Τσακλόγλου για επικουρικές: Θα εφαρμόσουμε τον κανόνα του ΙΚΑ πρακτικά σε όλους τους ασφαλισμένους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακλόγλου για επικουρικές: Θα εφαρμόσουμε τον κανόνα του ΙΚΑ πρακτικά σε όλους τους ασφαλισμένους
Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις είναι γύρω 40 και κάτι χιλιάδες, αναφέρει ο υφυπ. Εργασίας.

Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Όπως ανέφερε σχετικά με στόχο του υπουργείου του πως μέχρι το μέχρι τα Χριστούγεννα πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν πληρωθεί, ο κ. Τσακλόγλου είπε μεταξύ άλλων: «Παρά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία λειτουργούν έτσι όπως λειτουργούσαν παλαιότερα αντίστοιχα τα Ταμεία. Δεν έχει γίνει δηλαδή αντίστοιχη ενοποίηση κανόνων. Είναι κάτι το οποίο είναι μέσα στα αμέσως επόμενα πρότζεκτ, τα οποία θέλουμε να τρέξουμε στο υπουργείο. Ένα από τα πράγματα, αυτό.

Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ, αυτό το πράγμα το οποίο είχαμε, είχαμε τη συγχώνευση οκτώ φορέων, κάποιοι από τους οποίους δεν ήταν ούτε καν ενοποιημένη στο εσωτερικό τους. Οπότε δε θα περίμενε κανένας από τη μία στιγμή στην άλλη να γίνει κάτι. Απλά νομίζω ότι την πρώτη τριετία χάσαμε πολύ χρόνο με πειραματισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Δηλαδή ο πυρήνας του ΕΦΚΑ που ήταν το ΙΚΑ, ήταν ένας οργανισμός ο οποίος ήταν καλά οργανωμένος. Νομίζω τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος και περιμένω ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος την επόμενη τριετία- τετραετία με την έννοια ότι τρέχουν δύο πολύ μεγάλα πρότζεκτ στον ΕΦΚΑ. Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, είναι το ένα. Γιατί αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα έχουμε 88 συστήματα τα οποία λειτουργούν… και δεν λειτουργούν».

Ανάγκη ψηφιοποίησης

Ο κ. Τσακλόγλου πρόσθεσε ότι εκτός από ένα ενιαίο σύστημα που είναι αναγκαίο, «το δεύτερο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού. Δηλαδή γνωρίζουμε ότι για τα περισσότερα ταμεία, για το ΙΚΑ που προηγουμένως, από το 2002 και μετά, την γνωρίζουμε την ιστορία μας, πιο πριν, είναι σε ένα χαρτί το υλικό το οποίο αυτό όλο πρέπει να ψηφιοποιηθεί και αυτό είναι εκείνο το οποίο θα οδηγήσει σε μια ταχύτατη απονομή συντάξεων».

Με τον κανόνα του ΙΚΑ

Όσο αφορά τον λόγο που θα δοθούν πιο γρήγορα οι επικουρικές συντάξεις, ο υφυπ. Εργασίας ανέφερε, είπε πως: «Αυτό το οποίο γινόταν παλιότερα, ήταν ότι ακόμα και σήμερα δίνουμε τις επικουρικές συντάξεις ανάλογα με τους κανόνες των πρώην ταμείων από τα οποία παίρνει σύνταξη κάποιος. Οι κανονισμοί που υπήρχαν ήταν πολύ διαφορετικοί από ταμείο στο ταμείο» και αφού έδωσε ένα παράδειγμα πρόσθεσε πως υπήρχε «μια φανερή ανισορροπία μεταξύ των δύο τομέων».

Αυτός είναι ο λόγος που, όπως ανέφερε: «στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, μια από τις διατάξεις οι οποίες έχουμε είναι να εφαρμόσουμε τον κανόνα του ΙΚΑ πρακτικά σε όλους τους ασφαλισμένους» και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις είναι γύρω 40 και κάτι χιλιάδες».

«Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες πηγές»

Αναφέρθηκε και στον τρόπο που μπορούν να βρεθούν οι πόροι για θα δοθούν στους συνταξιούχους.

«Έχουνε γίνει διάφορες αλλαγές την προηγούμενη δεκαετία, τα οποία φαίνεται ότι τουλάχιστον για την αγορά εργασίας μας τα επόμενα χρόνια έχουμε κάποιες ανάσες. Δηλαδή υπάρχουν τέσσερις μεγάλες πηγές.

Ο πρώτος είναι το ότι παρότι τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε πάρα πολύ ανεργία, δημιουργήθηκαν 300.000 καινούργιες θέσεις εργασίας, είναι ακόμα σε σχετικά υψηλά επίπεδα, το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να κινητοποιήσουμε κι άλλο κόσμο να μπει στην αγορά εργασίας».

Ως δεύτερο, κ. Τσακλόγλου ανέφερε το ότι παλαιότερα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού έβγαινε με πρόωρη συνταξιοδότηση. «Πρακτικά, αυτές οι τρύπες έχουμε κλείσει, το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εργαζόμενους που για να πάρουν την πλήρη σύνταξη την οποία θέλουν και ούτω καθεξής», συμπλήρωσε.

«Το τρίτο είναι το ότι παρότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, βλέπουμε μια διαρκή αύξηση του, το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε όλο και περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Και το τέταρτο, το οποίο επίσης πρόκειται να νομοθετηθεί στο επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι ότι τραβάμε τα αντικίνητρα τα οποία υπήρχαν για τη συμμετοχή συνταξιούχων στην αγορά εργασίας.

Οπότε όλοι αυτοί οι παράγοντες μας δίνουν μια ώθηση για τα επόμενα χρόνια. Τώρα από εκεί και μετά, κάθε δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βγάζει ένα report και ένα από τα πράγματα που κάνουν είναι να εξετάζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων διαφόρων χωρών», είπε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση για την Ελλάδα δείχνει πως αν δεν αλλάξει τους κανόνες είναι βιώσιμη.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαζική έκδοση 30.000 επικουρικών έως το τέλος του έτους - Ο όρος που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι

Προσωρινές επικουρικές συντάξεις με fast track διαδικασίες προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Γεωργιάδης: Όταν βγαίνει απόφαση με δημοσιονομικό κόστος να μπαίνει αυτομάτως εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider