International Business and Hospitality Conference: Η ανάπτυξη του real estate και το επενδυτικό ρίσκο

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
International Business and Hospitality Conference: Η ανάπτυξη του real estate και το επενδυτικό ρίσκο
Με τις τοποθετήσεις των ομιλητών στην ενότητα «Ανάπτυξη του Real Estate & Επενδυτικό Ρίσκο» ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τεσσάρων πάνελ που φιλοξενήθηκαν στο 1ο International Business and Hospitality Conference της Liquid Media και του Insider.

Με τις τοποθετήσεις των ομιλητών στην ενότητα «Ανάπτυξη του Real Estate & Επενδυτικό Ρίσκο» ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τεσσάρων πάνελ που φιλοξενήθηκαν στο 1ο International Business and Hospitality Conference της Liquid Media και του Insider που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Electra Metropolis.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Senior Project Manager Real Estate του ΤΑΙΠΕΔ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος Πρόεδρος, REDS (εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων – μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και ο Ανδρέας Χίου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων)

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως το Ταμείο έχει εντείνει τις προσπάθειες να τρέξει νέες επενδύσεις με γρήγορους ρυθμούς, παρά τα όποια εμπόδια έχουν προκύψει από τις διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου. Όπως τόνισε ο Senior Project Manager Real Estate του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο έχει αρχίσει και επιταχύνει σημαντικά τους ρυθμούς αδειοδοτήσεων σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, επισήμανε πως το Ταμείο έχει σημαντικά καλύτερη αντιμετώπιση από τις υπηρεσίες του Δημοσίου σε σχέση με τους ιδιώτες, ενώ υπογράμμισε πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, απομένουν ακόμα πολλά βήματα ώστε να υπάρχει απόλυτη προσαρμογή με τις ανάγκες, υπενθυμίζοντας πως η ΕΤΑΔ έχει υπό την διαχείρισή της πολλά περισσότερα ακίνητα προς αξιοποίηση σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε ακόμα - Κρίσιμο και απαραίτητο βήμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουρισμού

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, ο Senior Project Manager Real Estate του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ακινήτων στην Φθιώτιδα (Καμμένα Βούρλα, Κονιαβίτης, Θερμοπύλες, Πλατύστομο, Υπάτη) και στην Κύθνο, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε παρά τις διαδοχικές ανεπιτυχείς προσπάθειες αξιοποίησης που είχε πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε το μεγάλο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την επιτάχυνση των διαδικασιών, κάτι που έχει μεταφραστεί με την εξέλιξη της σχετικής νομοθεσίας, ενώ ανέφερε πως στο άμεσο μέλλον θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πλειοψηφία των συγκεκριμενών ακινήτων.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος της REDS (εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων – μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) αναφέρθηκε στην πλειοδοσία της εταιρείας του αναφορικά με το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως η REDS -σε συνέχεια των επενδύσεων που «τρέχει» στην Κρήτη (πχ ΒΟΑΚ)- διεκδίκησε και κέρδισε την αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο περιλαμβάνει και ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς πιστεύει στις δυνατότητες ανάπτυξης συνολικά της περιοχής.

Υπογράμμισε πως η διαδικασίες μπορούν να τρέξουνε πιο γρήγορα, καθώς ήδη διαπιστώνονται καθυστερήσεις, ωστόσο αναγνώρισε πως η αδειοδότηση είναι περίπλοκη υπόθεση, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέχρι τέλη καλοκαιριού θα έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος το business αλλά και το master plan προχωράνε κανονικά, ενώ ήδη έχει υπάρξει σειρά επαφών με ξένους επενδυτές. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της REDS εκτίμησε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες παρουσιάσεις της επένδυσης, ενώ τόνισε πως το project -το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το «Μικρό Ελληνικό»- θα αλλάξει ριζικά τόσο το Ηράκλειο όσο και την Κρήτη συνολικά.

Στο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και στο αποτύπωμά τους στον κλάδο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) Ανδρέας Χίου, τονίζοντας πως η είσοδος του Airbnb στην αγορά έδωσε νέα πνοή στα ανεκμετάλλευτα ακίνητα, ειδικότερα κατά την περίοδο της κρίσης.

Μάλιστα, σημείωσε πως το Airbnb κατέστη ένας παράγοντας όχι μόνο ακινήτων αλλά και αξιολόγησης ολόκληρων περιοχών και γειτονιών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως τα έσοδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι άμεσα, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως ολόκληρος ο κλάδος του real estate μεταμορφώθηκε εξαιτίας της ύπαρξης της πλατφόρμας.

Εν συνεχεία, ο κ. Χίου τόνισε πως η εισαγωγή θεσμικού πλαισίου στην βραχυχρόνια μίσθωση ενίσχυσε σημαντικά την επιχειρηματικότητα αλλά και τα κρατικά ταμεία, τα οποία «γέμισαν» μέσω της φορολόγησης. Αναφερόμενος στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής, ο πρόεδρος του Δσ της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α υπογράμμισε την σχεδόν καθολική του αποδοχή από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς όπως ανέφερε από τα 120.000 ακίνητα πανελλαδικά που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα, μόνο 2-3.000 παραμένουν εκτός του μητρώου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

International Business and Hospitality Conference: Κρίσιμο και απαραίτητο βήμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουρισμού

Μανίκης (Wyndham Hotels): Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων στην Ελλάδα μέχρι το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider