Ακίνητα: Έρχεται ρύθμιση για 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Έρχεται ρύθμιση για 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου
Μέχρι το τέλος του έτους η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα δίνει νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας σε χιλιάδες πολίτες

Τις τελευταίες πινελιές στη ρύθμιση που θα δίνει λύση σε πάνω από 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών το σχέδιο νόμου αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις με κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση τους.

Ορισμένα από τα καταπατημένα ακίνητα θα εξαιρεθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ήδη ο μακρύς κατάλογος με τις καταπατημένες εκτάσεις που θα βρεθούν εκτός της ρύθμισης έχει αποσταλεί σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Άμυνας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος).

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση για να μπορέσει κάποιος να εγείρει αξιώσεις εξαγοράς της κατεχόμενης έκτασης θα πρέπει μεταξύ άλλων το ακίνητο να χρησιμοποιείται είτε για πρώτη κατοικία είτε για επαγγελματική εγκατάσταση. Το δικαίωμα εξαγοράς δεν θα αφορά όλους τους καταπατητές καθώς θα πρέπει να πληρούν τους όρους των διατάξεων του νομοσχεδίου συνολικά.

Οι βασικές διατάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Οι αυθαίρετοι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων (καταπατημένων) θα μπορέσουν να αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

2. Ως έτος βάσης για την απόδοση καταπατημένων εκτάσεων θα είναι το 1980. Δηλαδή για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 40 χρόνια στην κατοχή δηλαδή πριν από το 1980.

3. Δικαίωμα εξαγοράς έχουν μόνο όσοι καταπατήσει εκτάσεις και έχουν ανεγείρει πρώτη κατοικίας ή έχουν δημιουργήσει στις εκτάσεις αυτές επαγγελματική εγκατάσταση, υπό προϋποθέσεις.

4. Το τίμημα θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους οικονομικά ευάλωτους, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για τις περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

5. Ειδική ρύθμιση θα προβλέπεται για τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί.

Εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, αναγόμενοι αποκλειστικά σε ζητήματα:

- Εθνικής Άμυνας ή

- Δημόσιας Ασφάλειας ή

- Δημόσιας Υγείας ή

- άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης.

Επιπλέον εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:

- Εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλουν ρυμοτομία

- Εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση

- Βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας

- Εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός, σύμφωνα με βεβαίωση που έχει εκδώσει ή εκδίδει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: 1.000 μεταβιβάσεις την ημέρα, ποιες περιοχές προτιμούν οι αγοραστές

ΥΠΟΙΚ: Πίστωση 4,3 εκατ. ευρώ σε 3.004 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα

Real Estate - Retail: Ποια είναι τα ενοίκια στις βασικές εμπορικές «πιάτσες» σε Αθήνα και Περιφέρεια – Οι νέες «αφίξεις»

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider