Θεοχάρης στη Βουλή: Διευρύνουμε το πλαίσιο προστασίας και στήριξης των δανειοληπτών - Στην αρμόδια επιτροπή το ν/σ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοχάρης στη Βουλή: Διευρύνουμε το πλαίσιο προστασίας και στήριξης των δανειοληπτών - Στην αρμόδια επιτροπή το ν/σ
Οι έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το νομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, συνεχίστηκαν και στη δεύτερη ανάγνωση του.

Οι έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το νομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, συνεχίστηκαν και στη δεύτερη ανάγνωση του, η οποία ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ αύριο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας , επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις», τάχθηκε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επανέλαβε ότι «είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο διευρύνει το πλαίσιο προστασίας και στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «αφήνει έκθετους και δεν καλύπτει πλήρως τους αδύνατους οφειλέτες αντίθετα τους παραδίδει στα χέρια των funds και των τραπεζών ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης τους κατοικίας».

«Δεν είναι όλοι κακοπληρωτές ή πονηρούληδες αλλά έχουμε και τέτοια φαινόμενα. Όταν έχουν δικαίωμα να μπουν στο πρόγραμμα στήριξης 50.000 και μπαίνουν μόνο 5.000 τι σημαίνει; Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ισορροπήσουμε την κατάσταση και να στηριχτούν οι πραγματικά ευάλωτοι δανειολήπτες», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων τόσο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και για το πρόγραμμα Ηρακλής, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα είναι ελλιπή και στηρίζουν μόνο τους servicers και το τραπεζικό σύστημα και όχι τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Απαντώντας στις κατηγορίες, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει, ο κ. Θεοχάρης αντέτεινε ότι είναι ένα οικοδόμημα που λειτουργεί πολύ θετικά και θα γίνει ακόμα καλύτερος ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρκείται στη κριτική χωρίς να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, τον περασμένο μήνα είχε 1.200 νέες ολοκληρωμένες συμφωνίες ενώ εσείς σε δύο χρόνια είχατε 2.200. Ωστόσο, κρίνετε ως αποτυχημένο ένα σύστημα στο οποίο κάθε μήνα ανεβαίνει ο αριθμός των αιτήσεων Άρα αυτό αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του κόσμου σε ένα σύστημα το οποίο έχει δώσει ανάσα, οξυγόνο σε ανθρώπους που δεν έφταιξαν βιώνοντας για χρόνια μια τεράστια οικονομική πολύ-κρίση», επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι «ενώ ο "νόμος Κατσέλη" απέτυχε συνεχίζει να τον στηρίζει και να τον θεωρεί ως παράσημο του».

«Είναι μια δύσκολη ισορροπία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το οποίο δυστυχώς βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να το στηρίζει και να το θεωρεί ως παράσημο, είναι ο νόμος "Κατσέλη". Το ότι καθόμαστε και συζητάμε εδώ, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, είναι εξαιτίας του νόμου "Κατσέλη", στον οποίο έμπαινες πολύ εύκολα και περίμενες τη δίκη να έρθει μετά από 5, 6, 7 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Στο σχόλιο του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου, ότι «ο νόμος "Κατσέλη" λειτούργησε πολύ θετικά σώζοντας χιλιάδες δανειολήπτες αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τον άλλαξε και τους άφησε πλέον εκτεθειμένους», ο κ. Θεοχάρης αντέτεινε ότι «το 43% των ανθρώπων αυτών κρίθηκαν δικαστικά και βρέθηκαν ως δόλιοι και ότι δεν άξιζαν προστασίας». «Αυτοί οι άνθρωποι τώρα έρχονται εκ των υστέρων να πληρώσουν για χρόνια τόκους υπερημερίας από εκεί που θα μπορούσαν να βρούνε μια λύση, με μια διμερή συμφωνία, ή με έναν άλλο τρόπο, αντί να πιστέψουν και να κοροϊδευτούν από το νόμο "Κατσέλη"», προσέθεσε.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας τον κ. Θεοχάρη ότι «εκτελεί μια αποστολή, επαναλαμβάνοντας το ποίημα της για προστασία δήθεν των ευάλωτων δανειοληπτών χωρίς να έχει καταθέσει καμία πρόταση για αλλαγή του ορίου ευαλωτότητας τους».

«Το να λέει ο καθένας το ποίημα του δεν τους βοηθά. Ζούμε σε άλλο κόσμο εμείς; Γιατί δεν κάνετε δεκτή τη ρύθμιση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του ορίου ευαλωτότητας των δανειοληπτών και το αφήνετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο, στις 7.000;» σχολίασε ο κ. Γιαννούλης.

«Το γεγονός ότι κάνουμε υποχρεωτική τη ρύθμιση για τους ευάλωτους είναι μια βελτίωση. Αυτό φέρνει το νομοσχέδιο. Δεν την ψηφίζετε γιατί θέλετε το 7 να γίνει 10. Μετά από αυτό το νομοσχέδιο θα είναι υποχρεωτικό για τις τράπεζες και τους servicers για ρύθμιση», απάντησε ο κ. Θεοχάρης.

«Λέτε δηλαδή στους πολίτες ότι με 7.000 ετήσιο εισόδημα θα μπορεί να πληρώσει δάνειο; Αυτό λέτε;» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση αποφασιστικά βάζει ένα πλαίσιο διαφάνειας για τους servicers και τους αναγκάζει να έχουν ένα ουσιαστικό επίπεδο εξυπηρέτησης, ενημέρωσης και ανταπόκρισης με τους οφειλέτες», επέμεινε ο κ. Θεοχάρης.

Την αντίδραση του κ. Θεοχάρη προκάλεσε η αναφορά του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ότι «την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω μνημονίων ήταν καλύτερες οι συνθήκες για τους πολίτες».

«Το μόνο που ήταν καλύτερο, ήταν οι πολιτικές ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα γύρισε και γυρίζει σε μία κανονικότητα και αυτοί οι άνθρωποι είναι όλο και λιγότεροι στη περίμετρο των ευάλωτων- γιατί εμείς αυτό χαιρόμαστε και όχι όταν είναι περισσότεροι όπως χαίρεστε εσείς. Ελπίζετε στην καταστροφή της χώρας μπας και επανέλθετε στην εξουσία αλλά δεν θα σας κάνει το χατίρι ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Ο κ. Γιαννούλης έκανε λόγο για «πολιτική χυδαιότητα» του κ. Θεοχάρη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να αναιρέσει.

«Το νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά θετικών διατάξεων και το μόνο επιχείρημα που έχετε είναι γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες. Προσέξτε, όταν δεν θα ψηφίσετε τις ρυθμίσεις για τους ευάλωτους διότι θα θέλατε να είναι ακόμα πιο καλύτερη λύση. Διότι αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε στην αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Σύγκρουση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σοβαρές αντιρρήσεις για τη σύντμηση των χρόνων που ορίζει ο Κανονισμός, ως προς το χρόνο συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων, διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, που δεν είναι φοροφυγάδες ή κλέφτες, όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση να εμφανιστούν». Κατήγγειλε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη και εισάγεται, σήμερα για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή, ενώ ασφυκτικά είναι και τα χρονικά πλαίσια που προγραμματίζονται για την ακρόαση φορέων την προσεχή Δευτέρα (σ.σ. έχει αποφασιστεί ακρόαση φορέων για ένα τρίωρο την προσεχή Δευτέρα). Παράλληλα, όμως, η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε, στο προσωπικό πεδίο, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και στον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, λέγοντας πως αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να πατάξει τη φοροδιαφυγή, καλό είναι ξεκινήσει από τον εαυτό της. «Ο δικηγορικός σύλλογος λοιδορείται από τον υφυπουργό Εργασίας. Ο κ. Χατζηδάκης δεν ξέρω αν πήγε στον δικηγορικό σύλλογο, για να πληρώσει τις εισφορές του. Ο κ. Θεοχάρης είναι υπόλογος και εμπλεκόμενος της λίστας Λαγκάρντ. Δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση ο κ. Παπασταύρου που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ. Την ίδια ώρα, ψηφίζετε το νομοσχέδιο για τους servicers, ενώ τα μέλη της κυβέρνησης είναι εκτεθειμένα με μεγάλα δάνεια από τις τράπεζες. Και το εισάγετε αύριο κιόλας στην ολομέλεια», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τα όσα είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

«Είναι δυνατό να υπονοείτε ότι έχω κάποια δικαστική ή άλλη εμπλοκή για τη λίστα Λαγκάρντ; Είναι δυνατό να μην δέχεστε την ετυμηγορία που απάλλαξε τον κ. Παπασταύρου από κάθε υπόνοια; Και είστε δικηγόρος; Ντροπή!», σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

«Χαίρομαι που δείχνετε το πρόσωπό σας. Το έχουμε δει όταν ήσασταν το δεξί και αριστερό χέρι του κ. Παπακωνσταντίνου που δεν αθωώθηκε. Και βεβαίως έχετε εμπλοκή. Να δούμε τα πρακτικά όταν εξεταστήκατε από την επιτροπή της Βουλής. Το ότι απαλλάσσονται όλοι αυτοί, δείχνει τη διαπλοκή. Έχετε κάνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δικαστή που πρότεινε να αθωωθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Υπονοήσατε ότι έχω δικαστικές εμπλοκές. Περιφρονείτε τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου: «από αυτά που είπατε φάνηκε ότι υπάρχει κάτι που περιφρονείτε περισσότερο από τη Δημοκρατία, κι αυτό είναι η Δικαιοσύνη».

Θέμα με τον χρόνο εισαγωγής του νομοσχεδίου αλλά και τα χρονικά περιθώρια για τη συζήτηση του από την επιτροπή Οικονομικών και την Ολομέλεια ήγειραν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υπογράμμισαν ότι δεν μπορεί η Βουλή να συνεχίσει να νομοθετεί με συνθήκες μνημονίων. Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου, που αφορά τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, βρίσκει σύσσωμη την αντιπολίτευση κάθετα αντίθετη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πληθώρα φορέων που καλούνται να διατυπώσουν τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου, σε συνεδρίαση που προγραμματίστηκε την προσεχή Δευτέρα στη μία το μεσημέρι και με διάρκεια τρεις ώρες.

«Το νομοσχέδιο απαντά σε ένα κομβικό ερώτημα το οποίο οι αλαλάζουσες κραυγές της αντιπολίτευσης επιχειρούν επιμελώς να συσκοτίσουν. Ποια δικαιοσύνη υπηρετείται εξαιτίας της αποκρυβείσας φορολογικής ύλης από συμπολίτες μας που απολαμβάνουν προνόμια που δεν τους αναλογούν, ενώ θα έπρεπε να κατευθύνονται στους αληθινά ευάλωτους;», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ξενοφών Μπαραλιάκος. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη, ώστε σημαντικοί πόροι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που κατευθύνονταν σε επιδόματα σε πολίτες που δεν τα δικαιούνταν, τώρα να κατευθυνθούν στους ευάλωτους και εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι ευχολόγιο για εμάς, αλλά βασική συνιστώσα της ιδεολογικής μας ταυτότητας που δεν την χαρίζουμε σε κανέναν. Για να ασκήσουμε πιο έντονη κοινωνική πολιτική, δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενιών, επαναλαμβάνοντας λάθη του παρελθόντος. Το νομοσχέδιο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα καλλιεργήσει φορολογική συνείδηση και θα βοηθήσει να κατευθυνθούν πόροι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για την υγεία και την παιδεία», είπε ο κ. Μπαραλιάκος. «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση αποτέλεσε βασικό πρόταγμα του οικονομικού μας προγράμματος και σήμερα ερχόμαστε να υλοποιήσουμε με συνέπεια αυτή τη δέσμευση. Σαφώς και δεν ευαγγελιζόμαστε ότι θα εκμηδενίσουμε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Όμως αταλάντευτη επιδίωξή μας είναι να περιορίσουμε το μέγεθός της και να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών της ενέργειας, δεν αγγίζει τις τράπεζες και τα «μεγάλα ψάρια που φοροδιαφεύγουν», αλλά ίδια ώρα, νομοθετεί βάσει της κρυφής της ατζέντας που κινείται στις ράγες της έκθεσης Πισσαρίδη και της βούλησης του ΣΕΒ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να γίνει με οριζόντια μέτρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία σε βάρος της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Κυρίως δε κατήγγειλε ότι για την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, βάζοντας απέναντι από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι το κόμμα του έχει κάθετη αντίθεση με την επιβολή του οριζόντιου φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπό την έννοια αυτή, ο βουλευτής είπε ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου, μας γυρίζει πίσω τριάντα χρόνια, είναι άδικος, θυμίζει κεφαλικό φόρο και είναι αμφίβολο αν θα πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους για τις εισπράξεις. «Η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι εργαλείο ανάπτυξης και αναδιανομής, ιδίως σε αυτή την περίοδο της έξαρσης των κοινωνικών ανισοτήτων και ενώ την ίδια ώρα οι φορολογικοί παράδεισοι κυριαρχούν», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ. Για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες πρέπει να μην ξεχνάει κανείς το ορόσημο του 2032, όταν λήγει η χαμηλή εξυπηρέτηση του χρέους και συνεπώς ως τότε η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει έσοδα σε υγιή βάση, είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε προεκλογικά πως θα φορολογήσει το επάγγελμα αντί για το εισόδημα, ενώ θα έπρεπε να προωθήσει την πλήρη ψηφιοποίηση και να δώσει σοβαρά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης είπε ότι με το νομοσχέδιο μπαίνει ταφόπλακα για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, με διατάξεις «φοροεξόντωσης». «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους απέναντι σε μια άδικη πολιτική», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «επιβάλλονται εξοντωτικοί φόροι για κατά φαντασίαν εισοδήματα», την ίδια ώρα που μεγαλώνει η λίστα των πλειστηριασμών και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και που «το μεγάλο κεφάλαιο όχι φόρο δεν πληρώνει, αλλά μπουκώνεται συνεχώς με ζεστό χρήμα». «Το νομοσχέδιο σας έχει δημιουργήσει τεράστια αγανάκτηση ακόμα και σε κόσμο που ψήφισε την κυβέρνηση, γιατί προεκλογικά υποσχεθήκατε ότι δεν θα προχωρήσετε σε αύξηση φόρων, αλλά είπατε ψέματα», είπε ο Χρήστος Τσοκάνης και ζήτησε απόσυρση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι πρόταση του ΔΝΤ, είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. «Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα μνημείο φοροεπιδρομής και παραπληροφόρησης», είπε ο κ. Βιλιάρδος που κατήγγειλε ότι «ο κεφαλικός φόρος» που θα αντικαταστήσει το τέλος επιτηδεύματος, ήταν μέρος της κρυφής ατζέντας της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή για να νομιμοποιήσει το νέο χαράτσι. Πρόκειται για την υπεξαίρεση των ψήφων των ελευθέρων επαγγελματιών, που σήμερα η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει φοροφυγάδες, αλλά προεκλογικά τους έλεγε ότι δεν θα βάλει κανένα νέο φόρο», είπε ο κ. Βιλιάρδος και σχολίασε πως ενώ η ΝΔ, ως κόμμα, δηλώνει ετήσια έσοδα 13 εκατομμύρια και έξοδα 57 εκατομμύρια με ζημίες 44,5 εκατομμύρια το 2022, και με χρέη 435 εκατομμυρίων ευρώ, έχει το θράσος να λέει στους ελεύθερους επαγγελματίες πως αν δεν έχουν έσοδα ας κλείσουν.

Ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Σπαρτιάτες» Ιωάννης Κόντης είπε ότι το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο είναι η συνέχιση της αντίληψης της κυβέρνησης ότι οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους φοροδιαφεύγουν. Έτσι φέρνει οριζόντια μέτρα, για τις χαμηλές και μεσαίες τάξεις, ενώ υπάρχει ασυλία, για τους μεγάλους επενδυτές και τις τράπεζες. Ο βουλευτής ανέφερε ότι εισάγεται τεκμηριοποίηση στην οικονομία επειδή είναι ανίκανη η κυβέρνηση να ελέγξει τις συναλλαγές και έτσι καταλήγει ότι οι φορολογούμενοι φοροδιαφεύγουν και προσδιορίζει μίνιμουμ ποσό σε όλους. Αυτό, όπως υπογράμμισε, προωθείται, ενώ «δεν αγγίζονται» οι μεγάλοι όμιλοι, που με τις τριγωνικές συναλλαγές, μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.

O ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορίλας είπε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει βασική αρχή τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών στους πολίτες. «Διαβάζοντας κανείς το νομοσχέδιο θα πίστευε ότι στην Ελλάδα, η φοροδιαφυγή προέρχεται 100%, από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» που ζήτησε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να στραφεί στους μεγάλους εγχώριους ομίλους και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο κ. Βορίλας, ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν σε ατομικές επιχειρήσεις, στους μικρούς επιτηδευματίες, θα προτιμήσουν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, έστω και εικονικά. «Η τεκμαρτή φορολογία ευνοεί τη φοροδιαφυγή», είπε ο ειδικός αγορητής της Νίκης και πρόσθεσε ότι στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος. Επισήμανε, παράλληλα, ότι πολλά άρθρα του νομοσχεδίου θα χαρακτηριστούν αντισυνταγματικά, αν γίνουν προσφυγές στο ΣτΕ.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου, επισήμανε ότι «το τεκμήριο αθωότητας είναι βασική αρχή της δικαιοσύνης, αλλά η κυβέρνηση κατηγορεί όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους. Συνεπώς, η κυβέρνηση αντιστρέφει το τεκμήριο αθωότητας». Η βουλευτής που επισήμανε ότι υπάρχουν οικογενειάρχες που δεν τα βγάζουν πέρα και γι΄αυτό εργάζονται εκ περιτροπής. «Αμφισβητείτε το τεκμαιρόμενο; Ζητήστε έλεγχο, μας λέτε. Επιθυμείτε να απασχολούνται οι υπάλληλοι της ΑΔΑΕ και των ελεγκτικών κέντρων με τις επιχειρήσεις των 10.000 ευρώ, για να μην προλαβαίνουν και να παραγράφονται οι χρήσεις των επιχειρήσεων με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ», είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν τηλεοπτικούς σταθμούς να δηλώνουν περισσότερα έξοδα από έσοδα, για να αναρωτηθεί εκείνοι «πως τα βγάζουν πέρα», σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα το πληρώσουν ολόκληρο, για ποιους κουρεύεται και πόσο  

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 3% τον Νοέμβριο στην Ελλάδα - «Φρέναρε» και ο πυρήνας

Μητσοτάκης στη Google: Οι τρεις τομείς εφαρμογής της AI στην Ελλάδα - Να γίνει η χώρα παγκόσμιο κέντρο

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider