Mega πληρωμή σε μητέρες στις 30 Απριλίου - Αιτήσεις από την Τετάρτη και για το επίδομα μητρότητας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mega πληρωμή σε μητέρες στις 30 Απριλίου - Αιτήσεις από την Τετάρτη και για το επίδομα μητρότητας
Οι νέες μητέρες, που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα θα δουν την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου να πιστώνονται στους λογαριασμούς του αναδρομικές αυξήσεις από το επίδομα γέννησης του 2023 και του 2024.

Αυξημένο επίδομα μητρότητας αναμένεται να λάβουν στο τέλος Μαΐου οι νέες μητέρες, καθώς από την Τετάρτη θα εκκινήσει η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr).

Όσο για τις μητέρες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα, θα δουν την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους αναδρομικές αυξήσεις από το επίδομα γέννησης του 2023 και του 2024.

Πρόκειται περίπου για 10.000 νέες μητέρες που γέννησαν φέτος και θα πάρουν το νέο αυξημένο επίδομα (από 2.400 έως 3.500 ευρώ ανάλογα με τα παιδιά που ήδη έχουν) και 63.900 μητέρες που γέννησαν εντός του 2023 οι οποίες θα λάβουν συμπληρωματικά ποσά από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τo νέο επίδομα γέννησης αυξήθηκε σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023 ίσως πραγματοποιηθεί σε μία mega δόση και όχι σε δύο ισόποσες δόσεις όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ στις 30 Απριλίου.

Επίδομα μητρότητα σε μη μισθωτές

Την Τετάρτη 17 Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε 5.000 περίπου μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες), κατ’ αντιστοιχίαν του επιδόματος που εισπράττουν οι μισθωτές.

Την ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι μητέρες που δικαιούνται το επίδομα θα λαμβάνουν για 9 μήνες ποσό ίσο με το νέο κατώτατο μισθό (706 ευρώ καθαρά), δηλαδή συνολικά 6.254 ευρώ, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής τους ενημερότητας. Παράλληλα, οι νέες μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια –τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα– να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Μάλιστα, προβλέπεται και αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Για την πληρωμή του επιδόματος η διαδικασία είναι ηλεκτρονική και με την υποβολή των δικαιολογητικών το σύστημα θα ενημερώνει τον δικαιούχο.

Με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ και σε αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων, η οποία εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες. Επιπρόσθετος στόχος είναι η συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, που συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ποιες δικαιούνται την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας

Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη και αγρότισσα, δικαιούται πλέον την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, διάρκειας εννέα μηνών, η οποία εκκινεί, μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικά, για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των 8 ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και ασφαλίζεται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται.

Ειδικότερα, ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού, από τον οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τη ΔΥΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από «κόσκινο» επιδόματα και παροχές ύψους 4 δισ. ευρώ - Αλλαγές σε κριτήρια και δικαιούχους ζητούν η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΓΠΚΒ

Επίδομα μητρότητας: Στις 17 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για επίδομα ίσο με το νέο κατώτατο μισθό σε μη μισθωτές

Επιδόματα: Τι θα πληρωθεί μέχρι το Πάσχα - Νωρίτερα οι παροχές ανεργίας - Πότε καταβάλλεται το αυξημένο επίδομα γέννησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider