Ποιοι τουρίστες ξόδεψαν πιο πολλά τον Αύγουστο στην Ελλάδα  

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι τουρίστες ξόδεψαν πιο πολλά τον Αύγουστο στην Ελλάδα  
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις εγχώριες ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο τουρισμός και τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο να επιτύχει να ξεπεράσει τα ρεκόρ του 2019. Παρότι ο Ιούλιος που μας πέρασε είχε για πρώτη φορά αρχής γενομένης της πανδημίας, θετικό πρόσημο ξεπερνώντας κατά 0,5% τις εισπράξεις του αντίστοιχου μήνα του 2019, τον Αύγουστο άνοιξε εκ νέου η ψαλίδα και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν υστέρηση της τάξης του 1,5% σε σχέση με την προ πανδημίας προ πανδημίας.

Μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα κατέγραψε τον θερμότερο μήνα του καλοκαιριού και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρέμεινε κατά 13,3% μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, όταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα η σύγκριση μεταξύ 2022 -2019 έδειξε υστέρηση της τάξης του 7%.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τον θερμότερο μήνα του καλοκαιριού ώθηση στον τζίρο του τουρισμού έδωσε η μέση δαπάνη η οποία παρότι κινήθηκε πτωτικά κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι, παρέμεινε αυξημένη κατά 14% σε σχέση με την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019. Για την ακρίβεια η μέση δαπάνη έφτασε τον Αύγουστο τα 678,7 ευρώ, από 764,3 ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και από 595,5 που ήταν τον Αύγουστο του 2019.

Οι τουρίστες που άφησαν τα πιο πολλά

Την μεγαλύτερη συνεισφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 4.042,9 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν τον Αύγουστο είχε όπως προκύπτει από τα στοιχεία η βρετανική αγορά, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις των Βρετανών να αυξάνονται κατά 59,5% σε σχέση με το 2021 και να φτάνουν τα 800,3 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η γερμανική αγορά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη οποία αυξήθηκαν μόλις 5,6%, έφτασαν όμως συνολικά τα 644,6 εκατ. ευρώ. Σημαντική συνεισφορά είχαν και οι ταξιδιώτες από την Γαλλία με τις εισπράξεις τους τον Αύγουστο να φτάνουν τα 369,3 εκατ. ευρώ παρότι καταγράφηκαν μειωμένες κατά 2,3% σε σχέση με πέρυσι. Τέλος την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, αλλά με μικρότερη συνολικά συνεισφορά, κατέγραψαν και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ οι οποίες έφτασαν τον Αύγουστο τα 154,8 εκατ. ευρώ αυξανόμενες κατά 17,2%.

Μικρές ανακατατάξεις παρουσίασε η συνεισφορά των προαναφερθέντων χωρών σε επίπεδο οκταμήνου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο ήταν η Γερμανία - οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 67,6% και διαμορφώθηκαν στα 2.230 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας η οποία κατέγραψε μεν την μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων σε σχέση με πέρυσι, συνεισέφερε όμως κατάτι λιγότερα σε σχέση με την γερμανική - οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 173,1% κι έφτασαν τα 2.281,8 εκατ. ευρώ. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρυσι, συγκεκριμένα 118,1% παρουσίασε και η αγορά των ΗΠΑ, με τις συνολικές εισπράξεις της ωστόσο να καταγράφονται λιγότερες από αυτές της Γαλλίας, οι οποίες αυξήθηκαν στο οκτάμηνο μόλις 37,2%. Ειδικότερα οι Αμερικάνοι συνεισέφεραν 723,3 εκατ. ευρώ και οι Γάλλοι 1.001 εκατ. ευρώ στις συνολικές εισπράξεις του οκταμήνου, οι οποίες έφτασαν τα 12.749,0 εκατ. ευρώ.

Όσο για τις χώρες τροφοδότες τουριστών, στην πρώτη θέση τον Αύγουστο βρέθηκε η Μεγάλη Βρετανία, στην δεύτερη η Γερμανία και ακολούθησαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την χώρα μας ταξίδεψαν τον Αύγουστο 976,0 χιλ. ταξιδιώτες (αυξημένοι κατά 114,4% σε σχέση με το 2021) από την Γερμανία 827,1 χιλ. ταξιδιώτες (αυξημένοι κατά 12,9% σε σχέση με πέρυσι) από την Γαλλία 413,4 χιλ. ταξιδιώτες (7,1% περισσότεροι από πέρυσι) και από τις ΗΠΑ 133,3 χιλ. ταξιδιώτες αυξημένοι κατά 77,2% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Public Group: Τι περιλαμβάνει το νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 120 εκατ. ευρώ

Τουρισμός και φυσικό αέριο γεμίζουν τα κρατικά ταμεία – Από τι εξαρτώνται τα νέα μέτρα στήριξης

Πόλεμος και πληθωρισμός καθυστερούν την ανάκαμψη των αερομεταφορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider