Στην Ολομέλεια την Τετάρτη το εργασιακό νομοσχέδιο - Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ολομέλεια την Τετάρτη το εργασιακό νομοσχέδιο - Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο δώσει την έγκριση και για τις ασφαλιστικές διατάξεις που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας (εργαζόμενοι συνταξιούχοι, συνταξιούχοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ κλπ), μέχρι την επόμενη Τετάρτη που το εργασιακό νομοσχέδιο θα είναι στην Ολομέλεια, οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν.

Ξεκίνησε η επεξεργασία επί της Αρχής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση της εργασίας, ενώ ήδη τα συνδικαλιστικά σωματεία ζητούν από τη ΓΣΕΕ την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ισχυριζόμενα ότι οι διατάξεις που αφορούν την ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι ένα πολύ μικρό του τμήμα και όλες οι υπόλοιπες είναι νέα εργατική νομοθέτηση που τέθηκαν πολύ λίγες ημέρες στην διαβούλευση.

Η δεύτερη συνεδρίαση με την ακρόαση των φορέων θα διεξαχθεί στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας και στην συνέχεια, το απόγευμα, η συνεδρίαση επί των άρθρων. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί της Τρίτης.

Εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο δώσει την έγκριση και για τις ασφαλιστικές διατάξεις που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας (εργαζόμενοι συνταξιούχοι, συνταξιούχοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ κλπ), μέχρι την επόμενη Τετάρτη που το εργασιακό νομοσχέδιο θα είναι στην Ολομέλεια, οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν, για να ψηφιστούν στο εργασιακό νομοσχέδιο. Σε περίπτωση καθυστέρησης, οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις θα εισαχθούν αναγκαστικά στο επόμενο νομοσχέδιο, πριν το τέλος του έτους.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σε σύγκριση με το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση, υπάρξσν κάποιες αλλαγές- προσθήκες:

1. Εισάγεται ελάχιστο όριο στις ώρες απασχόλησης με σύμβαση κατά παραγγελία που δε μπορεί να υπολείπεται του ¼ του συμφωνημένου συνολικού αριθμού ωρών εργασίας, προκειμένου να επωφελείται ο εργαζόμενος από ένα ελάχιστο επίπεδο προβλεψιμότητας αναφορικά με το ωράριο εργασίας του, να είναι σε θέση να κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό και να προστατεύεται από απώλεια εισοδήματος εξαιτίας καθυστερημένης ακύρωσης της συμφωνηθείσας εργασίας.

2. Κάθε μετατροπή από τον εργοδότη σύμβασης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε σύμβαση εργασίας κατά παραγγελία, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

3. Στη διάταξη που επιτρέπει στους εργαζόμενους να εργάζονται Σαββατοκύριακο με προσαύξηση ημερομισθίου 40%, εντάσσονται και οι βιομηχανίες τροφίμων – αναψυκτικών και εμφιαλώσεως νερού, όπου θα τους επιτρέπεται να έχουν 7ήμερη λειτουργία, δηλαδή οι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν πενθήμερο με κυλιόμενες βάρδιες και το Σαββατοκύριακο. «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές το ζητούν, καθώς η υπερωριακή απασχόληση την Κυριακή πληρώνεται με συν 40%, άρα έχουν υψηλότερα εισοδήματα» διευκρίνισε ο Αδ. Γεωργιάδης.

4. Η ποινική δίωξη για τους συνδικαλιστές οι οποίοι εμποδίζουν την είσοδο στην εργασία των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια απεργίας, ή προχωρούν σε καταλήψεις, δεν συνοδεύεται με χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ, αλλά επισημαίνεται πως το ποσό θα οριστεί κατά περίπτωση από το δικαστήριο.

5. Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης ή πολλαπλής καταβολής εισφορών προσαυξάνονται οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές του εργαζομένου σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4387/2016 χωρίς να αυξάνεται ο ασφαλιστικός χρόνος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατατέθηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο: Ευέλικτα ωράρια, παράλληλη απασχόληση και προσλήψεις υπό δοκιμή

Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι νέες υποχρεώσεις των εργοδοτών για συμβάσεις, άδειες, δοκιμαστική περίοδο

Σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο - Οι 20+1 τομές σε συμβάσεις, ωράριο, απολύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider