κικίλιας: Ο τουρισμός στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τη μικρή-μεσαία επιχειρηματικότητα

Τουρισμός: Με ανεβασμένες τιμές και χωρίς last minute προσφορές η φετινή σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider