ΕΦΚΑ: Προκήρυξη 24 θέσεων γενικών διευθυντών - Συστήνεται Εταιρία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Προκήρυξη 24 θέσεων γενικών διευθυντών - Συστήνεται Εταιρία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας
Στην προκήρυξη 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών με δυνατότητα πρόσληψης στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα αλλά και στην σύσταση Εταιρίας για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας, παράλληλα με την αναμόρφωση του συστήματος Προμηθειών, προχωρά ο ΕΦΚΑ.

Στην προκήρυξη 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών με δυνατότητα πρόσληψης στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα αλλά και στην σύσταση Εταιρίας για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας, παράλληλα με την αναμόρφωση του συστήματος Προμηθειών, προχωρά ο ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του νόμου 4892/2022 για τον εκσυγχρονισμό του.

Αναλυτικά, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ εγκρίθηκε σήμερα με πλειοψηφία 8 υπέρ και 3 κατά, η πολιτική προσλήψεων στελεχών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα αναλάβουν τις θέσεις των Γενικών Διευθυντών του Φορέα.

Ορισμένες από τις θέσεις αυτές αφορούν τόσο στελέχη προερχόμενα από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚΑ φυσικά), ενώ άλλες -λόγω της φύσης τους- αφορούν σε στελέχη προερχόμενα μόνο από τον δημόσιο τομέα. Δίνεται συγκεκριμένα η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών με τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, με διαφανείς διαδικασίες (Δημόσια Προκήρυξη) και με ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους. Επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό η προσέλκυση των καλύτερων στελεχών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του Οργανισμού.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΕΦΚΑ προχωρά στην προκήρυξη, σε πρώτη φάση, των 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών. Πρόκειται για:

  • 12 θέσεις Γενικών Διευθυντών στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού (ΠΥΣΥ) του Φορέα σε όλη την Ελλάδα (ανοικτές τόσο για στελέχη του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα),
  • 4 θέσεις Γενικών Διευθυντών Συντάξεων (Συντάξεων, Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών και Διεθνούς Συνεργασίας) και 1 θέση Γενικού Διευθυντή Εισφορών. Ειδικά για αυτές τις 5 θέσεις και λόγω της ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου, δυνατότητα πρόσληψης θα έχουν μόνο υπάλληλοι του ΕΦΚΑ καθώς και υπάλληλοι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.
  • 7 θέσεις Γενικών Διευθυντών στις Γενικές Διευθύνσεις Ελέγχων, Παροχών και Υγείας, Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπηρεσιών και Διαχείρισης Λειτουργίας, Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Ανάπτυξης και Διοικητικής Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης (ανοικτές τόσο για στελέχη του δημοσίου όσο του ιδιωτικού τομέα).

Στόχος είναι οι προσλήψεις να έχουν ολοκληρωθεί και οι νέοι Γενικοί Διευθυντές να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Στο μεσοδιάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης και των θέσεων Διευθυντών σε όλη την Ελλάδα.

Σύσταση Εταιρίας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ δρομολογεί την σύσταση της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα ενέκρινε το Καταστατικό της Εταιρίας και μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της και η τοποθέτηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου. Η λειτουργία της Εταιρίας αναμένεται μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- αξιοποιείται με μεγάλη δυσκολία. Στόχος της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Τέλος, ο ΕΦΚΑ υιοθετεί έναν νέο πιο ευέλικτο και λειτουργικό Κανονισμό Προμηθειών, ώστε να πάψουν οριστικά φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κλπ). Ο νέος Κανονισμός Προμηθειών, ο οποίος έχει σταλεί στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και αναμένεται η διατύπωση της σύμφωνης γνώμης αυτής, υπαγορεύεται από τη φύση του e-ΕΦΚΑ, καθώς και από την ανάγκη για την ταχύτατη ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών σύναψης συμβάσεων.

Με τον νέο Κανονισμό:

Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών με ταυτόχρονη σύντμηση των προθεσμιών υποβολής προσφορών, εξέτασης ενστάσεων κλπ για την έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών εξοπλισμού κτλ

Πλέον οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού (ΠΥΣΥ) μπορούν να προχωρούν σε διαγωνισμούς προμήθειας υλικών ή υπηρεσιών που καλύπτουν λειτουργικές τους ανάγκες χωρίς την εμπλοκή της Κεντρικής Διοίκησης.

Προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετέχει εφόσον το επιθυμεί στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων χωρίς την υποχρέωση, κάθε φορά, της προσκόμισης μιας σειράς δικαιολογητικών.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Ο ΕΦΚΑ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στον εσωτερικό μετασχηματισμό του για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με το κυριότερο την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων και την έκδοση- μέσα σε 22 μήνες- 470.000 συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μας ενδιαφέρει ο ΕΦΚΑ να αλλάξει ταχύτητες.

Η είσοδος Γενικών Διευθυντών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με αυξημένα προσόντα και με συμβάσεις 3ετούς διάρκειας μόνο, θα φέρει έναν αέρα ανανέωσης εντός του Οργανισμού. Το θέλουν άλλωστε οι ίδιοι οι πολίτες! Αυτό αποτυπώθηκε σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα, όπου το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει πως επιθυμεί την τοποθέτηση ιδιωτών σε θέσεις Διευθυντών στον ΕΦΚΑ και 9 στους 10 εξ αυτών επιθυμούν το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Το ίδιο θα ωφελήσει και ο νέος Κανονισμός Προμηθειών που απλοποιεί αισθητά την όλη διαδικασία, ενώ και η Εταιρία Ειδικού Σκοπού για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας θα αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για τον Φορέα και ενίσχυσης των εσόδων του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Ο ΕΦΚΑ, από τον πιο προβληματικό Φορέα της Δημόσιας Διοίκησης εξελίσσεται σταδιακά σε έναν Οργανισμό που ξεκίνησε να λύνει προβλήματα και με τον νόμο 4892/2022 που τίθεται σε εφαρμογή, θα μπορέσει να αυξήσει ακόμα περισσότερο ταχύτητα για να υπηρετεί πολύ πιο ουσιαστικά τους ασφαλισμένους. Είναι απαίτηση των πολιτών για τους οποίους εργαζόμαστε καθημερινά».

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Η έγκριση της πολιτικής προσλήψεων για την πρόσληψη στελεχών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις Γενικών Διευθυντών καθώς και η έγκριση του Καταστατικού της νέας Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Φορέα αποτελούν δυο ακόμη ισχυρά βήματα στη κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ. Μαζί με την παράλληλη αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, προχωρούμε και στον εσωτερικό οργανωτικό μετασχηματισμό του Φορέα για να μπορεί να εξυπηρετήσει τα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων αλλά και για να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα όπως η ακίνητη περιουσία του. Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο επόμενο «κύμα» - Τέλος χρόνου για την απογραφή του ωραρίου

Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: Αγνοούμε όσους κόλλησαν στο παρελθόν, υπηρετούμε τους ανυπεράσπιστους Έλληνες