Alert για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα - Ποιοι εξαιρούνται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alert για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα - Ποιοι εξαιρούνται
Αύριο 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα.

Κατατέθηκε στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών του ΕΦΚΑ.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να σπεύσουν να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντας τις οφειλόμενες (προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ), καθώς αύριο 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα και θα μείνουν από την Παρασκευή 1η Μαρτίου χωρίς περίθαλψη και φάρμακα.

Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π.) θα έχουν μόνο οι μη μισθωτοί με τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλιση κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι εξαιρέσεις

Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα, για χρονικό διάστημα από 1η.3.2024 μέχρι 28η.2.2025, κατά παρέκκλιση παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), στα παρακάτω πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους:

α) Στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής ΑσΦάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες και άλλες φυσικές καταστροφές

β) Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Απικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του e-Ε.Φ.Κ.Α. άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

γ) Στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ναυπηγοεπισκευαοτική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορεί να γίνεται εκτέλεση των συνταγών στα ιδιωτικά φαρμακεία». Αυτό δήλωσε πρόσφατα στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ανεξάρτητα αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφάλιστων το κράτος θα καλύπτει τις ιδιωτικές παροχές, για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για τη συνταγογράφηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιχειρηματίες με χρέη: Δύο εβδομάδες προθεσμία για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη - Τι πρέπει να κάνουν

«Κληρώνει» για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου - Ποιοι εξαιρούνται

Τέλος χρόνου για την δωρεάν ιατρική κάλυψη επαγγελματιών με χρέη - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider