Ακίνητα: Κατάργηση πιστοποιητικών για ευκολότερες μεταβιβάσεις – Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση Ε9

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Κατάργηση πιστοποιητικών για ευκολότερες μεταβιβάσεις – Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση Ε9
 Τέλος το πιστοποιητικό μη οφειλής φόρου κληρονομίας-γονικής παροχής και δωρεάς. Τι αλλάζει στη φορολογική ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου.

Νέες παρεμβάσεις για ευκολότερες και γρηγορότερες μεταβιβάσεις ακινήτων δρομολογεί η ΑΑΔΕ με κατάργηση πιστοποιητικών, αυτόματης συμπλήρωσης του Ε9, ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας για όσους πωλούν ή μεταβιβάζουν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών ακινήτων μέσω της πλατφόρμας η ΑΑΔΕ κάνει νέα βήματα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ταλαιπωρία των φορολογούμενων. Σε πρώτη φάση καταργείται το πιστοποιητικό μη οφειλής φόρου κληρονομίας-γονικής παροχής και δωρεάς. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες πολύ σύντομα το πιστοποιητικό (του αρ. 105 Ν. 2961.2001) περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς δεν θα είναι απαραίτητο στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Παράλληλα σχεδιάζονται και άλλες καταργήσεις καθώς και αυτοματοποιήσεις. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί μία νέα ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τις φορολογικές αρχές με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει ακόμη την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται σήμερα με χειρόγραφη διαδικασία καθώς και την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας χορήγησης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας το οποίο είναι απαραίτητο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο φορολογούμενος θα υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα για έκδοση φορολογικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, θα ακολουθεί ο σχετικός έλεγχος από την Δ.Ο.Υ και αμέσως μετά θα εκδίδεται ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό χωρίς να απαιτείται επίσκεψη του φορολογούμενου στην Εφορία.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY». Συγκεκριμένα:

1. Οι δηλώσεις ΦΜΑ για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

– Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

– Την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.

– Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.

– Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

2. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γονικές παροχές – Δωρεές χρημάτων: Οδηγός 50 ερωτήσεων–απαντήσεων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

gazzetta
gazzetta reader insider insider