Συστήματα πυρανίχνευσης με AI αποκτά η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συστήματα πυρανίχνευσης με AI αποκτά η Ελλάδα
Έρχεται διαγωνισμός ύψους 36,5 εκατ. ευρώ με στόχο την πρόληψη, αντιμετώπιση, διαχείριση και έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιών.

Συστήματα πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς που θα λειτουργούν με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα αποκτήσει η χώρα προσεχώς, καθώς μπήκε σε τροχιά ο σχετικός διαγωνισμός.

Συγκεκριμένα η ΚτΠ ΑΕ, ως εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε τη διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό Άνω των Ορίων Διαγωνισμό για το έργο «Προμήθεια εξοπλισμών συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης – Συστήματα Πυρανίχνευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης».

Οι λεπτομέρειες του έργου

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr, και θα διαρκέσει 15 ημέρες. Στη συνέχεια θα προκυρηχθεί ο διαγωνισμός, για το έργο, συνολικής αξίας 36,5 εκατ ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από το Ε.Π. «Πολιτική Προστασία 2021-2027».

Ειδικότερα, το έργο λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη συχνότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων και ιδιαίτερα της εκδήλωσης πυρκαγιών, ως απόρροια και της κλιματικής αλλαγής, επιδιώκει την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας σε όλη την επικράτεια, παρέχοντας κάλυψη σε επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης.

Τα συστήματα αυτά θα συμβάλουν τόσο στην έγκαιρη προειδοποίηση όσο και στη συλλογή πληροφοριών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Για την ακρίβεια θα παρέχουν στοιχεία πρόβλεψης και εξέλιξης των συμβάντων στα επιχειρησιακά κέντρα, υποστηρίζοντας το έργο της πυρόσβεσης.

Για το λόγο αυτό άλλωστε τα συστήματα που θα εγκατασταθούν θα παρέχουν κάλυψη σε επιλεγμένες περιοχές και θα μπορούν να διαβιβάζουν πληροφορίες τόσο στα περιφερειακά κέντρα ελέγχου, τα οποίο εδράζονται στην κατά περίπτωση τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συμβάντων, όσο και στο Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου.

Επιπλέον και δεδομένου ότι θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας θα παρέχουν τη δυνατότητα επιτήρησης των περιοχών ενδιαφέροντος, μέσω αυτόνομων σταθμών παρακολούθησης εφοδιασμένων με συστήματα αισθητήρων οπτικής τεχνολογίας τύπου Lidar, μετεωρολογικό σταθμό, ειδικούς αισθητήρες, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και συστήματα καταγραφής σε βίντεο εικόνων υψηλής ανάλυσης επί εικοσιτετράωρης βάσης, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω των παραπάνω τεχνικών χαρακτηριστικών θα λαμβάνονται άμεσα δεδομένα από τα σημεία συμβάντος, προκειμένου να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα, ώστε να σχεδιαστεί μια στρατηγική άμεσης ανταπόκρισης. Άλλωστε όπως επισημαίνεται και στη δημόσια διαβούλευση, ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών, που υποστηρίζονται από το προτεινόμενο έργο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και δη πυρκαγιών.

Οι στόχοι

Στόχος είναι να υιοθετηθεί μια σύγχρονης και αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, συμβάλλοντας τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείρισή τους από το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς.

Παραλληλα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ετοιμότητα - σε επίπεδο οργάνωσης και ενεργειών - των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων να αντιμετωπίσουν συμβάντα πυρκαγιάς και διασφάλιση άμεσης, συντονισμένης και προσχεδιασμένης ανταπόκρισης.

Τέλος τα εν λόγω συστήματα θα συμβάλλουν στην έγκυρη και έγκαιρη παροχή πληροφοριών προς τους φορείς αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών αλλά και στον σχεδιασμό των κατάλληλων ενεργειών για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμβάντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρατική αρωγή για πυρκαγιές: Προκαταβολή 50% για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο

Πολιτική Προστασία: Ξεκίνησαν τα πρόστιμα για εμπρησμούς – Διαφορετική η φετινή αντιπυρική περίοδος

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση και στο ποδόσφαιρο - Το πείραμα της Λίβερπουλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider