Αναδρομικά «κουβαλούν» οι συντάξεις Μαρτίου - Ποιοι θα τις λάβουν νωρίτερα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά «κουβαλούν» οι συντάξεις Μαρτίου - Ποιοι θα τις λάβουν νωρίτερα
Η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου (για τους μη μισθωτούς) λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.

Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαρτίου σε 2,46 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ενώ για τους περισσότερους από αυτούς θα είναι αυξημένες, καθώς θα «κουβαλούν» τα αναδρομικά της αύξησης 7,75% του Ιανουαρίου.

Η αναδρομική αύξηση με το 7,75% θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μαζί με το ποσό της σύνταξης Μαρτίου. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν δηλαδή την ήδη αυξημένη τους σύνταξη και επιπλέον την χρεωστούμενη αύξηση για τη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς το 7,75%.

Έτσι ένας συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ, με την αύξηση του 7,75% το μηνιαίο όφελος που έχει είναι περίπου 66 ευρώ. Συνεπώς με τη σύνταξη Μαρτίου θα λάβει αναδρομικά επιπλέον 66 ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση Ιανουαρίου, συνολικά δηλαδή 916 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως θα ακολουθήσει και συμπληρωματική αύξηση η οποία θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι, με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 που θα επικυρωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ. Το επιπλέον ποσοστό θα πληρωθεί αναδρομικά για όλο το 2023, στις αρχές του 2024.

Οι συνταξιούχοι δηλαδή θα έχουν -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- ένα συμπλήρωμα αύξησης της τάξης του 0,3% με 0,5% στις συντάξεις της επόμενης χρονιάς, πέραν της ήδη θεσμοθετημένης αύξησης που θα λάβουν το 2024 (με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023).

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαρτίου

Πάντως η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου (για τους μη μισθωτούς) λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.

Οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου για τους μισθωτούς. Ο ΕΦΚΑ θα ανακοινώσει τις τελικές ημερομηνίες εντός των επόμενων ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάσχα με 4 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση για τον Απρίλιο

Ξεκινά την Πέμπτη η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους - Τα ποσά ανά ταμείο

Χατζηδάκης: 100 ευρώ καθαρά ανά μήνα για επικουρικές συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί ως 15/3

gazzetta
gazzetta reader insider insider