Ακίνητα: Εξπρές τροποποιητικές δηλώσεις για τον φόρο μεταβίβασης –  Τι αλλάζει από τις 10 Ιανουαρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Εξπρές τροποποιητικές δηλώσεις για τον φόρο μεταβίβασης –  Τι αλλάζει από τις 10 Ιανουαρίου
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο «myPROPERTY και ποιες χειρόγραφα  -  Αγγίζουν τις 400.000 οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά το το 2023 -στα 601,3 εκατ.  ευρώ οι φόροι που βεβαιώθηκαν.

(upd 09:03) Τέλος σε ένα ακόμα γραφειοκρατικό εμπόδιο βάζει η ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους που αποκτούν ακίνητα. Από τις 10 Ιανουαρίου θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης.

Όπως ορίζεται στην απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY» μπορούν να υποβάλλονται οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Έτσι πλέον οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά εμπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

  • Τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου για τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία, για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους πλην των συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης ή τροποποίησης σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, διόρθωσης, επανάληψης ή ακύρωσης συμβολαίου.
  • Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σ’ αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.
  • Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.
  • Τη σύνταξη οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με επαχθή αιτία, σε εκτέλεση προσυμφώνου, εφόσον το συμβόλαιο συντάσσεται μέσα σε δύο χρόνια από την κατάρτιση του προσυμφώνου. Στην περίπτωση αυτή, αναρτάται στην εφαρμογή myPROPERTY υποχρεωτικά το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο.
  • Τις αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
  • Τις δηλώσεις για τη ματαίωση σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

Χειρόγραφες δηλώσεις

Οι δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων, υποβάλλονται είτε σε έντυπη μορφή είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου».

Ειδικότερα σε έντυπη μορφή υποβάλλονται και οι δηλώσεις μεταβίβασης επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας. Επίσης στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης Φ.Μ.Α. λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη αρμόδια Δ.Ο.Υ

Σημειώνεται ότι με τις παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ διευρύνθηκαν οι περιπτώσεις ψηφιακής υποβολής δηλώσεων και αυξήθηκαν οι δηλώσεις και οι φόροι που βεβαιώθηκαν μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY.

Φόροι μεταβίβασης

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2023 δείχνουν αύξηση των ψηφιακών δηλώσεων κατά 73,5% (396.755 δηλώσεις) καθώς και αύξηση κατά 64% των φόρων που βεβαιώθηκαν ψηφιακά και έφθασαν τα 601,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης σχεδόν 90.000 δηλώσεις Ε9 κατόπιν αγοραπωλησίας ακινήτων δηλαδή το 60% των δηλώσεων Ε9 εκδόθηκαν αυτόματα μέσα από το myPROPERTY ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή νέα απλοποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, για τη διευκόλυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων με κατάργηση πιστοποιητικών που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς οι επενδυτές της Wall Street αλάφρωσαν βάρος και γιατί οι οικονομολόγοι των οίκων αγανάκτησαν με τη Fed

Ρεύμα: Αμετάβλητες οι τιμές στα τιμολόγια τον Δεκέμβριο – Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι απειλές σε εμπόριο, τιμές και επιτόκια από τις επιθέσεις των Χούθι

gazzetta
gazzetta reader insider insider