Ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών και των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών και των ηλεκτρονικών αποδείξεων
Οι φορολογικοί φάκελοι που περιμένουν το νέο υπουργό Οικονομικών. Οι πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει το οικονομικό επιτελείο στο πεδίο της φορολογίας.

«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε δήμους, επέκταση αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα αλλά και αλλαγές στα φοροκίνητρα για την έκδοση αποδείξεων θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές. Από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών στο πεδίο της φορολογίας είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

1. Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε τροχιά εκλογών αλλά στο υπουργείο Οικονομικών, ειδική ομάδα εργασίας, «τρέχει» τον έλεγχο των αιτήσεων – ενστάσεων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών αντιδρώντας στο άλμα των τιμών που έγινε με την τελευταία αναπροσαρμογή. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα αναλάβουν να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες σε όσους δήμους αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Σημειώνεται ότι 142 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Μεταξύ των δήμων που υπέβαλαν αίτημα επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης των ακινήτων στην περιοχή τους είναι η Γλυφάδα, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Πετρούπολη, το Ελληνικό, η Καλλιθέα, ο Αγ. Δημήτριος, η Παλλήνη, η Καλαμάτα, η Ρόδος, Κομοτηνή, Ιθάκη.

2. Αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα το αντικειμενικό σύστημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που προχωράει το έργο της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος. Χιλιάδες περιοχές σε όλη τη χώρα θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Στην Αττική το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επεκταθεί σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές στο Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Αίγινα.

3. Αλλαγές στα φορο-κίνητρα για e-αποδείξεις. Η αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υποχρεώνει το νέο οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΑΑΔΕ, από τις τράπεζες, δείχνουν ότι είναι ελάχιστες οι πληρωμές με απόδειξη στις συγκεκριμένες κατηγορίες και στην πλειοψηφία τους αφορούν σε ενδεικτική αξία και όχι στο ποσό των πραγματικών πληρωμών. Σημειώνεται ότι το μέτρο προβλέπει ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ο λόγος της αποτυχίας του συγκεκριμένου μέτρου είναι ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος που ζητά και λαμβάνει απόδειξη από αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή μη απαιτώντας τον ΦΠΑ 24% εφόσον ο φορολογούμενος δεχτεί να μην λάβει απόδειξη. Και μάλιστα το κέρδος από την αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ 24%, μέσω της μη έκδοσης απόδειξης είναι για τον φορολογούμενο άμεσο ενώ το κέρδος της μείωσης του φόρου εισοδήματος εμφανίζεται πολλούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το επόμενο έτος που θα υποβάλει τη φορολογική δήλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider