Μπορεί τα διαμάντια να διαρκούν για πάντα, αλλά κανείς δεν λέει ότι πρέπει να είναι βγουν από το ορυχείο. Για την ακρίβεια, μια start-up στη Silicon Valley κατασκευάζει τα διαμάντια…. στο εργαστήριο.
Η Diamond Foundry επεξεργάζεται τα πετρώματα στο εργαστήριο, με τη βοήθεια ενός αντιδραστήρα πλάσματος που δημιουργεί συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας η οποία αγγίζει τα επίπεδα του Ήλιου. Η ιδέα του δαιμόνιου επιχειρηματία ήταν να κατασκευάσει διαμάντια που θα χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα, τα οποία δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που σχηματίζονται σε φυσικές συνθήκες.
Στη φύση, τα διαμάντια είναι πετρώματα καθαρού άνθρακα που παίρνουν την τελική μορφή τους μετά από δισεκατομμύρια χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των ετών, τα πετρώματα εκτίθενται σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες σε βάθος άνω των 100 χλμ τον μανδύα της Γης.
Η βιομηχανία των διαμαντιών έχει δεχθεί σφοδρή κριτική μετά τη δημοσιοποίηση των «ματωμένων διαμαντιών», η εξόρυξη των οποίων χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση συγκρούσεων και εμφυλίων πολέμων. Τα κέρδη από τα διαμάντια αυτά τα χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί και οι πολέμαρχοι για να αγοράζουν όπλα στην Αγκόλα, το Κονγκό και τη Λιβερία. Επιπλέον, τα «ματωμένα διαμάντια» έχουν συνδεθεί με την παιδική εργασία σε χώρες όπως η Σιέρα Λεόνε, όπου γυναίκες και παιδιά χρησιμοποιούνται ως σκλάβοι στα ορυχεία.
Αν θέλει να είναι κάποιος σίγουρος ότι δεν αγοράζει «ματωμένα» διαμάντια, μπορεί να αγοράσει τα τεχνητά διαμάντια της Diamond Foundry, σημειώνει το CNN Money. «Διαθέτουμε βιώσιμα διαμάντια που δεν εμπλέκονται με καμία τέτοια πρακτική», διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Martin Roscheisen.
Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν έκλεισε η εταιρεία ηλιακής ενέργειας Nanosolar του Roscheisen. Ο επιχειρηματίες μάζεψε την ομάδα μηχανικών της Nanosolar –απόφοιτοι κορυφαίων σχολών όπως MIT, Stanford και Princeton– και τους ζήτησε να σκεφτούν ένα έργο που θα επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα. «Θέλουμε επιχειρήσεις που εκτός από κερδοφόρες, είναι και ωφέλιμες», εξηγεί ο ίδιος.
Μετά από δύο χρόνια ερευνών και εφαρμογών, τον Νοέμβριο του 2015 η εταιρεία παρουσίασε τα τεχνητά διαμάντια της. Σε συνεργασία με σχεδιαστές, διαθέτει και κοσμήματα, όπως μονόπετρα, αλλά και μεμονωμένα διαμάντια σε διάφορα μεγέθη και τεχνικές κοπής.
Επενδυτές πολλών… καρατίων
Για να υλοποιήσει τα σχέδιά της, η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων από 12 δισεκατομμυριούχους, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής τους Twitter Evan Williams, αλλά και ο ηθοποιός του Χόλιγουντ, Leonardo DiCaprio, ο οποίος μάλιστα επικοινώνησε μόνος του με την εταιρεία μόλις έμαθε για αυτή. «Κανείς δεν μας ήξερε τότε, αλλά είναι αρκετά σπάνιο μια εταιρεία της Silicon Valley να ασχολείται με διαμάντια, οπότε η φήμη μας διαδόθηκε», εξηγεί ο Roscheisen.
Ο DiCaprio, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ματωμένο διαμάντι» (Blood Diamond) το 2007, δηλώνει ενθουσιασμένος με την εταιρεία. «Είμαι περήφανος που επενδύω στην Diamond Foundry – μια εταιρεία που περιορίζει το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος κατασκευάζοντας βιώσιμα διαμάντια», έγραψε ο ηθοποιός στον λογαριασμό του στο Twitter τον περυσινό Νοέμβριο.
Κορυφαία τεχνολογία
Η Diamond Foundry δεν είναι η μοναδική εταιρεία που κατασκευάζει τεχνητά διαμάντια, αλλά η προσέγγισή της είναι καινοτόμα γιατί συνδυάζει τα πετρώματα υψηλής ποιότητας με κατά παραγγελία κοπή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας.
Το πλάσμα που παράγει ο αντιδραστήρας έχει θερμοκρασία 5.540 βαθμών Κελσίου –αντίστοιχη με τον εξωτερικό πυρήνα του Ήλιου– και γι αυτό ο Roscheisen αποκαλεί τον αντιδραστήρα «Ήλιο επί της Γης». Σε επίπεδο τεχνολογίας, η καινοτομία της Diamond Foundry έγκειται στην υψηλή ποιότητα των διαμαντιών της, την οποία πετυχαίνει χάρη σε μια μέθοδο ψύξης που χρησιμοποιεί, με την οποία παράγονται μεγάλες και διαυγείς πέτρες.
Ήδη η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση των παραγωγικών της μονάδων στο Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο. Προς το παρόν, το εργοστάσιό της στη Silicon Valley παράγονται 1.000 καράτια σε μηναία βάση, το οποίο ισοδυναμεί με 150 έως 300 διαμάντια. Το πιο μεγάλο καράτι που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα είναι 12 καρατίων.
Ο Roscheisen αποκαλύπτει πως η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. «Όλα όσα παράγουμε πωλούνται μέσα σε δύο εβδομάδες», λέει χαρακτηριστικά.
Τι γίνεται, όμως, με τις τιμές; Τα τεχνητά διαμάντια έχουν το ίδιο κόστος με τα φυσικά, αν και προσφέρονται με έκπτωση 10-15% μέσω Ίντερνετ. Ένα σκέτο διαμάντι 0,38 καρατίων, στρογγυλής κοπής, κοστίζει 305 δολάρια στο eshop της εταιρείας, ενώ ένα καράτι 2,3 καρατίων κοστίζει 23.000 δολάρια. Όλα τα διαμάντια της Diamond Foundry είναι πιστοποιημένα από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και είναι το ίδιο αληθινά με αυτά που προέρχονται από τα ορυχεία, διαβεβαιώνει ο Roscheisen.
«Το διαμάντι είναι διαμάντι», σημειώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι η χημική σύσταση του διαμαντιού είναι ακριβώς η ίδια, ανεξάρτητα εάν έχει σχηματιστεί στη φύση ή στο εργαστήριο.