Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Εξπρές επιστροφές φόρων και φορο-εκπτώσεις στις επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Εξπρές επιστροφές φόρων και φορο-εκπτώσεις στις επιχειρήσεις
Για άλλη μια χρονιά οι επιχειρήσεις θα κερδίσουν μείωση του χρόνου παραγραφής των ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων, εξπρές επιστροφές φόρου και υψηλότερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα. 

Επεκτείνονται και για το φορολογικό έτος 2023 τα ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια στις συναλλαγές τους και τα διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA. Αυτό σημαίνει ότι για άλλη μια χρονιά οι επιχειρήσεις θα κερδίσουν μείωση του χρόνου παραγραφής των ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων, εξπρές επιστροφές φόρου και υψηλότερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 30 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι «τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71ΣΤ παρέχονται στις νομικές οντότητες, οι οποίες επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2020 και μετά, και χορηγούνται από το πρώτο έτος, στο οποίο εφαρμόζεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέχρι και το φορολογικό έτος 2023. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2023, οι σχετικές επιλογές της παρ. 6 του άρθρου 71ΣΤ μπορούν να δηλωθούν και η ένταξη να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 30.6.2023».

Φορο-μπόνους

Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα ακόλουθα:

  • Περιορίζεται κατά 1 ή 2 έτη κατά περίπτωση, η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Συγκεκριμένα ο χρόνος παραγραφής για τον εκδότη του τιμολογίου περιορίζεται σε τρία χρόνια, για τον λήπτη σε τέσσερα χρόνια.
  • Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider