Το διαζύγιο του Μπέζος ίσως αποδειχτεί το ακριβότερο στην ιστορία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το διαζύγιο του Μπέζος ίσως αποδειχτεί το ακριβότερο στην ιστορία
O Τζεφ Μπέζος είναι ο ιδρυτής της Amazon και μέχρι σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρεία, ήτοι το 16,3% των μετοχών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος και η σύζυγός του ΜαΚένζι, ανακοίνωσαν κι επισήμως χθες την πρόθεσή τους να πάρουν διαζύγιο μέσα στο επόμενο διάστημα. Κι αν προσωπική κι επαγγελματική ζωή κανονικά πρέπει να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους, στη δική τους περίπτωση αυτό δεν ισχύει και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι το διαζύγιο αυτό θα σημάνει πολλά για τον κολοσσό του λιανεμπορίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τζεφ Μπέζος είναι ο ιδρυτής της Amazon και μέχρι σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρεία, 16,3% των μετοχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας . Επίσης ίδρυσε την εταιρεία Blue Origin και εξαγόρασε την Washington Post κατά την διάρκεια του 25ετούς γάμου του με τη Μακένζι.

Παρότι σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους που δημοσιοποίησε ο Τζεφ Μπέζος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, υπονοείται ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί τουλάχιστον στο φιλανθρωπικό τους έργο, το διαζύγιο αυτό θα μπορούσε εύκολα να αποδειχτεί το ακριβότερο στην ιστορία κι αυτό γιατί η κατοικία των δύο συζύγων είναι στην Ουάσινγκτον. Γιατί μας ενδιαφέρει όμως αυτό;

Γιατί η πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου ζει το ζευγάρι, είναι πολιτεία κοινοτικής ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε περιουσία αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου τους θα μπορούσε να χωριστεί εξίσου μεταξύ των δύο. Δεδομένου ότι η Amazon ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά τον γάμο τους, η Μακένζι θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δικαιούται το ήμισυ της συνολικής περιουσίας του Μπέζος που βασίζεται στην Amazon – δηλαδή 137 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς και άλλα από τα περιουσιακά του στοιχεία. Μόνο από την Amazon θα μπορούσε να πάρει έως και 66 δισ. δολάρια, με βάση την αξία της εταιρείας σήμερα.

Για να καλύψει το προαναφερθέν ποσό ο Μπέζος θα μπορούσε να πουλήσει ή να διαθέσει στη σύζυγό του μερίδιο των μετοχών του. Με τον τρόπο όμως αυτό ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία και συνεπώς την κυριότητα και τον έλεγχο της εταιρείας. Η απώλεια ελέγχου της εταιρείας είναι κι αυτό που τρομάζει κατά κύριο λόγο τους επενδυτές, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ήδη από χθες κάνοντας την μετοχή της εταιρείας να πέσει ελαφρά μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου.

Όπως αναλυτικά αναφέρει στο CNBC ο δικηγόρος διαζυγίων με έδρα ο Σιάτλ, Ντέιβιντ Σταρκς, «μια δίκαιη μοιρασιά δεν σημαίνει πάντοτε ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα χωριστούν 50/50». Στις περισσότερες περιπτώσεις σύμφωνα με τον Σταρκ,, το δικαστήριο θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τον διαχωρισμό των περιουσιακών τους στοιχείων, ώστε και τα δύο μέρη να καταλήξουν σε σχεδόν ίσες βάσεις μακροπρόθεσμα. «Εάν δηλαδή ένας από τους δύο συζύγους έχει περισσότερες δυνατότητες να αυξήσει μακροπρόθεσμα τα κέρδη του, μπορεί να λάβει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία αφού θα μπορέσει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα. Ειδικά στην περίπτωση του Τζεφ Μπέζος, όπου η καθαρή αξία της περιουσίας φτάνει τα 137 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Billionaire του Bloomberg, το δικαστήριο πιθανότατα θα διαιρέσει την περιουσία στη μέση» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο διαζυγίου με τόσο υψηλή κεφαλαιοποίηση εκτός από τον Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος χώρισε με την για 20 χρόνια σύζυγό του, είχε όμως προγαμιαίο συμβόλαιο που διασφάλιζε τα περιοσυσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider